Főoldal > EGÉSZSÉG > Szerelmi háromszög: van kiút? – szakértői szemmel

Szerelmi háromszög: van kiút? – szakértői szemmel

hűtlenségpárkapcsolatpárterápiapszichológiaszerelmi háromszög
0

Írta: and

A statisztikákból kiderül, hogy a házasságok egynegyedében fordul elő a hűtlenség miatt kapcsolati krízis, és ebben még nincsenek benne a rejtve maradó „szerelmi háromszögek”. Az adatok szerint az elmúlt tíz évben nőtt a félrelépések aránya. Még a legerősebb párkapcsolatot is megviseli a hűtlenség. Mielőtt azonban azt gondolnátok, hogy mindennek vége egy félrelépés miatt, érdemes odafigyelnetek több pár és a […]

A statisztikákból kiderül, hogy a házasságok egynegyedében fordul elő a hűtlenség miatt kapcsolati krízis, és ebben még nincsenek benne a rejtve maradó „szerelmi háromszögek”. Az adatok szerint az elmúlt tíz évben nőtt a félrelépések aránya. Még a legerősebb párkapcsolatot is megviseli a hűtlenség. Mielőtt azonban azt gondolnátok, hogy mindennek vége egy félrelépés miatt, érdemes odafigyelnetek több pár és a szakemberek véleményére. Tapasztalati tény, hogy sok pár végigjárta már az utat, túljutott a hűtlenség okozta krízisen a család, a barátok és egy jó párterapeuta támogatásával. Kapcsolatuk megerősödött, fejlődött és ellenállóbbá vált a megpróbáltatásokkal szemben.

Szükséges-e a monogámia? Fontos-e a hűség?

Párkapcsolata bárkinek lehet, azt azonban a személyiség érettsége, családi minták, kötődési stílus is befolyásolja, hogy valaki készen áll-e a monogám párkapcsolatra. Ezért fontos, hogy partnereddel őszinték legyetek egymáshoz ebben a kérdésben is. Egy tartós kapcsolatban lényeges kimondani és megfogalmazni, milyen értékek, normák szerint akarjátok működtetni. Ilyen kapcsolati érték a hűség, kizárólagosság, monogámia. Erre azonban nem mindenki áll készen, így hajlamos becsapni önmagát és partnerét is.

0023825_1.jpg ()

Miért vagyunk hűtlenek?

Vajon miért válik valaki hűtlenné? Hogyan lehet feldolgozni egy félrelépést a kapcsolatban? Egyáltalán fel lehet-e dolgozni vagy szakítani kell? Különböző okokból alakulhat ki a szerelmi háromszög. Lehet pillanatnyi eltévelyedés, elégedetlenség a meglévő kapcsolattal s egy csábító helyzet, alkoholmámor, mely kontrollvesztéshez vezet. Az alkalmi kapcsolat tovább folytatódhat, ha a meglévő párkapcsolatból hiányzó érzelmi közelséget, figyelmet az illető továbbra is alkalmi partnerétől várja. Igazi „ördögi kör” alakul ki a szerelmi háromszög helyzetekben. Az illető sem a meglévő, sem az alkalmi kapcsolatára nem tud odafigyelni. A párkapcsolat romlik. Mindhárom (!) fél súlyosan sérül. Ráadásul, kevés dolog rombolja jobban az önértékelést, a bizalmat és önbizalmat, mint a hűtlenség. A megcsalt személy megkérdőjelezi korábbi értékeit, kapcsolatába és partnerébe vetett hitét. Aki félrelépett, az pedig gyötrődik a titoktól és bűntudattól. A „harmadik személy” sincs jobb helyzetben…

Mit tehetsz szerelmi háromszög helyzetben?

Ha mindketten szeretnétek helyrehozni a kapcsolatot:

  • Ne feledd az alapszabályt: a megcsalás úgyis mindig kiderül.
  • A kezdeti megrázkódtatás után, mindkettőtöknek tanácsos átgondolni a kapcsolatot: vajon mi vezetett a megcsaláshoz?
  • A megcsalt félnek is el kell fogadnia azt a tényt, hogy a félrelépés bekövetkezéséhez ő is hozzájárult így vagy úgy. Fontos, hogy mindenki átlássa a „saját részét” a kapcsolat megromlásában.
  • A külső kapcsolatot azonnal le kell zárni – mert aki nem képes érett módon dönteni már meglévő kapcsolata mellett, az nem gondolja komolyan annak újjáépítését.
  • Nem dönthettek egymás helyett a kapcsolat jövőjéről. Mindenki csak önmagáért vállalhat felelősséget.
  • A félrelépést követő időszakot ingadozó érzelmek jellemzik Ez teljesen normális, el kell fogadni. Gyakori a gyanakvás, bár a hűtlen fél ezt gyakran igazságtalannak érezheti. Mindent meg kell tenni a kölcsönös sértettség csökkentéséért.
  • A megcsalt félnek joga van kérdezni és megfelelő válaszokat várni elveszett bizalmának helyreállítására. Ha túl sok a Titok és a megválaszolatlan kérdés, ez akadályozza a kommunikációt a pár tagjai között.
  • Meg kell próbálni új jövőképet építeni és komoly elkötelezettséget vállalni egymás iránt, bízva abban, hogy nem lesz több félrelépés.
  • A megcsalt személynek valószínűleg több idő szükséges a hűtlenség feldolgozásához. A másik partnernek ilyenkor türelmesnek kell lenni.
  • A hűtlen fél fogalmazza meg, mire van szüksége ahhoz, hogy a jövőben elkerülje a kísértést..
  • Kölcsönösen át kell gondolnotok néhány kérdést: vajon milyen hibákat kéne felszámolni ahhoz, hogy elkerüljétek párkapcsolatotok meggyengülését és a hűtlenséget? Mire van szükségetek a kapcsolat megerősödéséhez? Mi az, ami korábban hiányzott a hétköznapokból?
  • Menjetek el párterápiára: segít, hogy a bizalomvesztést feldolgozzátok, a kapcsolat jövőképét felvázoljátok, a kommunikációs gátakat leküzdjétek.

Amikor nincs remény

  • Ha mindent megtettetek azért, hogy a kapcsolat rendeződjön, ám a krízis lecsengése után is sok a veszekedés, akkor érdemes a szakításon gondolkodni.
  • Ha a harag, sértettség, bizalmatlanság hosszú távon jelen van a kapcsolatban, akkor tényleg jobban teszitek, ha külön utakon folytatjátok tovább.
  • Ha további szerelmi háromszög helyzetek tarkítják a kapcsolatot, akkor lehetséges, hogy valójában így akartok élni… Ha pedig nem, akkor érdemesebb szakítani.
  • Az érett, felnőtt ember képes eldönteni, kivel akar élni. E döntésben nincs mentség! A „harmadik” tartós jelenléte, még a nyitott házasságokban élők szerint is megmérgezi, rombolja a párkapcsolatot.

Amikor a hűtlenség építő…

  • Paradoxonnak tűnhet, mégis, ha a pár túljut a félrelépés okozta krízisen, akkor a „háromszög helyzetek” akár a párkapcsolat megerősítői is lehetnek.
  • Ha a hűtlenséget vészjelnek tekintitek – amely felhívja a figyelmet a kapcsolat meggyengülésére és hibáira -, akkor a félrelépés szövetségetek feltámasztója is lehet. Tény, kezdetben nehéz elhinni, mégis lehet közös jövő a megcsalás után.

$beszur$

$beszur2$


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X