Főoldal > EGÉSZSÉG > Hűtlenkedés: a nő az érzelmi megcsalásra, a férfi a szexre érzékeny!

Hűtlenkedés: a nő az érzelmi megcsalásra, a férfi a szexre érzékeny!

féltékenységpárkapcsolatszerelem
0

Írta:

A nők számára az érzelmi megcsalás súlyosabb vétek, míg a férfiak a szexre érzékenyebbek. A kutatók sokáig evolúciós okokat véltek a jelenség hátterében, de tévedtek – derül ki egy friss tanulmányból. Az eddigi elképzelés a nemek történelmi szerepköreiből fakadt. A férfi számára nagy evolúciós jelentőséggel bírt, hogy asszonya testileg hű maradjon hozzá, ugyanis csak így […]

A nők számára az érzelmi megcsalás súlyosabb vétek, míg a férfiak a szexre érzékenyebbek. A kutatók sokáig evolúciós okokat véltek a jelenség hátterében, de tévedtek – derül ki egy friss tanulmányból.

Az eddigi elképzelés a nemek történelmi szerepköreiből fakadt. A férfi számára nagy evolúciós jelentőséggel bírt, hogy asszonya testileg hű maradjon hozzá, ugyanis csak így lehetett biztos abban, hogy az általa eltartott gyermek az övé. A nők ugyanakkor elsősorban a férfi érzelmi hűségére tartottak igényt, hogy megőrizzék gondoskodását. Amit a testével művelt, az nem érintette érzékenyen őket.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói most teljesen más magyarázattal rukkoltak elő. Kenneth Levy és Kristen Kelly arról számolt be, hogy számos férfi akad, aki fájdalmasabbnak éli meg az érzelmi hűtlenséget, mint a nő testi félrelépését.

A kutatók úgy vélik, hogy a párok közti bizalom és érzelmi kötődés jóval nagyobb szerepet játszanak, mint az evolúciós tényezők. Elméletüket vizsgálandó 411 résztvevővel végeztettek el különböző teszteket. Azok alapján kiderült, hogy egyes emberek nemtől függetlenül nagyobb biztonságban és jobban érzik magukat egy szoros kapcsolatban. Mások ugyanakkor nem igénylik a túlzott közelséget. Azokat, akik önállóságukat a kötődés elé helyezték, sokkal inkább bosszantotta, ha partnerük szexuálisan csalta meg őket, mint ha érzelmileg tette ugyanezt. A partnerükhöz érzelmileg erősen kötődő egyéneket pedig jobban sokkolta, ha az érzelmileg távolodott el tőlük.

A pszichológusok szerint eredményeik egyértelműen arra utalnak, hogy a féltékenység kialakulása elsősorban kulturális és szociális tényezők függvénye, és az evolúció messze nem játszik olyan fontos szerepet, mint eddig hitték.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X