Főoldal > EGÉSZSÉG > Földrengés után gyakoribb a koraszülés

Földrengés után gyakoribb a koraszülés

babaföldrengéskoraszülésterhességvárandósság
0

Írta:

Az öt évvel ezelőtti chilei földrengés társadalmi és egészségügyi következményeit egy amerikai kutató vizsgálta. Tarapaca Chile magasan fekvő része a bolíviai határnál. Öt éve ötven másodpercre megrendült a föld a térségben. A földmozgás a Richter-skála szerint 7,9 erősségű volt. Sok ház összedőlt, a romok alatt halottak maradtak. Florencia Torche szociológiával foglalkozik, és azt vizsgálta, hogy […]

Az öt évvel ezelőtti chilei földrengés társadalmi és egészségügyi következményeit egy amerikai kutató vizsgálta. Tarapaca Chile magasan fekvő része a bolíviai határnál. Öt éve ötven másodpercre megrendült a föld a térségben. A földmozgás a Richter-skála szerint 7,9 erősségű volt. Sok ház összedőlt, a romok alatt halottak maradtak.

Florencia Torche szociológiával foglalkozik, és azt vizsgálta, hogy milyen módon és mértékben befolyásolta a földrengés azoknak az életét, akik akkor még nem is éltek, illetve még csak az anyaméhben növekedtek, és hónapok múlva látták meg a napvilágot.

A természeti katasztrófa hatását a magzati időszakra a kutató úgy próbálta felmérni, hogy olyan kisgyerekeket keresett, akiknek édesanyja abban a percben, amikor rengett a Föld, az életveszélyes területen tartózkodott. Ezeket a gyerekeket összehasonlította azokkal, akik ugyancsak méhen belüli életüket élték a természeti csapás idején, de az ország valamelyik biztonságos helyén.

A terhesség kilenc hónapját három részre osztotta, és azt is fölmérte, hogyan fejlődtek azok a kicsik, akik a földrengés előtt, közben, illetve utána születtek. Gondosan figyelt minden egyéb külső hatásra, amely befolyásolhatta a babák növekedését, szellemi fejlődését. Azok a magzatok, akik életük első három hónapjában voltak az anyagméhben, amikor a földrengés bekövetkezett, sokkal nagyobb gyakorisággal jöttek korábban a világra, mint az erőteljes, durva külső behatás nélkül növekvő babák. Chilének azon a vidékén a koraszülés valószínűsége átlag öt százalék, míg a földrengés idején a terhesség korai szakában növekedni kezdő magzatoknak nyolc százaléka lett koraszülött.

Torche megállapítása szerint ezek az újszülöttek lényegesen kisebb súllyal látták meg a napvilágot, és jól bizonyítható, hogy ez is a földrengés miatt következett be, mert a környéken korábban vagy később születő apróságok között az alacsony testsúly ritkábban fordult elő. 

“A tarapacai földrengés aránylag kisebb következményekkel járt, mint a Haiti vagy Chile területén nemrég lezajlott természeti csapások. Várható, hogy ezek utólag is súlyos gondokat jelentenek majd” – hangsúlyozta a kutató.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X