Főoldal > EGÉSZSÉG > Útmutató kontaktlencse használatához

Útmutató kontaktlencse használatához

kontaktlencselátásszem
0

Írta:

Szinte minden látásprobléma esetén viselhetsz kontaktlencsét. A lencse viselése különösen javasolt a szabálytalan szaruhártya miatt kialakult látási nehézségek esetén – állítják szemész szakemberek. Mire figyelj a lencse használatakor? – Mindig teljesen tiszta kézzel helyezd be a lencsét, így elkerülheted, hogy szennyeződés kerüljön a szemedbe.– Sportolásnál kényelmes viselet a lencse, pl. szárazföldi sportoknál. Ha úszni mész, nem […]

Szinte minden látásprobléma esetén viselhetsz kontaktlencsét. A lencse viselése különösen javasolt a szabálytalan szaruhártya miatt kialakult látási nehézségek esetén – állítják szemész szakemberek.

Mire figyelj a lencse használatakor?

– Mindig teljesen tiszta kézzel helyezd be a lencsét, így elkerülheted, hogy szennyeződés kerüljön a szemedbe.
– Sportolásnál kényelmes viselet a lencse, pl. szárazföldi sportoknál. Ha úszni mész, nem kell kivenned a lencsét (használj úszószemüveget is!) de figyelj arra, hogy a lencse édes vízzel érintkezve még jobban megtapadhat, sós víztől (pl. tengervíztől) pedig könnyen kieshet a helyéről.

Ne hordj kontaktlencsét…

  • ha sérült a szemhéjad 
  • ha kötőhártya-gyulladásod van
  • ha krónikus gyulladásban van a szemed
  • ha a szemed hajlamos a kiszáradásra
  • ha szembetegségre gyógyszert szedsz

Milyen lencsét viselj?

Ha ritkán viselsz kontaktlencsét, akkor a lágy változatot válaszd, mert ahhoz a szem gyorsabban hozzászokik. Ha naponta kell viselned a lencsét, akkor kemény lencsét vásárolj – ajánlják a szakemberek. Orvosi tanulmányokból kiderült, hogy a kemény lencsék biztonságosabbak, mint a lágy változatok. Ennek az lehet az oka, hogy a lágy lencsék akadályozzák a szaruhártya tápanyag-ellátottságát, így tartós viselésük szemkárosodást is okozhat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X