Főoldal > EGÉSZSÉG > Hova tűntek a csillagok?

Hova tűntek a csillagok?

0

Írta: and

Fényár az éjszakában Először is tisztázzuk, mi is az a fényszennyezés. Ezt a csillagokat láthatatlanná tevő jelenséget az okozza, hogy a mesterséges fénynyalábok a légkörben lebegő páráról és porról visszaverődnek, és ezáltal világossá teszik az éjjeli égboltot. Mindezért a túlzott közvilágítás, a reklámtáblák, a műemlékek és repterek kivilágítása, a bevásárlóközpontok és ipari parkok túlzott megvilágítása, […]

Fényár az éjszakában

csillag2.jpg ()Először is tisztázzuk, mi is az a fényszennyezés. Ezt a csillagokat láthatatlanná tevő jelenséget az okozza, hogy a mesterséges fénynyalábok a légkörben lebegő páráról és porról visszaverődnek, és ezáltal világossá teszik az éjjeli égboltot. Mindezért a túlzott közvilágítás, a reklámtáblák, a műemlékek és repterek kivilágítása, a bevásárlóközpontok és ipari parkok túlzott megvilágítása, a adóvevő tornyok fényei egyaránt felelősek. És bármennyire furcsa is, de a csillagos égboltot leginkább a horizontközeli irányba távozó fények veszélyeztetik, nem pedig a függőlegesen felfelé tartók. Azért van ez így, mert a felfelé irányuló fény jó része eltávozik a levegőn keresztül, a horizont síkja fölé tartozó sugarak viszont több mint ötször annyit „utaznak”, mint a fölfelé igyekvők. Ebből az is következik, hogy belőlük sokkal több fény szóródik vissza a földfelszín irányába, növelve az  égbolt világosságát. Ez a hatás pedig nem csekély: a műholdfelvételeken jól látszik, hogy éjszakánként leginkább Észak-Amerika, Európa és Japán fényeskedik, ez utóbbi föntről nézve mondhatni éjjel is fényárban úszik, de nagyjából ez mondható el minden nagyvárosról. A hatalmas kiterjedésű agglomerációkból például 100 kilométerre is ellátszik a mesterséges fény; ez az oka annak, hogy a centrumokban mindössze húsz, a külső kerületekből csak kétszáz látható abból a mintegy kétezer csillagból, amely Észak-Európában, tiszta vidéki égbolton megfigyelhető. A éjszakai fényszennyezés ráadásul nem csak a romantikus nyárestéket veszi el tőled, hanem szervezetedre is károsan hat. Az egyik legdurvább hatása, hogy csökkenti a vér melatoninszintjét, ami káros az egészségre, ez a hormon ugyanis gyökfogó, immunrendszer-erősítő hatással bír. Ha a szintje csökken, megnövekedhet az emlő-, bél- és májrák kockázata.

Állati sorsok

Ne gondold, hogy a fényszennyezettség csak neked és a csillagos égboltnak árt. A jelenség leginkább az állatvilágban szedi áldozatait.

  • A templomtornyok díszkivilágításának denevérpopulációk eshetnek áldozatául, egyszerűen azért, mert az állatok az erőteljes megvilágítás miatt későn repülnek ki éjszakai vadászatukra. A lecsökkent táplálékfelvétel miatt kicsinyeik később születnek, és lassabban fejlődnek.
  • Azok a költözőmadarak, amelyek a vándorlásuk során az égbolthoz viszonyítják helyzetüket, a „műcsillagok”, valamint a megnövekedett háttérfényesség által „eltüntetett” csillagok miatt nem tudnak jól tájékozódni. Mivel energiatartalékaik végesek, ha eltévednek, nagy eséllyel elpusztulnak.

A cikk folytatását keresd a Maxima magazin legfrissebb számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X