Főoldal > EGÉSZSÉG > A 3 legjobb szívvédő tipp!

A 3 legjobb szívvédő tipp!

0

Írta: and

A szívbetegségek A leggyakoribb halálozási ok Magyarországon – csakúgy, mint az egész a világon – a szívinfarktus és a stroke. A szív- és érrendszeri megbetegedések évente 17,5 millió életet követelnek. Ez a szám nagyban csökkenthető lenne egy kis odafigyeléssel és helyes életmóddal, hiszen ezeknek a betegségeknek a fő okozói a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, […]

A szívbetegségek

A leggyakoribb halálozási ok Magyarországon – csakúgy, mint az egész a világon – a szívinfarktus és a stroke. A szív- és érrendszeri megbetegedések évente 17,5 millió életet követelnek. Ez a szám nagyban csökkenthető lenne egy kis odafigyeléssel és helyes életmóddal, hiszen ezeknek a betegségeknek a fő okozói a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás, a helytelen táplálkozás és a dohányzás. Lássuk, mit tehetsz egy kis odafigyeléssel és némi energiabefektetéssel az egészségedért!

1. Egy kis mozgás

Nem kell feltétlenül hetente többször keményen sportolnod ahhoz, hogy kicsit egészségesebben élj. A rendszeres mozgás azonban nagyon fontos, hiszen a szív is egy izom, amelyet edzeni kell. Sokat segíthet akár naponta 20 perc séta. Szállj le egy megállóval előbb a buszról, és sétálj haza! Hétvégente mozi helyett menj el kirándulni vagy úszni. Választhatsz bármilyen mozgásformát, a lényeg, hogy rendszeresen mozogj. Ha egyedül nem megy, beszéld meg valamelyik barátnőddel, hogy együtt menjetek futni, vagy sétálni. Így te sem fogsz az utolsó pillanatban úgy dönteni, hogy inkább otthon maradsz, és tévézés közben elmajszolsz egy tábla csokit. Ráadásul jó társaságban az idő is gyorsabban elszáll, együtt sokkal szórakoztatóbb a sportolás. A rendszeres mozgás segíthet a stressz csökkentésében is, ami szintén veszélyes a szívedre nézve.

shutterstock_55212169.jpg ()2. Mit egyél?

A helyes táplálkozás nagyon fontos a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerüléséhez. Egy egyszerű tanács: ne egyél túl sokat. Nem kötelező mindent megenni a vendégségben, és ha étterembe mész, akkor sem kell az egész hatalmas adagot magadba tömnöd, ha már úgy érzed, hogy tele vagy.

Figyelj arra, hogy naponta minél több gyümölcsöt és zöldséget egyél, és minél kevesebb telített zsírsavat. Fehér kenyér helyett fogyassz teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, és kenj rá telítetlen margarint. Jó a szervezetednek, ha az étrended változatos, és sokféle étel szerepel benne. Időnként kerüljön hal is a tányérodra: a lazac és a pisztráng például nagyon egészségesek. Kerüld a túlzott cukorfogyasztást! A túlcukrozott üdítőitalok helyett igyál inkább ásványvizet. Sóból is megárt a sok, a feldolgozott élelmiszerek amúgy is tartalmaznak sót, így felesleges mindent jól megszórni. Vigyázz az alkohollal is, napi egy ital még belefér, de a túlzott alkoholfogyasztás többek között a szívednek is árthat.

3. Tedd le a cigarettát!

Nem könnyű egy rendszeresen dohányzónak lemondania a cigarettáról, de mivel a dohányzás a szívbetegségek egyik fő okozója (világszerte az ilyen megbetegedések egyötödét a dohányzás okozza), nagyon fontos, hogy minél előbb letegyél erről a káros szenvedélyről. Gondold végig, hogy milyen kockázatos a dohányzás az egészségedre nézve, ráadásul büdös, és valószínűleg már így is egy kisebb vagyont költöttél rá eddigi életed során. Ha ezek az érvek sem győznek meg, vagy csak nincs elég akaraterőd, ma már sokféle módszer létezik, hogy segítsen a leszokásban. Nyugodtan kérdezd meg a háziorvosodat, ő tudni fogja, hova fordulhatsz tanácsért.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X