Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázz a koffeinnel!

Vigyázz a koffeinnel!

0

Írta:

A koffein hatása és lelőhelyei A koffein nem csak a kávéban található meg, számos más élelmiszer is tartalmazza, mint például a kakaó, a tea, a kóla és különböző energiaitalok más-más adagban. A kávébabon kívül például még 64 más növényben is kimutatható. A kávéban található a legtöbb, összesen 100 mg, ez fajtától függően 80 és 170 […]

A koffein hatása és lelőhelyei

A koffein nem csak a kávéban található meg, számos más élelmiszer is tartalmazza, mint például a kakaó, a tea, a kóla és különböző energiaitalok más-más adagban. A kávébabon kívül például még 64 más növényben is kimutatható. A kávéban található a legtöbb, összesen 100 mg, ez fajtától függően 80 és 170 mg között mozog. Az instant kávé már „csak” 65 mg-ot, a kóla 18 mg-ot, a kakaó 4 mg-ot, a koffeinmentes kávé 3 mg-ot, egy tábla csokoládé pedig körülbelül 20 mg-ot tartalmaz belőle. A koffein élénkítő hatású, kis mennyiségben fokozza a szellemi és fizikai teljesítő képességet. Nagy mennyiségben való fogyasztása a függőség mellett álmatlanságot, nyugtalanságot is okoz!

koffein2.jpg ()A koffeinfüggőség tünetei

Nem lesz egy csapásra koffeinfüggő az ember, függőség kialakulásához nagy mennyiségű koffeinre van szüksége a szervezetnek. Aki naponta fogyaszt kávét, legtöbbször azt érzi, hogy a szervezetének nagy koffeinigénye van. Pedig valójában nem lenne, ám már annyira hozzászokott ahhoz, hogy reggelente kávét fogyaszt, hogy azt gondolja, enélkül már nem tudna éber maradni.

Ha megvonod szervezetedtől a koffeint, 12-24 óra múltán jelentkeznek az elvonási tünetek. Ha fejfájást, levertséget, depresszív hangulatot, émelygést, izomfájást tapasztalsz, vagy erős hányingered van, akkor valószínűleg ilyen tüneteid vannak. Ilyenkor ne engedj a koffein utáni vágynak, a tünetek ugyanis általában 5 nap után elmaradnak.

A koffeinfüggőségnek nincsenek olyan negatív hatásai, mint a drog- vagy a nikotinfüggőségnek, de számos problémát előidézhek, ilyenek például a dehidratáció, erős gyomorsavképződés, vércukorszint emelkedés, hányás, görcsölés.

Mit tehetsz ellene?

A leszokást mindenképpen fokozatosan kell végezni. Először is csökkentsd a napi koffeinbeviteled, a napi több csésze kávéról apránként kell lemondanod, és eljutnod addig, hogy napi 1 csészével igyál csak meg.

Ha már nem ragaszkodsz a  kávé ízéhez, lecserélheted teára, válassz zöld, vagy gyümölcsteát. A napi 2-3 étkezésről térj át a 4-5-re, hogy helyrehozd az energiaszinted. Ebéd után könnyen kísértésbe eshetsz, ugyanis ekkor lecsökken a vércukorszint, és hajlamos lehetsz arra, hogy valami édeset, esetleg kávét fogyassz. Mindenképpen állj ellen, és fogyassz gyümölcsöt, vagy teljes kiőrlésű gabonát.

Lefekvés előtt válassz teljes kiőrlésű gabonából készült fogásokat, zöldségeket, vagy gyümölcsöket. Ha kis mennyiségben eszel ezekből elalvás előtt, reggel nem fogsz annyira fáradtan ébredni.

A gyümölcsöket éhgyomorra edd, mert a szervezet ezeket 20-30 perc alatt feldolgozza, így hamarabb energetizálnak és frissítenek.

Hogy a folyadékháztartásod rendben legyen, naponta legalább 8 pohár vizet igyál meg, emellett fogyaszthatsz gyümölcslevet és teát is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X