Főoldal > EGÉSZSÉG > Tanulj meg lazítani!

Tanulj meg lazítani!

0

Írta: and

Reggeltől estig nincs megállás: ha délelőttől késő délutánig a munka, a túlóra, azután a házimunka, bevásárlás, esetleg a párod vagy a gyerekek igénylik minden szabad perced, könnyen úgy érezheted, hogy egy pillanatnyi lazítás sem fér bele az idődbe. Ám ha minden napod ennek jegyében telik, ideje meghúzni a vészféket, hiszen szervezetünk nem bírja pihenés nélkül […]

Reggeltől estig nincs megállás: ha délelőttől késő délutánig a munka, a túlóra, azután a házimunka, bevásárlás, esetleg a párod vagy a gyerekek igénylik minden szabad perced, könnyen úgy érezheted, hogy egy pillanatnyi lazítás sem fér bele az idődbe.

Ám ha minden napod ennek jegyében telik, ideje meghúzni a vészféket, hiszen szervezetünk nem bírja pihenés nélkül a végsőkig. Muszáj, hogy néha – ha csak percekre is – kikapcsolódjunk, és ez nem is olyan nehéz: látszólag lényegtelen apróságok is képesek az agyunkat egy kis regenerálódásra bírni.

1. Csak semmi terv!

Alakítsd úgy az egyik péntek estédet, hogy senki és semmi ne zavarjon. Kapcsold ki a telefonod, ne nézd az órád, és ne gondolj arra, milyen filmekről vagy baráti összejövetelekről maradsz le. Ehelyett tedd azt, ami csak jól esik: nyújtózz el a fürdőkád kellemes vizében néhány úszó gyertya vagy mécses társaságában, olvass újságot, lakkozd ki a körmöd, fejts keresztrejtvényt, vagy egyszerűen csak hunyd be a szemed és álmodozz egy kicsit. A lényeg, hogy mindezeket spontán tedd: ne írd ki magadnak már szerdán az asztalodra, hogy pénteken „spontán” relaxálsz a kádban a kedvenc könyveddel, mert azzal oda a dolog varázsa. Ám ha előre nem tervezed meg, miket csinálsz, biztosan elégedett leszel. Sőt, másnap úgy érzed majd magad, mint akit kicseréltek!

shutterstock_41487745.jpg ()2. A régit is új szemmel

Ha idén olyan tájakra, városokba látogatsz el nyaralásod alatt, ahol még nem jártál, próbálj lassan nézelődni, hiszen nem sürget senki. Nem kell az egész várost azonnal látnod, elég, ha arra koncentrálsz, ami legjobban érdekel – legyen az egy gyönyörű festmény az egyik múzeumban vagy egy szép park.

Ha azonban idén nem jutsz el nyaralni, vedd a nyakadba a várost – ám most nézd a régit is új szemmel. Csodáld meg az épületek homlokzatát, a madarak röptét, vagy menj olyan útvonalon, ahol rég jártál, vagy talán még egyáltalán nem. Vihetsz magaddal fényképezőgépet, de ne ess a „mindent dokumentálok” csapdájába: csak akkor fotózz, ha kedved van, vagy olyasmit látsz, amit nagyon különlegesnek érzel.

3. Játssz egy kávé mellett! 

Biztosan veled is előfordult már, hogy egy kávézó teraszáról nézegetted az embereket, majd próbáltad kitalálni, ki honnan jön, mi a foglalkozása vagy épp mi lehet a neve. Miért ne játszhatnád ugyanezt most is? Hiszen amellett, hogy nagyon szórakoztató, tökéletesen ki is kapcsolja agyad munkán vagy egyéb teendőkön túlpörgő kerekeit.

4. Nem minden e-mail sürgős!

Egy nap alatt százszor is frissíted az e-mailjeidet, vagy a különböző közösségi oldalak üzenőfalát, nehogy lemaradj valamiről? Ezekről tudnod kell, hogy a lehető legnagyobb „lazítás-gyilkosok”, ugyanis folyamatos pörgésre bírják rá az agyad. Tudatosítsd tehát magadban, hogy nem dől össze a világ, ha valakinek nem válaszolsz azonnal, vagy mondjuk, fél napig nem látod, mi történik a barátaiddal. Ehelyett inkább igyál egy finom teát, vagy hosszabbítsd meg pár perccel az ebédszüneted, hogy friss virágot vehess az asztalodra.

5. Zene helyett merengj! 

Ugye te is számtalanszor kaptad már azon magad, hogy amikor munkába vagy egy találkozóra sietsz, rögtön telefonálni kezdesz, bedugod a füledbe az MP3-lejátszód fülhallgatóját, vagy beszélgetsz valakivel? Ehelyett próbálj meg inkább behunyt szemmel lazítani, vagy bambulni. A lényeg, hogy ne gondolj semmire, mert az agyad ilyenkor pihen: ekkor raktározza el a rengeteg információt, amiket nap közben kap – így kerülnek helyükre a dolgok a fejünkben. Ezután pedig gyorsabban és kreatívabban reagálhatunk a munkahelyünkön, vagy akár bármilyen otthoni szituációban is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X