Főoldal > EGÉSZSÉG > Biztonságos császármetszés?

Biztonságos császármetszés?

babacsászármetszésterhességvárandósság
0

Írta:

Császármetszéssel szülni ma nagyon divatos. Rengeteg sztár hozza így világra a gyermekét: pl. Angelina Jolie, Claudia Schiffer, Madonna vagy Victoria Beckham. Ennek egyik oka az lehet, hogy a nők manapság későn vállalnak gyereket, és az ezzel járó kockázatok miatt gondolják azt, hogy biztonságosabb császármetszéssel szülni, mint természetes úton. De hogy ez közel sincs így, arról […]

Császármetszéssel szülni ma nagyon divatos. Rengeteg sztár hozza így világra a gyermekét: pl. Angelina Jolie, Claudia Schiffer, Madonna vagy Victoria Beckham. Ennek egyik oka az lehet, hogy a nők manapság későn vállalnak gyereket, és az ezzel járó kockázatok miatt gondolják azt, hogy biztonságosabb császármetszéssel szülni, mint természetes úton. De hogy ez közel sincs így, arról nemrégiben egy – több mint 100.000 szülést vizsgáló – angol tanulmány a “The Lancet” nevű szakfolyóiratban számolt be.

A hüvelyi úton történő szüléshez képest a császármetszésnél gyakrabban lép fel olyan komplikáció, amelyik a kismama egészségét veszélyezteti. Aki a gyermekét császármetszéssel kívánja világra hozni, az vértranszfúzión is áteshet. Az sem mellékes, hogy a kismamák halálozása a császármetszés esetén magasabb, mint a természetes úton szülő nők esetében.

A kutatók arról számoltak be, hogy azoknál a nőknél okozott kevesebb problémát a császármetszés, akik valamilyen orvosi indok miatt választották a szülés ezen formáját. Ezért a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy császármetszést csak orvosilag indokolt esetben kérjenek az anyukák. Legtöbbször a kismamák azért választják a császármetszést, mert félnek a természetes úton történő szülés alatt elszenvedett fájdalmaktól – állítja a tanulmány.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X