Főoldal > EGÉSZSÉG > Új vírus – Oltás mindenekfelett?

Új vírus – Oltás mindenekfelett?

H1N1oltásúj vírus
0

Írta:

A kormány egyik legfontosabb  egészségügyi tanácsadójának szerepét betöltő intézet ajánlását ismételte meg pénteken közzétett felhívásában az úgynevezett szövetségi oltási bizottság. Ennek lényege: immár nemcsak az egészségügyben dolgozókat, a krónikus betegeket és a terhes nőket kell beoltani, hanem – szó szerinti megfogalmazásban – mindenkit. Figyelemre méltó, hogy az ajánlás olyan időben hangzott el, amikor az adatok szerint […]

A kormány egyik legfontosabb  egészségügyi tanácsadójának szerepét betöltő intézet ajánlását ismételte meg pénteken közzétett felhívásában az úgynevezett szövetségi oltási bizottság. Ennek lényege: immár nemcsak az egészségügyben dolgozókat, a krónikus betegeket és a terhes nőket kell beoltani, hanem – szó szerinti megfogalmazásban – mindenkit. Figyelemre méltó, hogy az ajánlás olyan időben hangzott el, amikor az adatok szerint Németországban csekély mértékben csökkent az új fertőzések száma. A szakértők arra figyelmeztettek: a korábbi tapasztalatok alapján egyáltalán nem zárható ki, hogy a vírus “tombolásának” csendesedése után a fertőzés újabb hullámával kell számolni.

Ezt hangsúlyozta Európa egyik legtekintélyesebb  járványügyi intézményének számító Robert Koch Intézet is.

Az intézet szerint az oltás azért is különösen fontos, mert egyáltalán nem lehet előre jelezni, hogy a vírus miként terjed tovább. Az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az “új hullám” egyáltalán nem zárható ki – fogalmazott a Robert Koch Intézet, amelynek véleménye szakértők szerint mindenképp mértékadónak számít.

Az idézett szakértők mindennek alátámasztására emlékeztettek arra is: november végén hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Azaz arra intett, hogy az új influenzát semmiképp nem szabad lebecsülni, és nyomatékosan hangsúlyozta: az egyetlen védelmet az oltás  jelenti.

A Robert Koch Intézet legfrissebb állásfoglalásban igyekezett eloszlatni az oltással kapcsolatos kételyeket is. Így a többi között leszögezte, hogy egy oltás elegendő. Korábban ugyanis olyan vélemények terjedtek el, amelyek szerint a teljes védelem biztosítása érdekében két oltásra van szükség. Egyben a leghatározottabban cáfolta azokat a Németországban is elterjedt állításokat, amelyek szerint az oltás, illetve az oltóanyag mögött állítólagos üzleti megfontolások húzódnának meg.

A korábbinál erőteljesebben foglalt állást a Robert Koch Intézet, továbbá az oltóanyagokkal foglalkozó Paul Ehrich Intézet a mellékhatásokkal kapcsolatban is. Mindkét intézet a legnyomatékosabban visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint az oltóanyag mellékhatásai hozzájárultak néhány németországi fertőzött későbbi halálához. 

Németországban az új influenzavírus eddig 66 halálos áldozatot követelt. Hivatalos adatok szerint az áldozatok több mint háromnegyede súlyos megbetegedésben szenvedett, és a fertőzés csak fokozta azok hatásait. A két intézet – ebből kiindulva is – az oltásra szólított fel, és hangsúlyozta: a hatóságok minden esetben átfogó vizsgálatokat végeztek, és egyetlen esetben sem bizonyosodott be, hogy az oltás, illetve annak mellékhatásai és a bekövetkezett halál között összefüggés lett  volna. 

A legfrissebb adatok szerint Németországban eddig mintegy 5,8 millió személyt oltottak be az új vírus ellen.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X