Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 dolog, amit még nem tudtál a szusiról!

3 dolog, amit még nem tudtál a szusiról!

0

Írta: and

Mi is a szusi? A szusit sokan azonosítják a nyers hallal, ám ez tévedés, hiszen a szusi ecetes főtt rizst jelent, amelyet gyakran tálalnak hallal, vagy más tengeri eredetű étellel. A szó jelentése is „savanyú”. Ázsiai szokás szerint eredetileg a halat rizs segítségével tartósították. Amikor a tartósított halat megették, a rizst egyszerűen kidobták. Ebből alakult […]

Mi is a szusi?

A szusit sokan azonosítják a nyers hallal, ám ez tévedés, hiszen a szusi ecetes főtt rizst jelent, amelyet gyakran tálalnak hallal, vagy más tengeri eredetű étellel. A szó jelentése is „savanyú”. Ázsiai szokás szerint eredetileg a halat rizs segítségével tartósították. Amikor a tartósított halat megették, a rizst egyszerűen kidobták. Ebből alakult ki a ma ismert szusi, amelyet a 19. század első felében kezdték el fogyasztani Japánban, ekkor már a nyers halat a rizzsel együtt ették. Az idők során rengeteg fajtája alakult ki attól függően, hogy milyen feltéttel, vagy töltelékkel készítik. Általában pálcikával fogyasztják, amelynek használata talán nem tűnik könnyűnek, de hidd el, egy kis gyakorlás után neked is menni fog! Figyelj oda, hogy a pálcikára sose szúrj fel falatokat, és amihez hozzáértél a tányéron, azt ne tedd vissza. Szintén nem illik mutogatni az evőpálcikákkal, és ha épp nem használod, ne az asztalra, vagy a tányérra tedd vissza, hanem az erre a célra elhelyezett tartóra.

szusi2.jpg ()A szusi élettani hatásai

Japánban a nők átlagéletkora 86, a férfiaké pedig 79 év. Állítólag ezt a hosszú élettartamot a táplálkozásuknak, a sok halnak, rizsnek és zöldségnek köszönhetik. A szusi rendkívül gazdag fehérjékben és más tápanyagokban is, így igen tápláló és laktató. Emellett a zsírtartalma alacsony, sőt csökkenti a koleszterinszintet, így jól passzolhat a diétádba, hiszen nem fenyeget az elhízás veszélye. A szusi jó hatással van az érfalakra is, valamint rengeteg B-vitamint és sok ásványi anyagot, például jódot tartalmaz.

Egyél szusit akár otthon is!

Ma már Magyarországon rengeteg japán éttermet találhatsz, de otthon is készíthetsz szusit, ha ahhoz van kedved. Mielőtt hozzáfognál, ne felejtsd el, hogy a japán konyhában az esztétika, a színek harmóniája és az ételek megformálása legalább olyan fontos, mint az ízvilág. Ha odafigyelsz erre, egy szépen elkészített tál szusival leveheted a lábáról a párodat, vagy a családodat. Mindegyik szusi alapja a rizs. Ez lehet speciális, szusi készítéshez használt rizs, de ugyanolyan finom lesz, ha sima rizsből készíted. Ezt sherry ecettel, vagy ecet és citrom keverékével kell savanyítani, ezen kívül szójamártással és rizsborral is szokták édesíteni Fontos hozzávaló még a wasabi, az erős ízű japán krém, valamint gyakran ízesítik a szusit gyömbérrel is.

Az egyik legjobban ismert szusi fajta, a maki szusi alapvető hozzávalója a tengeri algából készült vékony lap, a nori. Ezt beborítják rizzsel, majd a halcsíkokat, húst, vagy zöldségeket a közepére rakják, feltekerik, és kis szeletekre vágják. A maki szusin kívül természetesen még sok más elkészítési mód is létezik, például a szintén népszerű temaki szusi, amelynél a norit tölcsérként alkalmazzák, és abba töltik bele a tölteléket. Az interneten és különböző szakácskönyvekben sok receptet találhatsz a különböző szusi-típusok elkészítéséhez, és segítségükkel különleges ebéddel, vagy vacsorával lepheted meg szeretteidet.

A fejlődési rendellenességek könnyen megelőzhetők Elevit magzatvédő vitaminnal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X