Főoldal > EGÉSZSÉG > Kártevők fűben-fában

Kártevők fűben-fában

0

Írta: and

Nem is hinnéd, milyen sok növény tartalmaz mérgező vegyületeket! Ezek közül persze nem mind halálos, van, amelyik csak bőrtüneteket, esetleg hányást, hasmenést okoz. Akad viszont jó pár, ami életveszélyes is lehet. Különösen a gyerekeket kell féltenünk az efféle növényektől, hiszen ők nagyon szeretnek megkóstolni mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Persze nem kell kiásnod a […]

Nem is hinnéd, milyen sok növény tartalmaz mérgező vegyületeket! Ezek közül persze nem mind halálos, van, amelyik csak bőrtüneteket, esetleg hányást, hasmenést okoz. Akad viszont jó pár, ami életveszélyes is lehet. Különösen a gyerekeket kell féltenünk az efféle növényektől, hiszen ők nagyon szeretnek megkóstolni mindent, ami a kezük ügyébe kerül. Persze nem kell kiásnod a sövényt és elajándékozni az összes nőnapi orchideát. Inkább ismerd meg kerted, lakásod gyökeres lakóit, hogy ne érhessen meglepetés! Segítségképpen felsorolunk néhány igazán veszélyes növényt.

 Cserepesek

1. Ciklámen: gumója gyomorfájást, görcsöket, bénulást okozhat.

2. Leander: minden része mérgező, elfogyasztva hányást, hasmenést okoz.

3. Fikuszfajok: a levelek és a léggyökerek elfogyasztása hányást és fulladásos tüneteket okoz.

Kertiek

1. Tiszafa: az édes, húsos, piros magköpenyen kívül a növény minden része mérgező.

2. Aranyeső: gyönyörű virágai, magja és gyökere is mérget tartalmaz. Gyerekeknél tizenöt-húsz mag már halálos adagnak számít. Ne téveszd össze az ártalmatlan aranyvesszővel!

3. Gyöngyvirág: a növény minden része mérgező – olyannyira, hogy az asztalt díszítő gyöngyvirágcsokor vize is halálos lehet.

virag2.jpg ()Vadon élők

1. Földi bodza: gyalogbodzának is nevezik, jó hírű rokonával ellentétben mérgező a termése. Lágy szárú növény, kis odafigyeléssel megkülönböztethető a bodzacserjétől.

2. Ebszőlő csucsor: már tíz bogyó elfogyasztása halálos lehet!

3. Mérges ádáz: rendkívül mérgező növény. Levelei összetéveszthetők a petrezselyemével, ezért felnőttek körében is előfordul mérgezés.

Csípős rovarok

Tavasztól őszig a csípős rovarok népes serege keserítheti meg életünket. A májusi napsütésben az összes élőlény szeret sütkérezni – ha megzavarjuk őket, ellenünk fordulhatnak. Csípnek, szúrnak, harapnak.

Sovány vigasz, hogy legtöbbjük nem támadó szándékkal szúr belénk, hanem önvédelemből. A rovarcsípés legtöbbször csak kellemetlen, de nem veszélyes. Ritkán azonban előfordul allergiás reakció, amit nagyon komolyan kell venni! A nyári hónapokban a következő rovarokkal találkozhatsz leggyakrabban:

1. Szúnyog: csípéskor véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe, ettől viszket, ég a csípés helye. A hazai szúnyogok nem terjesztenek betegségeket, de külföldön erre is fel kell készülni – ha trópusi országba utazol, érdeklődj a betegségmegelőzés lehetőségeiről a háziorvosodnál vagy az Országos Epidemiológiai Központ honlapján, www.oek.hu.

2. Méh: a rovar fullánkja csípéskor bent marad a bőrben – ami egyúttal az állat halálát is jelenti. Egy szúrással mintegy 0,1 milligramm méreg jut a szervezetbe, 40 szúrás már súlyos tünetekkel jár. Arra érzékenyeknél már egyetlen csípés is végzetes lehet!

3. Darázs: a méhekhez hasonlóan a nőstények tudnak szúrni,
a fullánkjuk azonban nem szakad ki, többször is tudják használni. A méhek és a darazsak kizárólag védekezésképpen támadnak, a legjobb elkerülni őket.

4. Pók: hazánkban csak a mérges dajkapók csípése veszélyes.
A marás helyén a bőr elszíneződik, megduzzad, fáj. Lázat, fejfájást, hányást okoz a méreg.

5. Kullancs: csípése nem mérgező, de két komoly betegséget – agyhártyagyulladást és Lyme-kórt – terjeszt. Május, június és szeptember a legaktívabb időszakuk, ilyenkor fokozottan ügyelj a biztonságra: erdőn-mezőn járva használj kullancsriasztó szereket, este pedig alaposan vizsgáld át a tested.

A cikk folytatását az aktuális Nők Lapja Egészségben találod!

Szöveg: Kállai Cecília


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X