Főoldal > EGÉSZSÉG > Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

Hogyan védekezzünk a kullancsok ellen?

0

Írta:

A kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen kiváló védelmet nyújt a védőoltás, de a Lyme kórt csak a megfelelő megelőzéssel tudjuk elkerülni. Az alábbiakban Dr. Jelenik Zsuzsanna mondja el, hol találkozhatunk kullancsokkal, valamint hogy miért és hogyan kell a kullancscsípés ellen védekezni. „A kullancsok által terjesztett betegségek akár súlyos kimenetelűek is lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy […]

A kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás ellen kiváló védelmet nyújt a védőoltás, de a Lyme kórt csak a megfelelő megelőzéssel tudjuk elkerülni. Az alábbiakban Dr. Jelenik Zsuzsanna mondja el, hol találkozhatunk kullancsokkal, valamint hogy miért és hogyan kell a kullancscsípés ellen védekezni.

„A kullancsok által terjesztett betegségek akár súlyos kimenetelűek is lehetnek, ezért nagyon fontos, hogy a védelemre és a megelőzésre egyaránt nagy hangsúlyt fektessünk. Egyik leghatásosabb módszer a kullancsok által terjesztett betegségek ellen a védőoltás, mely már egy éves kor feletti gyermekeknek is adható. A védőoltás két alapoltásból, majd emlékeztető oltásokból áll, és ajánlatos a kullancsszezon előtt, ősszel megkezdeni az oltási sorozatot, mivel a biztos védelem a második oltás után 10-14 nappal alakul ki. Ha késve, azaz tavasszal, vagy nyáron gondol valaki a védőoltásra, akkor a szakorvos úgynevezett gyorsított sémát javasolhat. Kullancscsípés után 28 napig nem javasolt elkezdeni az oltási sorozatot. A védőoltáson túl más megelőzési módok is fontosak, például a megfelelő ruházat és a rovarriasztó spray, melyek használatával kivédhető a vérszívók támadása” – mondta a doktornő.

Tévhit, hogy csak az erdőben találkozhatunk kullanccsal: igazi élőhelye a talaj-közeli növényzet, így akár a kertünkben is előfordulhatnak. Ezért ha otthon a kertben napozunk, piknikezünk, vagy akár egy parkban sétálunk, akkor is alaposan nézzük át magunkat. A kullancs által kedvelt helyek a vékonyabb bőrrel borított testhajlatok, a lágy részek, mint például a fül mögötti rész, illetve a hajas fejbőr, így elsősorban ezeket a területeket vizsgáljuk át figyelmesen magunkon és gyermekeinken is. Emellett ruházatunkat is alaposan rázzuk ki és nézzük át.

A kullancsokat közvetlenül a csípés után a legkönnyebb eltávolítani. Ehhez bármilyen csipesz vagy a patikában kapható kullancskiszedő kanál is alkalmas eszköz. Semmiképp ne használjunk krémet, vagy alkoholt, ne próbáljuk meg tekergetéssel kiszedni vagy kipiszkálni, hiszen a kullancs megsérülhet, összenyomásával könnyen a szervezetünkbe kerülhet a benne található fertőző anyag. A csípés helyén keletkező apró bőrpír természetes reakció. Ha azonban a csípést követően egyre növekedő, középen fehér, széli részein piros folt jelentkezik, mely rossz közérzettel, hányással, gyengeséggel is társulhat, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek a Lyme kór tünetei. A vírusos agyhártyagyulladás tünetei – a tarkómerevség, magas láz, fejfájás és rosszullét – a fertőzött csípést követően rövidebb időn belül – 7-21 nap múlva – jelentkeznek, és a betegség idegbénulással is járhat. Előfordulása évszaktól függ, leggyakrabban április-május, és augusztus-szeptember hónapokban jelentenek eseteket. Mindkét betegség gyógyítható, ha időben megkezdik a gyógykezelést.

„A kullancscsípés ellen számtalan módszerrel lehet védekezni. Ha szellős ruhában, sapkában megyünk kirándulni, a nadrág szárát és a pulóverünk derekát betűrjük, azzal megakadályozhatjuk, hogy a kullancsok a ruhánk alá jussanak. Ha rovarriasztó spray-vel befújjuk a ruhánkat a nyakunknál, csuklónknál, bokánknál és derekunknál, azzal is fokozzuk a védelmet. A spray használatát azonban célszerű 3-4 óránként megismételni. Hatásos védelem a védőoltás is, de ezt kiegészítik az egyéb védekezési módok és a bőrfelület alapos átvizsgálása – mondta a doktornő.

Forrás: Budai Egészségközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X