Főoldal > EGÉSZSÉG > Az ikerterhességről – szakértői szemmel

Az ikerterhességről – szakértői szemmel

babaikerterhességterhességvárandósság
0

Írta: and

A modern élet a nőket nehéz feladat elé állítja: karriert és családot egyaránt szépen felépíteni (szinte) lehetetlen feladat. Néhányan azért, hogy a családépítés egy lépésben megoldható legyen, több babát szeretnének egyszerre, de ez orvosilag elfogadhatatlan kockázatot jelent. Hangsúlyozni szeretném, hogy a várandósság és a szülés – az ikerszülést is beleértve -természetes folyamat, és orvosként az […]

A modern élet a nőket nehéz feladat elé állítja: karriert és családot egyaránt szépen felépíteni (szinte) lehetetlen feladat. Néhányan azért, hogy a családépítés egy lépésben megoldható legyen, több babát szeretnének egyszerre, de ez orvosilag elfogadhatatlan kockázatot jelent. Hangsúlyozni szeretném, hogy a várandósság és a szülés – az ikerszülést is beleértve -természetes folyamat, és orvosként az egyik legfontosabb feladat az, hogy a lehetséges veszélyforrások folyamatos ellenőrzése mellett a kismamákat boldog nyugalomban tartsuk. A várandósság nagy megterhelés az anyai szervezetre. Ikerterhességnél a várandósság 33-35. hetéig az összesített „magzat-mennyiség” megfelel annak, amely az egyes terhességeknél 40-41. hétben jellemző. Így „csak” a változások sebességében és az utolsó hónapban van számottevő különbség. Sajnos a tisztánlátás érdekében muszáj megemlítenem az ikerterhességgel kapcsolatos fenyegető adatokat is: ezeknek megfelelően kollégáimmal mindig szem előtt kell tartanunk azt, hogy a kezelésekkel minél kisebb esélyt adjunk a többes terhességre – 3-as, vagy afeletti magzatszám mellett a szelektív redukciót (a kettő feletti magzatok sajnálatos méhen belüli megölését) javasoljuk.

0023951_1.jpg ()

Mi jellemző az ikerterhességre?

A fejlődési rendellenességeknek kétszeres, a szív problémáknak négyszeres a kockázata. Az ikreket váró anyánál gyakrabban fordul elő terhességi hányás, vitaminhiány, vérszegénység, több gond van a vérnyomással és vércukorszinttel. A koraszülés gyakorisága 30-50%, de az iker babák korábban mutatják az érettség jeleit – mintha az ő esetükben a természet is korábbra tervezné a születést. Jellemző a magzatok növekedésének a lelassulása is (kb. 25-33% arányban). A terhesség során gyakrabban fordul elő fekvési, tartási és lepényi rendellenesség, a lepény idő előtti leválása. A szülés gyakran elhúzódhat, utána vérzés, méhatónia (a méh összehúzódási képtelensége) léphet fel. A szülés módját a magzatok fekvése, szülészet-nőgyógyászati előzmények, szakmai szabályok, illetve a szülőnő szándékai együttesen határozzák meg. Bár a gyermekeknél a későbbi idegrendszer eredetű mozgásszervi problémák esélye is sajnos nyolcszoros, ezek többsége a terhesség alatti  események – melyekről sokszor nem is tudunk – következménye, nem pedig a szülésé. S bár a császármetszés elméletben ezeket hivatott kivédeni, a fent említett problémák jó része ugyanúgy ekkor is jellemző. Sőt! Amennyiben a szülés megindulása előtt végezzük a műtétet, a koraszülöttségre jellemző problémák is gyakoribbak.

Az előbb említett tényezők miatt a szülés körüli magzati halálozás egy-kettő-három-négyes ikerterhességeknél 1-5-15-40%, ami többszörös kockázatnövekedést jelent.

Mire figyelj, ha ikerterhes vagy?

  • Ne feledd: az anyai nyugalom az egyetlen bizonyított tényező, ami képes kivédeni a fenyegető vetélést.
  • A szokásosnál kicsit felelősségteljesebben próbálj egészségesen élni, táplálkozni. A kismamáknak készült vitamin esetleg folsavval, vassal kiegészítve szintén jót tesz.
  • A fentieknek megfelelően a 30-33. hétig javasolt a rendszeres, kíméletes (!!!) várandóstorna heti 3-5 alkalommal kb. 30-45 percig – a mozgás csökkentheti a szövődményeket és lerövidíti a szülést. A napi lendületes séta segíthet a fittség fenntartásában.
  • Javasoltak a gyakori, kis étkezések, de kerüld agyorsan lebomló szénhidrátokat. Nem szabad ugyanis elhízni, mert a kettős teher már így is fokozottan terheli a végtagokat, a keringést és a májat. A fent említett vércukor és vérnyomás probléma elhízással járó egyes terhességek esetén is gyakoribb.
  • Kb. 30%-al nagyobb a táplálékigény ilyenkor, ezért fontos, hogy ennek megfelelően táplálkozz.
  • Érdemes a folyadék- és ionháztartást (Magnézium, Kalcium) is rendben tartani.
  • Figyelj a szervezet jelzéseire, arra, hogy mi esik jól.
  • Enyhébb panaszoknál is konzultálj az orvosoddal. A vérezgetés, vérzés, alhasi görcsök, ill. keményedések rendszeres jelentkezése, a hüvelyváladék megváltozása, később gyulladásos panaszok vagy fejfájás, rosszullét, igen fokozott ödéma képződés, majd a gyermekek mozgásának csökkenése azonnali konzultációt, rendszerint vizsgálatot igényel.

$beszur$

$beszur2$


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X