Főoldal > EGÉSZSÉG > Nyaralj szúnyogmentesen!

Nyaralj szúnyogmentesen!

0

Írta: and

Kis rovarenciklopédia A következő hetekben hatalmas invázióval kell szembenézni, különösen az árvíz miatt. Noha minden évben bevetnek ellenük biológiai fegyvereket, teljes irtásuk szinte lehetetlen. Nincs más választásod, védekezz szúrásuk ellen! A fájdalmas, kellemetlen csípésekért a nőstény szúnyogok felelnek, szaporodási feltételük a meleg test vére. Vérszíváskor szúrós száját rád hegyezi, a probléma azonban nem harapásával, hanem […]

Kis rovarenciklopédia

A következő hetekben hatalmas invázióval kell szembenézni, különösen az árvíz miatt. Noha minden évben bevetnek ellenük biológiai fegyvereket, teljes irtásuk szinte lehetetlen. Nincs más választásod, védekezz szúrásuk ellen!

A fájdalmas, kellemetlen csípésekért a nőstény szúnyogok felelnek, szaporodási feltételük a meleg test vére. Vérszíváskor szúrós száját rád hegyezi, a probléma azonban nem harapásával, hanem azzal a speciális véralvadásgátló anyaggal van, amit befecskendez a bőrödbe. A szervezet erre a méregre reagál allergiás válasszal, és harcolni kezd. A hisztamin hatására kitágulnak az erek, az érpályákból folyadék áramlik a szúrás helyére – ezért duzzad meg a terület, ahol megcsípett. Tipikus tünetek a viszketés, a feldagadt bőr, a vörös pír, bőrgyógyászati szempontból a bőrnyirokcsomók jóindulatú megnagyobbodása.

Wellness Cafe-tipp: GalaktivBio szúnyogelleni aeroszol (1200 Ft), Vape Derm Herbál törlőkendő (860 Ft).

 

Vakarózásmentesen

Ha már megcsípett a szúnyog, tisztítsd ki a sebet szappannal és vízzel. Ha piszkálod, csak további fertőzéseket okozol, mert csípése során gyulladást okozó baktériumok jutnak a szúrcsatornába, ilyenkor pedig pyodermás fertőzés, illetve helyi fájdalom is felléphet. Akár halálos fertőzésekhez is vezethet, ha a szúnyog szétnyomott testrészei közvetlenül a bőrrel érintkeznek, ezért jobban jársz, ha a szúnyogot lepöckölöd, mint hogy agyonnyomd a testeden.

Wellness Cafe-tipp: Effitan Alva Bio szúnyog elleni spray (3250 Ft), Naturland szúnyogriasztó krém (999 Ft), Ben’s pumpás riasztó (1200 Ft), Polybé tabletta (1063 Ft).

 

profimedia-0008588663.jpg ()Természetes ütközet

Egyél sok fokhagymát, így a szúnyogokat, kullancsokat is elűzheted! Ha B-vitamint szedsz, vagy túra előtt Bio Goji-t iszol, az állat garantáltan nem csíp meg. Keverj össze egy tálban 30 ml mandula- vagy olívaolajat, 4 csepp bergamott, 4 csepp fenyő, teafa, 3 csepp eukaliptusz, 2 csepp pacsuli és 1 csepp borsmenta olaját, és mielőtt kimész a szabad levegőre, kend be mindenhol testedet, különösen a hajlatokra figyelj!

 

 

Natúrvédelem

Dörzsöld bőrödet indiai citromfűlevéllel, eukaliptusz- vagy levendulaolajjal. Ezek fertőtlenítő, keringésjavító hatásúak, és segítik a bőr természetes regenerálódását. Az útifű kivonata megszünteti a viszkető, égő érzetet, de próbálkozhatsz zúzott petrezselyemmel is. Lehet, hogy illatozni fogsz, mint egy forró húsleves, de legalább nem lesz pöttyös mindened! A csípésre rakhatsz méhviaszt, ami csökkenti a fájdalmat és a gyulladást, de a nyersen reszelt krumpli, a nedves só és a hagyma is sokat segíthet, esetleg a túróból készült borogatás. Szegfűszeggel tűzdelt, pálinkával locsolt citromokat is tehetsz az éjjeliszekrényedre, kissé bódult illat lesz, de nem fognak zümmögni a füledbe!

 

Harci eszközök

A szúnyogok ellen kapható késztermékek biztos enyhülést adnak a rovar- és egyéb csípésekből eredő viszketések csillapítására, hatásmechanizmusuk gyors, és kellemesen nyugtatják a bőrt. Írathatsz fel a háziorvossal cinkrázót, vagy vásárolhatsz vény nélküli, antihisztamin tartalmú kenőcsöket.

A homeopátia gazdag tárházában rovarcsípések megelőzésére, illetve a csípés kezelésére alkalmas szereket egyaránt találhatsz. A tiszta és stabilizált Aloé Vera Gél örök társ, olyan nyugtató, hidratáló készítmény, mellyel kiválóan kezelheted a csípéseket.

Wellness Cafe-tipp: After bite stift (968 Ft), Arkánum gél (1235 Ft), Aloe Vera Gél (1490 Ft – www.alveola.hu).

 

Otthoni riadó

Vásárolj barátcserjét, mely kiváló szúnyogűző, de szép lombja miatt lakásod dísze is lehet. Ha kertes házban élsz, ültess olyan növényeket – borsmenta, diófa, bazsalikom, paradicsom –, melyek távol tartják a repülő rémeket.

Az sem utolsó megoldás, ha ecettel átitatsz egy puha kendőt, és elhelyezd a lakás több pontjára, vagy tányérkába babér-, illetve ricinusolajat töltesz, és csepegtetsz hozzá fahéj-, szegfűszeg-, levendula- vagy citromolajat.

Füstölögj! Ha különféle aromás füstölőkkel szerelkezel fel az invázió ellen, a lelki pihenés mellett nyugodt, szúnyogmentes estéid lesznek.

Wellness Cafe-tipp: Chemotox szúnyogirtó folyadék (899 Ft), UV-fénnyel működő fénycsapdák (www.praktiker.hu), Bugslock szúnyog- és kullancsriasztó karkötő (680 Ft).


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X