Főoldal > EGÉSZSÉG > Jókedv és szex kell a hosszú házassághoz

Jókedv és szex kell a hosszú házassághoz

férfipárkapcsolatszerelem
0

Írta:

Nem csoda, hogy ilyen körülmények között tekintélyes szociológusok “receptkönyvvel” álltak elő a házasság megmentésére, illetve annak tartóssá tételére, és az ajánlatok között első helyen a jókedv és a szex szerepelt. A Die Welt című napilap megbízásából végzett felmérésből kitűnt: a német fiatalok egyre nagyobb hányada vélekedik úgy, hogy jobb egyedül, mint házasságban élni. A megkérdezett fiatal […]

Nem csoda, hogy ilyen körülmények között tekintélyes szociológusok “receptkönyvvel” álltak elő a házasság megmentésére, illetve annak tartóssá tételére, és az ajánlatok között első helyen a jókedv és a szex szerepelt.
 
A Die Welt című napilap megbízásából végzett felmérésből kitűnt: a német fiatalok egyre nagyobb hányada vélekedik úgy, hogy jobb egyedül, mint házasságban élni. A megkérdezett fiatal férfiak egyharmada válaszolta azt, hogy egész életében nőtlen akar maradni, míg a nők esetében 40 százalék vallotta, hogy jobb hajadonként élni. A válaszokból kiderül, hogy az ok nem csupán a szociális biztonság hiányától való félelem, hanem az is, hogy általában megrendült a bizalom a házasság hagyományos értékei iránt. 

Ilyen körülmények között egyesek azonnal megkongatták a vészharangot, utalva arra, hogy mindez a német társadalom jövőképességét veszélyezteti. A Die Welt pedig azonnal szociológusokat kérdezett arról, hogy miként lehet a házasság intézményét ismét megkedveltetni, illetve lehetőség szerint minél tartósabbá tenni. Különös tekintettel arra, hogy a felmérések szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a több évtizedes együttélés után a válás mellett döntők száma. És ebben nemcsak a szokásos harmadik személy játszik szerepet, hanem az egyetértés hiánya is.

A német konzervatív napilapnak nyilatkozó szakértők annak a nézetnek adtak hangot, hogy a házasságot nem a hagyományokhoz való ragaszkodás, nem a fegyelem és nem is a megszokás tarthatja egyben. A jó és tartós házasság legfőbb stabilizáló tényezői a jókedv, a szex és a tudatos törekvés arra, hogy az együttélés minél szebb és tartalmasabb legyen.

A szakemberek több olyan, évtizedek óta együtt élő házas feleket idéztek, akik egyformán azt vallották, hogy a házasságban a legjobb a nevetés. A másik pedig a szex – nyilatkozta az egyik 60 év felé járó hölgy, aki szerint az esztendők során oly sok mindent próbáltak ki az ágyban, amire a házasság elején még gondolni sem mertek. A legfontosabb pedig általánosságban a közös törekvés arra, hogy a kapcsolat még évtizedek után se monoton, hanem minél szebb legyen. Mindennek számos eszköze van, kezdve egymás segítésétől a házi és a hivatali munkában egészen a szabadidő értelmes eltöltéséig.

A szakértők szerint ha mindez megvan, a tartós házasságot az óhatatlan viták és nézeteltérések sem veszélyeztetik. Különösen akkor nem, ha közös a törekvés azok megoldására, és mindenképp úgy, hogy a kölcsönös tisztelet ne szenvedjen csorbát.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X