Főoldal > EGÉSZSÉG > Óvatosan a legális drogokkal!

Óvatosan a legális drogokkal!

0

Írta: and

A kávé, a tea, az alkohol, a cigaretta, a fájdalomcsillapítók agyunk jutalmazó rendszerére ható élvezeti és doppingszerek, s noha törvény nem tiltja, vagy korlátozza mennyiségüket, pszichés függőséget éppúgy kiválthatnak, mint a kábítószerek! Óvatosan bánj a koffeinnel! Rendszeres fogyasztásával szervezeted megszokja a benne lévő élénkítő anyagokat, és bizonyos idő elteltével azt veszed észre, hogy a megszokott […]

A kávé, a tea, az alkohol, a cigaretta, a fájdalomcsillapítók agyunk jutalmazó rendszerére ható élvezeti és doppingszerek, s noha törvény nem tiltja, vagy korlátozza mennyiségüket, pszichés függőséget éppúgy kiválthatnak, mint a kábítószerek!

Óvatosan bánj a koffeinnel!

Rendszeres fogyasztásával szervezeted megszokja a benne lévő élénkítő anyagokat, és bizonyos idő elteltével azt veszed észre, hogy a megszokott két csésze helyett már öttel tartod magad ébren. Nem árt tisztában lenned azzal, hogy a túl sok kávé szűkíti az ereket, remegést, erős szívdobogást, verejtékezést és gyors légzést válthat ki. A koffein magas vérnyomást, vesebetegséget is okozhat hosszú távon, és megnehezíti a fogamzást, mert átjut a méhlepényen, aminek nyűgös, sírós baba a következménye. Negatív hatása főleg a dohányzással együtt jelentkezik, hirtelen abbahagyása pedig megvonási tüneteket idéz elő szervezetedben. Például álmatlanságban szenvedsz, fejfájásos görcseid lesznek, de azon se csodálkozz, ha egy ideig levert és kedvetlen leszel!

Tarts mértéket a teával!

Egy csésze fekete teában 20-90, a zöld teában akár 30 mg koffein is lehet! Napi háromszor 250 ml egészséged megőrzését és a szabad gyökök megsemmisítését szolgálja, ám ha ennél többet kortyolsz a fekete fajtából, számolnod kell bizonyos élettani negatívumokkal. Ha hajlamos vagy a fejfájásra, migrénes leszel, a teában lévő csersav pedig sárgára színezi fehér fogaidat, és költhetsz fehérítésre, nem is keveset! Ha a gyomrod érzékeny, a tea irritálhatja, és ha evéssel egy időben fogyasztod, tudnod kell, hogy gátolja a szervezeted számára létfontosságú vasak felszívódását, valamint gyorsíthatja az ásványi anyagok kiürülését, ami hosszú távon álmatlansághoz vagy szívproblémákhoz vezethet.

Felejtsd el a pirulákat!

Az altatók, különféle fájdalomcsillapítók egy része recept nélkül megvásárolható, ám ha minden apró fájdalomra bekapsz egyet-egyet, hosszú távon könnyedén hozzászokhatsz, és az adagok növelésével komoly kárt okozhatsz szervezetednek. Tudtad, hogy a kórházba lévők 10 százaléka helytelen gyógyszerhasználat miatt került be?

legalisdrog2.jpg ()A gyógyszerek erős testi-lelki függést válthatnak ki, akár már 2 héten belül, különösen akkor, ha a vény nélküli tablettákat önhatalmúlag, orvos tudta és ellenőrzése nélkül szedegeted. A fájdalom leküzdésére, az álmatlanság elűzésére számtalan alternatív gyógymód és terápia létezik, melyek hatásosak, ha megismered és tapasztalod őket – próbáld ki inkább ezeket, mintsem bekapj egy pirulát, ha épp úgy tartja „kedved”!

Ne dőlj be az alkohol hódításának!

Az alkoholt rendszeresen fogyasztók kb. 10 százaléka bizonyos idő után alkoholistává válik, ami vérrokonok között ráadásul gyakoribb. Az alkohol sejt- és idegméreg, pozitív hatása csak a mértékkel fogyasztott vörösbornak van, ami napi 1 poharat jelent, étkezés közben. Az alkohol káros tulajdonságai közismertek, de néhányat ki kell emelnünk, hogy tisztában legyél alattomos veszélyeivel. Ha gyógyszert szedsz, és ráiszol, az életeddel játszol, különösen, ha altatóval kombinálod!

Az alkohol elősegíti a gyógyszerek nem kívánt mellékhatásainak megjelenését, és szerepet játszik a csontritkulás, a magas vérnyomás kockázatának növelésében. Az alkohol öl, butít, nyomorba dönt. Ugye ismerős a mondás?

Nem véletlen, hogy ezt vallják a régiek, hisz az ital nagymértékben károsítja az agysejteket, megzavarja az agyi hírvivő anyagok termelődését, ami emlékezőképesség-romlást és memóriavesztést eredményez. Az alkohol emeli a koleszterin szintjét, és az erek kitágulását eredményezi, ezért amikor ittas állapotba kerülsz, nem érzed reálisan, milyen a hőmérséklet!

Ne fújd a füstöt!

A nikotinnak nincs pozitív tulajdonsága, s bár a függők azt állítják, hogy a rudacska nélkül idegbetegek lennének, nincs bizonyított ereje e tézisnek.  A függőség a dohányosoknál nagyon gyorsan kialakul, és a kellő hatás érdekében mindig növelniük kell a napi adagot, Arról nem beszélve, hogy drága mulatság, és a pénzt sokkal értelmesebb dolgokra is lehetne költeni – ám ha valaki függő, nehezen meggyőzhető erről.

A leggyakoribb károsító hatása légzőszervi, érrendszeri és szívbetegségek, továbbá daganatos és emésztőrendszeri megbetegedések. A nikotin csökkenti az ösztrogénszintet, így növeli a csontritkulás mértékét, ütemét, de a fogamzásra is rossz hatással bír! Férfiaknál merevedési zavarokat okoz, és a spermiumok mozgását lassítja, dohányos nők esetében gyakoribbak a terhességi rendellenességek,  az újszülöttek kisebb súlyúak, növekedésükben visszamaradottak, értelmi képességeik gyengébbek a nem dohányzók gyermekeinél.

A dohányzásról nagyon nehéz leszokni, a dohányos emberek 70 százaléka élete során minimum egyszer megpróbálja, aztán visszanyúl idegesebb pillanatában szenvedélyéhez. Szerencsére ma már számtalan alternatíva áll rendelkezésre, amit hatékonyan segíthet a küzdelemben, ha az illetőben is megszületik a szilárd és erős elhatározás, mert anélkül nem megy!

A fejlődési rendellenességek könnyen megelőzhetők Elevit magzatvédő vitaminnal!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X