Főoldal > EGÉSZSÉG > Tudj meg mindent az intim szőrtelenítésről!

Tudj meg mindent az intim szőrtelenítésről!

0

Írta: and

Hagyományos módszerek A legszélesebb körben elterjedt, közismert módszerek valószínűleg senkinek sem jelentenek újdonságot. Ezek közül a legegyszerűbb és legkönnyebb a klasszikus borotválás, mely minden különösebb anyagi megterhelés nélkül gyors és azonnali eredményt produkál bármilyen körülmények között – akár “vészhelyzetben” is. A későbbi kellemetlenségeket megelőzendő azonban ajánlatos a megfelelő minőségű, egyszer használatos borotva és a speciális […]

Hagyományos módszerek

A legszélesebb körben elterjedt, közismert módszerek valószínűleg senkinek sem jelentenek újdonságot. Ezek közül a legegyszerűbb és legkönnyebb a klasszikus borotválás, mely minden különösebb anyagi megterhelés nélkül gyors és azonnali eredményt produkál bármilyen körülmények között – akár “vészhelyzetben” is. A későbbi kellemetlenségeket megelőzendő azonban ajánlatos a megfelelő minőségű, egyszer használatos borotva és a speciális habok, vagy zselék használata. A módszer legnagyobb hátránya, hogy csak rövidtávú hatást érhetünk el, a szúrós borosta szinte azonnal megjelenik. Szintén nem kellemes az érzékeny területet pengével megvágni, a sérülés ráadásul akár egy komolyabb fertőzés kockázatát is hordozhatja.

shutterstock_55730785.jpg ()Éppen ezért gyakori módszer az intim szőrtelenítésre a különböző krémek használata, melyek valóban gyors és viszonylag fájdalommentes alternatívát jelenthetnek, hatóanyaguk azonban erős vegyszer, így használatuk gondos utánajárást és óvatosságot igényel.

Hosszan tartó simaságot legegyszerűbben talán a gyantázással érhetünk el. Bár a műveletet könnyedén elvégezheti bárki otthon, a minőségi, megbízható gyantázásért érdemes inkább kozmetikushoz fordulni. Bár ez időigényes lehet, a gyantázás szerencsére gyökerestül távolítja el a szőrszálakat, így viszonylag tartós simasággal számolhatunk. Persze a módszer nem fájdalommentes, ahogyan a másik népszerű megoldás, az epilálás sem. Ebben az esetben szintén hosszabb időre biztosíthatjuk a szőrmentességet, a vele járó fájdalommal azonban minden alkalommal számolnunk kell.

A hagyományos intim szőrtelenítési technikák tehát könnyedén és aránylag költséghatékonyan elvégezhetők, legnagyobb hátrányuk azonban a fertőzések komoly kockázatában rejlik. Az intim területek ugyanis különösen érzékenyek, és a szőrtelenítés könnyen válhat makacs, kellemetlen betegség okozójává.

Wellness Cafe tipp: Philips Bikini Perfect Bikinivonal-formázó epilátor (9900 Ft), Remington BKT3000 bikinivonal alakító borotva (7850 Ft), Wilkinson quattro női borotva és bikinivonal formázó (2100 Ft), Depilan szőrtelenítő krém intim testrészre (2330 Ft), C-Epil Intimo Intim Törlőkendő (399 Ft), Eveline szőrtelenítő krém hónalj, kar és bikini vonalakra (790 Ft), Gillette Series borotvahab érzékeny bőrre (820 Ft)

Modern technológiák

A hagyományos szőrtelenítési módszerek mellékhatásaira hívja fel a figyelmet Dr. Pesthy Dénes lézersebész is: “Az intim területeken magas számban fordulnak elő vírusos megbetegedések, melyek bizonyos módszerek esetében könnyedén tovább fertőződhetnek. Éppen azért olyan megoldásokat szoktunk javasolni, melyekkel nem csak tartós eredményt érhetünk el, de ezen mellékhatásokat is megelőzhetjük vele.” Ennek elsődleges technikája a fénykezelés: széles spektrumú-fénykezelés (IPL), vagy az ún. monokromatikus fénnyel történő lézeres eljárások. A kezelés lényege, hogy a szőrzet pigment-tartalmát elnyeli, majd a szőrtüszőbe vezeti a fénynyalábot, mely így elpusztítja az ott található sejteket, megállítva a szőrnövekedést – magyarázza a Laserderm szakorvosa. A látványos eredmény eléréséhez a kezeléseket több alkalommal, kúraszerűen kell elvégezni, hiszen a lézer csak a szőr egy adott növekedési fázisában hatékony. Szintén fontos a speciálisan a bőrszínnek, szőrnek megfelelő hullámhossz kiválasztása, ezért az eljárást konzultáció előzi meg, melynek során a páciens személyre szabott kezeléséről döntenek. Ezt megelőzően 1-2 nappal a kezelendő területet le kell borotválni, majd gondoskodni kell a megfelelő fényvédelemről.

Az eljárás alapvetően mindenki számára igénybe vehető, azonban nem eléggé pigmentált szőrzet, terhesség, vagy bizonyos betegségek, gyógyszerek esetében nem ajánlott. Ilyenkor a lézer egyéb kezelésekkel helyettesíthető vagy kiegészíthető. Ilyen módszer például a kémiai szőrtelenítés, melynek során a szőrtüsző kémiai roncsolásával érnek el tartós szőrtelenítést. „Hasonlóan sem bőr-, sem szőrtípustól nem függ az ultrahangos szőrtelenítés, hiszen ebben az esetben nem fénnyel, hanem rezgéssel dolgoznak a szakemberek” – mondja Dr. Pesthy Dénes.

Nyilvánvaló, hogy ezek a módszerek valamivel költségesebbek a borotválásnál vagy a krémezésnél, azonban a tartós eredmény, a minőségi, megbízható kezelés, valamint egészségünk védelmének érdekében mindenképpen érdemes megfontolni ezeket a lehetőségeket is.

Wellness Cafe tipp: LaserDerm Sebészeti és Esztétikai Lézer-rendelő, www.laserderm.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X