Főoldal > EGÉSZSÉG > Életveszélyes fertőzés ellen oltják a koraszülötteket!

Életveszélyes fertőzés ellen oltják a koraszülötteket!

babakoraszülöttoltásterhességvárandósság
0

Írta:

A csöppségekre óriási veszélyt jelent az RSV (respiratory syncytial vírus), ami az orvosok előtt ismert, de mi alig hallunk róla, pedig sokan fertőződnek tőle, és a koraszülöttek életét követelheti. Dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája Újszülött Intenzív Osztályának vezető főorvosa azt mondja, a fertőzésveszély november és március között a legnagyobb, ebben […]

A csöppségekre óriási veszélyt jelent az RSV (respiratory syncytial vírus), ami az orvosok előtt ismert, de mi alig hallunk róla, pedig sokan fertőződnek tőle, és a koraszülöttek életét követelheti.

Dr. Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikája Újszülött Intenzív Osztályának vezető főorvosa azt mondja, a fertőzésveszély november és március között a legnagyobb, ebben az időszakban oltják a kis súlyú koraszülötteket. A védőoltás megelőzi a súlyos légúti fertőzéseket, tüdő-, hörgőcske-gyulladást.

– A betegségre nincs specifikus gyógyszer, oltás viszont van, amivel védekezni lehet. A szakma meghatározta, kiknek kell megkapniuk az oltást – folytatja a főorvos. – Ebbe a körbe tartoznak a huszonnyolcadik terhességi hétnél korábban világra jöttek, azok, akiknek születési súlya nem éri el az ezerötszáz grammot, illetve akik bizonyos – tehát nem minden típusú – szívhibával születtek. A fertőzés következményeinek legjobban kitett gyerekek ma Magyarországon megkapják a védőoltást, amit az egészségbiztosítás finanszíroz.

A főorvos elmondta, a magyar csecsemők halálozása ennek köszönhetően jelentősen csökkent. Az RSV elleni védőoltást 2008 óta kaphatják a magyar koraszülöttek, és a 125 beoltott közül csupán 24 esetben regisztráltak légúti betegséget, az emiatt kórházba kerülő csecsemők száma a felére csökkent, és RSV fertőzés miatt egyetlen kisgyerek sem halt meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X