Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Várandósan cukorbeteg vagyok!

Segítség! Várandósan cukorbeteg vagyok!

babacukorbetegségvárandósság
0

Írta:

Miért alakulhat ki a cukorbetegség a terhesség alatt? A terhességi cukorbetegség gyakorisága szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen táplálkozással és az elhízás fokozódó gyakoriságával. Mára már ismert, hogy genetikai hajlam is szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában. A cukortolerancia romlása ugyanakkor sajnos teljesen természetes folyamat terhesség alatt. Annak tudható be, hogy a kismama szervezetében az […]

Miért alakulhat ki a cukorbetegség a terhesség alatt?

A terhességi cukorbetegség gyakorisága szorosan összefügg a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen táplálkozással és az elhízás fokozódó gyakoriságával. Mára már ismert, hogy genetikai hajlam is szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában. A cukortolerancia romlása ugyanakkor sajnos teljesen természetes folyamat terhesség alatt. Annak tudható be, hogy a kismama szervezetében az inzulinnal ellentétes hatású hormonok elválasztása a terhesség 21. hetétől meredeken nő. Így a 27. héten a terhes nőnek a cukoranyagcsere egyensúlyának biztosítására már kétszer, a 36. hétre 3-4-szer annyi inzulint kell termelnie, mint terhességen kívül. Egy egészséges szervezetű anyukának mindez nem gond, ám az elhízás, a mozgásszegény életmód és a veleszületett genetikai hajlam sok nő esetében oda vezet, hogy az inzulin-ellenes hormonok győzelmet aratnak az inzulin felett, így lényegében inzulinfüggő cukorbetegség következik be.

0023032_1.jpg ()

Veszélyes állapotok

A terhesség alatti szénhidrátanyagcsere-zavar, bár nem jár fájdalommal, mégis veszélyt jelent mind a babára, mind az anyára. A terhességi cukorbetegségben szenvedő anyák gyermekeinek nagyobb az esélyük arra, hogy koraszülöttek legyenek, és arra is, hogy a későbbi életük során maguk is cukorbetegek lesznek.

Hogyan kezelhető a terhességi diabétesz?

Nagyon fontos, hogy a kismama a terhesség alatt is mozogjon. A testmozgás nagyon hasznos a cukoranyagcsere rendben tartására. Természetesen kismamáknak való tornagyakorlatok ajánlottak, illetve séta. Ha a diétával nem érnek el megfelelő vércukorszinteket, az inzulin adását el kell kezdeni.

Néhány tévhit a diétával kapcsolatban

Megelőzhető?

Az elhízás következtében kialakuló diabetes típus esetén a betegség megelőzhető, ha megfelelő étrendet és mozgásban gazdag életmódot élünk. Ennek ellenére napjainkban is nagyon gyakran találkozunk az endokrinológiai – obezitológiai szakrendeléseken olyan tévhitekkel, amik sajnos nagyon elterjedtek.

Zsírok és szénhidrát- melyik hízlal jobban?

Ezek egyike, hogy csak a szénhidrátok hizlalnak, a húsok (fehérjék) és sajtok (szintén elsősorban fehérje tartalmúak) nem. A szénhidrátok kalóriatartalma 4 kcal/gramm, csakúgy, mint a fehérjéké, ezzel szemben a zsírok (ami nagyon sok felvágottban és sajtban nagy mennyiségben van jelen) kalóriatartalma 9 kcal/ gramm. Ennek megfelelően nem elegendő arra figyelni, hogy a szervezet csak szénhidrátban kevesebbet fogyasszon, a zsírtartalomra is szükséges odafigyelnünk. Sok szülő nem tekinti a péksüteményt kenyérfélének, és azt gondolja, ha gyermeke nem eszik fehérkenyeret, csak kiflit és zsemlét, akkor nem is hízhat. Csakúgy, mint akkor, ha a teljes kiőrlésű lisztből készült péksüteményeket fogyasztják. Sajnos az egészséges életmód kialakításakor nem csak a minőségre, de a mennyiségre is ügyelnünk kell.

Édes élet-cukor nélkül?

Hasonló tévhit, hogy a diabetikus élelmiszerek korlátozás nélkül fogyaszthatók. Tekintettel arra, hogy a diabetikus készítmények elsősorban abban különböznek az átlagosaktól, hogy a cukortartalmuk nem szőlő vagy répacukor, hanem gyümölcscukor, az esetek döntő többségében hasonlóan a mindennapi élelmiszerekhez, nem csökkentett kalóriatartalmúak, ezért fogyasztásuk elsősorban a vércukorszintek egyensúlyban tartásához segít, de nem a fogyás eléréséhez. Egyes üdítők feliratai is megtéveszthetik a testsúlycsökkenésében motiváltakat, és a vércukorszintjüket egyensúlyban tartó diabeteseseket, hiszen a „hozzáadott cukortartalom nélkül” készült üdítőitalok és tartalmaznak cukrokat, ezek a gyümölcscukor tartalmú üdítőitalok, amik kalória szempontjából leggyakrabban nem különböznek a cukros üdítőktől.

Mindezek a tények megnehezítik a helyes életmód kialakításában érdekeltek eligazodását a mindennapokban, de kellő gyakorlással és kitartással hamar elsajátíthatóak a fortélyok és sikeresen felvehető a verseny a felesleges kalóriákkal szemben.

Forrás: Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants sajtóközleménye


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X