Főoldal > EGÉSZSÉG > PMS-riadó! – Így védd ki!

PMS-riadó! – Így védd ki!

egészségPMS
0

Írta:

Nem vagy kivétel Nyugodj meg, nem csak te vagy hétfejű sárkány azokon a bizonyos menzesz előtti napokon. A premenstruációs szindróma, rövidítve a PMS a nők 20–50 százalékát érinti, 5 százalékuknál pedig szinte elviselhetetlenek a panaszok. Ezeket összeszámolni is nehéz: a kutatók például mintegy 150 tünetet vettek számba, amelyek közül a leggyakoribb a levertség, a rossz […]

Nem vagy kivétel

Nyugodj meg, nem csak te vagy hétfejű sárkány azokon a bizonyos menzesz előtti napokon. A premenstruációs szindróma, rövidítve a PMS a nők 20–50 százalékát érinti, 5 százalékuknál pedig szinte elviselhetetlenek a panaszok. Ezeket összeszámolni is nehéz: a kutatók például mintegy 150 tünetet vettek számba, amelyek közül a leggyakoribb a levertség, a rossz hangulat, az ingerlékenység, a puffadás, az emlőfeszülés, a kínzó alvászavar, közvetlenül a vérzés előtt pedig a hasgörcs. Nem csoda tehát, hogy van olyan statisztika, amely szerint az agresszív cselekmény miatt börtönben ülő nők több mint 80 százaléka épp a nehéz napokat megelőzően jött ki végzetesen a sodrából… Ezek után azt mondhatnánk, már-már elhanyagolható, ha te a menzesz előtt csupán ingerlékenyebb vagy. De azért valljuk be, ez sem túl kellemes. Éppen ezért most abban segítünk neked, hogy könnyen vedd ezt a pár napos akadályt.

0024241_1.jpg ()

Nyomd el végleg!

Sokszor már az is segít, ha fölhagysz a dohányzással, egy amerikai kutatás ugyanis azt bizonyította, komoly összefüggés van a dohányzás és a premenstruációs szindróma kialakulása között. Méghozzá nem is akármilyen: a vizsgálatok szerint a dohányzó nők körében kétszer olyan gyakoriak a premenstruációs tünetek, mint azoknál, akik nem cigarettáznak. A háttérben az állhat, hogy a dohányzás befolyásolja a nemi hormonok működését, ami hozzájárulhat a kellemetlen tünetegyüttes kialakulásához. A kutatás azt is kimutatta, hogy PMS annál gyakrabban fordul elő, minél régebb óta dohányzik valaki. Mindebből az következik, hogy ha végleg elnyomod a csikket, nemcsak a tüdőrák kockázatát csökkentheted, de akár búcsút inthetsz a PMS-nek is. Ne feledd persze azt sem, hogy a passzív dohányzás is káros (és nem csak a tüdődre nézve): a tüneteket fokozhatja, ha te ugyan nem cigizel, de párod füstölgését kénytelen vagy elviselni. Egyszóval könnyen megeshet, hogy amikor menzesz előtt látszólag ok nélkül vagy rá dühös, ténylegesen is miatta vagy mérges…

Bűnös ösztrogén?

Bár a dohányzás is ludas lehet, a PMS rendszerint több tényező miatt alakul ki. Az egyik legjelentősebb ilyen kiváltó ok az úgy nevezett ösztrogéndominancia, azaz amikor túl sok ösztrogén vagy túl kevés progeszteron termelődik a szervezetben (vagy egyszerre jelentkezik a túlsúly és a hiány is). Ezt a jelenséget okozhatják hormonális készítmények, ösztrogénhatású környezeti toxinok, de kiválthatja akár a túlzott alkoholfogyasztás, a kevés mozgás, az alacsony rosttartalmú, zsíros ételek fogyasztása is (ebből következik a megelőzés is – lásd kiemelt keretünket). Ugyancsak a hormonok miatt van az, hogy az orvos a tüneteket gyakran hormonális fogamzásgátló felírásával szünteti meg – főleg fiatal lányoknál. A PMS-re enyhébb esetben persze jó hatással lehet az is, ha olyan élelmiszereket, gyógynövényeket fogyasztasz, amelyekben természetes fitoösztrogének vannak (ilyen például a szójabab). Segít az is, ha étrended gamma-lanolinsavban és omega-6 zsírsavban gazdag (megtalálod őket a primula- és a borágóolajban) – ezek az anyagok egyes kutatások szerint ugyancsak csökkentik a PMS-tüneteket.

Próbálj trükközni!

– A menzesz előtti néhány napban csökkenetsd a sóbevitelt, azaz kerüld a sós dolgokat, felvágottakat. Ez hatással van a folyadékháztartásodra, hiszen csökkenti a vízvisszatartást, ezáltal pedig enyhülnek az ödémás tüneteid.

A témáról bővebben a Maxima magazin 4-es számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X