Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 árulkodó jel, hogy nem az igazat mondja

4 árulkodó jel, hogy nem az igazat mondja

beszélgetésgesztushazugságjelmimika
0

Írta:

Gondoltad volna, hogy az emberek több mint harminc százaléka rendszeresen füllent? A statisztikák szerint harmadik nő, és minden második férfi szokott időnként hazudni párjának, főnökének és barátainak. Lássuk, hogyan leplezheted le őket! 1. jel: kerüli a tekinteted Ha legközelebb a haverokkal való sörözésről vagy a csinos kolléganőkről kérdezgeted a pasidat, figyeld meg a szeme mozgását: […]

Gondoltad volna, hogy az emberek több mint harminc százaléka rendszeresen füllent? A statisztikák szerint harmadik nő, és minden második férfi szokott időnként hazudni párjának, főnökének és barátainak. Lássuk, hogyan leplezheted le őket!

1. jel: kerüli a tekinteted

Ha legközelebb a haverokkal való sörözésről vagy a csinos kolléganőkről kérdezgeted a pasidat, figyeld meg a szeme mozgását: aki ugyanis füllent, az megpróbálja kerülni beszélgetőpartnere tekintetét. Ahelyett, hogy egyenesen a szemedbe nézne, a szádra vagy az arcod más részére fókuszál, esetleg valamilyen apró tárgyat forgat a kezében, és arra meresztei a szemét. Persze a gyakorlott füllentők tudják jól, hogy a szemkontaktus hiánya gyanússá válhat, ezért pókerarccal, mereven a szemedbe néznek – ám ez is árulkodó lehet!
Tipp: a füllentő férfiak egy része beszéd közben meg is dörzsöli a saját szemét – számos kutató szerint ez annak a jele, hogy szégyellik magukat a hazugság miatt, ezért nem akarnak a másikra nézni.

0023799_1.jpg ()

2. jel: túl sokat beszél

Felteszel a másiknak egy ártatlan kérdést, és ő ahelyett, hogy válaszolna, azonnal támadni kezd, és azzal vádol, hogy nem bízol benne? Vagy éppen minden zokszó nélkül válaszol neked, de előtte többször is megismétli a kérdésedet? Mindkettő gyanús lehet: ezekkel a taktikákkal ugyanis időt lehet nyerni, amely pont elég arra, hogy a füllentő kigondolja a fals választ! Az sem jó jel, ha a pasid nagyon-nagyon részletesen számol be esti programjáról – ha tudod róla, hogy soha nem nézi meg, milyen az étteremben az asztalterítő színe, vagy hányféle előétel van az étlapon, most viszont ezeket is aprólékosan felidézi, gyanakodj! Lehet, hogy előre kitalálta, mit fog mondani?
Tipp: könnyen leleplezheted a füllentő embert, ha olyat kérdezel tőle az elmondottakkal kapcsolatban, amire nem számít. Ha csak kitalálta az egészet, egy pillanatra biztosan zavarba jön majd!

3. jel: zavarban van

A tapasztalatlan füllentők mindig elárulják magukat egy-egy apró mozdulattal vagy gesztussal: a legtöbben ugyanis zavarban vannak a hazugság miatt, ezért a nyakláncukat vagy a fülbevalójukat birizgálják, a hajukkal játszanak, folyamatosan rázzák a lábukat, vagy nyugalmat tettetve keresztbe teszik a karjukat és a lábukat, és mereven előre néznek. Pedig az arckifejezés a beszélgetések folyamán folyamatosan változik, így nagyon gyanús, ha valaki pókerarccal ül veled szemben!
Tipp: ha valaki beszéd közben a nyakát vakarja vagy a gallérját igazítja, a megfigyelések szerint bizonytalan abban, amit állít – vagy egyenesen hazudik.

4. jel: eltakarja a száját

Ha a főnököd vagy a pasid beszélgetés közben eltakarja a száját, szinte biztos lehetsz abban, hogy füllent – ilyenkor ugyanis az agya tudat alatt arra utasítja, hogy fojtsa el a valódi mondanivalóját. Ugyancsak árulkodó jel, ha a megszokottnál jóval magasabb vagy éppen mélyebb hangon beszél, de sokaknak a beszédtempója is gyorsabbá válik, ha hazudnak.
Tipp: Pinocchio meséje nem teljesen alaptalan – az orr valóban megduzzad a hazugság okozta stresszhelyzetekben, a szervezet ilyenkor ugyanis több vért pumpál az erekbe! Így ha beszélgetőtársad gyakran az orrához nyúl - gyanakodj!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X