Főoldal > EGÉSZSÉG > Ragyogjon a bőröd, szépülj téli fűszerekkel!

Ragyogjon a bőröd, szépülj téli fűszerekkel!

illatokszépség
0

Írta: and

1. Gyömbér A karácsonyi sütemények nélkülözhetetlen fűszere, őrölt formában kerül a tésztába. Reszelve húsok ízesítéséhez is használják, de mártásokhoz, levesekhez is finom.Így szépít:– Masszázsolaj összetevőjeként elűzi a fáradtságot, enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat. – Vérkeringés-fokozó hatása miatt felmelegíti a testet, ezért fürdőhöz is ajánljuk. A gyömbéres habfürdők mellett kipróbálhatod, hogy mézben elkeversz egy 5-6 […]

1. Gyömbér

A karácsonyi sütemények nélkülözhetetlen fűszere, őrölt formában kerül a tésztába. Reszelve húsok ízesítéséhez is használják, de mártásokhoz, levesekhez is finom.
Így szépít:
– Masszázsolaj összetevőjeként elűzi a fáradtságot, enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat.
– Vérkeringés-fokozó hatása miatt felmelegíti a testet, ezért fürdőhöz is ajánljuk. A gyömbéres habfürdők mellett kipróbálhatod, hogy mézben elkeversz egy 5-6 centis lereszelt gyömbért, és azt adod a (nem túl forró) vízhez.
– Narancsbőr elleni készítményeknek is kedvelt összetevője, felpezsdíti az adott terület vérkeringését, ezzel segíti a lerakódott salakanyagok eltávolítását.
– Gyömbér- és fahéjolaj keverékének párologtatásával megszüntethető a fejfájás és az idegkimerültség, javul a memória, élesednek az érzékek.

2. Mandula

A mandulaolaj a masszázsok egyik legkedveltebb bázisolaja, táplálja és bársonyossá varázsolja a bőrt. Emellett eltünteti a horzsolásokat, élettel telíti a kiszáradt területeket. A benne lévő E-vitamin és a liposzómák megelőzik a bőr kiszáradását, megszüntetik a bőrfeszülést, bőrpírt.
Így szépít:
– Adj néhány cseppet a testápolódhoz, hogy még hatékonyabb legyen.
– A keserűmandula magjának lepárlásával készült olajból tejszínnel és gyümölcspéppel keverve tápláló arcpakolást készíthetsz.
– Aromalámpába az édesmandulát használd: pár csepp elég belőle.
– Finom őrleményét hámlasztó, test- vagy arcradírozó szerekben alkalmazzák. Házi készítésű radírokhoz is kiváló, elég durvára őrölni és mézzel vagy tejszínnel összekeverni.

0022736_1.jpg ()

3. Fahéj

A karácsony legjellegzetesebb fűszerének Srí Lanka a természetes élőhelye. Illóolaja a fiatal ágak kérgéből készül víz- vagy vízgőz-desztillációval.
Így szépít:
– A népi gyógymód szerint álmatlanság (és a reggeli karikás szem, nyúzott arc) ellen kiváló egy csésze forró mézes-fahéjas tej lefekvés előtt. Várandósság idején azonban nem ajánlott a fogyasztása.
– Szájöblítőbe csepegtetve gyógyítja a fogínyvérzést.
– Illata nyugtató-idegerősítő, emellett gyulladásgátló és csíraölő. Fertőtleníti a lakás levegőjét.
– Karcsúsító, bőrsimító készítményekben használják vérkeringés-fokozó hatása miatt.
– Masszázskrémekben is gyakori összetevő, tekercseléses kezelések kedvelt alapanyaga.

4. Tömjén

Régen olyan nagy kincs volt, hogy a Biblia szerint a három királyok ezt vitték a kis Jézusnak ajándékba. Illata összefonódik a spiritualitással. Manapság füstölőként, olajként használják, gyakori parfümalapanyag.
Így szépít:
– Illóolaját hígítva, krémhez keverve a bőr öregedését lassító, sebgyógyító hatású kencét kapsz.
– Mivel erősíti az immunrendszert, ilyenkor decemberben alkalmazd gyakran lakásod illatosítására.
– Száraz, érzékeny bőr kezelésére kiváló, kisimítja a ráncokat.
– Enyhíti a bőr zsírosodásra való hajlamát, gyorsítja a sebgyógyulást.

5. Magyal

Amellett, hogy piros bogyóival jól mutat az adventi koszorúban, a texasi fajta koffeinben gazdag leveleiből élénkítő tea is készíthető Ugyanennek a növénycsaládnak egy másik fajából készül a matetea, ami manapság divatos élénkítő és étvágycsökkentő ital.
Így szépít:
– Kézkrémek, ránctalanító arckrémek tápláló összetevőjeként is találkozhatsz vele.
– Segíti a relaxálást, ha egy kád vízbe maréknyi szárított levelet szórsz, mert kitűnően ellazítja az izmokat.
– A közönséges magyal teája meghűlés és köhögés kezelésére alkalmas, valamint fokozza a szellemi teljesítőképességet is.

A témáról bővebben a Wellness magazin december-januári számában olvashatsz!

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X