A kutatók szerint az édes íz és az alkohol hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban.“Tudjuk, hogy az édes íz minden gyerekben kellemes érzést vált ki. Ráadásul a gyerekek egyes csoportjait alapvető biológiájuk okán különösen vonzhatja az intenzív édesség” – mondta Julie Mennella, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center munkatársa. Az Addiction című szakfolyóiratban most publikált […]
A kutatók szerint az édes íz és az alkohol hasonló jutalmazási központokat aktivál az agyban.
“Tudjuk, hogy az édes íz minden gyerekben kellemes érzést vált ki. Ráadásul a gyerekek egyes csoportjait alapvető biológiájuk okán különösen vonzhatja az intenzív édesség” – mondta Julie Mennella, a philadelphiai Monell Chemical Senses Center munkatársa.
Az Addiction című szakfolyóiratban most publikált vizsgálatában Mennella 300, öt és tizenkét év közötti gyerekkel kóstoltatott cukros oldatokat. A gyerekeknek ki kellett választaniuk, hogy az ötféle cukrossági fokozatú italból melyiket kedvelték leginkább. A résztvevők ezen kívül depresszióval kapcsolatos kérdésekre is válaszoltak, édesanyjukat pedig a családban előforduló alkoholproblémákról kérdezték ki.
A gyerekek mintegy felénél a szülő, testvér, nagyszülő, nagynéni vagy nagybácsi alkoholfüggő volt, a gyerekek negyedénél pedig depresszióra utaló tüneteket találtak. 37 gyereknél mindkét tényező fennállt, ők választották a legédesebb ízt, a 24 százalékos cukoroldatot, amely 14 teáskanál cukornak felel meg egy pohár vízben. Ez több mint kétszerese egy üdítő cukorkoncentrációjának. A többi gyerek átlagosan a 18 százalékos oldatot választotta kedvencnek.
A tanulmány további szakaszában a cukor fájdalmat csökkentő hatását vizsgálták. A gyerekeknek hideg vízben kellett tartaniuk kezüket, miközben vagy vizet, vagy cukoroldatot vettek szájukba. A depressziós tüneteket nem mutató gyerekek 36 százalékkal hosszabb ideig tűrték a fájdalmat cukros oldattal, mint nélküle. A depressziós tüneteket mutató gyerekeknél nem mutatkozott ilyen eltérés, azaz kevésbé csökkentette fájdalmukat az adott édességű cukoroldat.
A kutatási eredmény rávilágít, hogy egyes gyerekeknél nehezebb az édes ízek, cukros ételek és italok fogyasztásának csökkentése, mint másoknál, amit a szülőknek és nevelőknek érdemes figyelembe venniük az étrend kialakításánál.
Forrás: MTI