Főoldal > EGÉSZSÉG > Alkohol – kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság?

Alkohol – kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság?

0

Írta: and

Az alkoholtartalmú italok rendszeres fogyasztása egyidős az emberiség modern történelmével. Bár a természetben is találkoztak őseink a fákról lepotyogó érett gyümölcsök erjedésével, és élvezhették is ennek közérzetjavító hatását,  a mezőgazdaság kifejlődése előtt rendszeresen, és nagyobb töménységű alkoholos italok fogyasztására nem volt lehetőségünk. Amint erre mód nyílt, az alkohol mint elfogadott tudatmódosító drog a nyugati civilizáció […]

Az alkoholtartalmú italok rendszeres fogyasztása egyidős az emberiség modern történelmével. Bár a természetben is találkoztak őseink a fákról lepotyogó érett gyümölcsök erjedésével, és élvezhették is ennek közérzetjavító hatását,  a mezőgazdaság kifejlődése előtt rendszeresen, és nagyobb töménységű alkoholos italok fogyasztására nem volt lehetőségünk. Amint erre mód nyílt, az alkohol mint elfogadott tudatmódosító drog a nyugati civilizáció szerves részévé vált. A görögök és rómaiak istenként tisztelték, míg a Bibliában az Ószövetség és az Újszövetség is rendszeresen említi – az Ószövetség inkább negatív tulajdonságait emeli ki, míg az Újszövetség példabeszédekben és Krisztus vérének szimbólumaként használja.

Az alkohol hatása a viselkedésre

Kis mennyiségben a kedélyjavító és memóriát gátló hatás érvényesül, nagyobb mennyiségnél az egyensúly zavara illetve tudatzavar alakulhat ki alkoholfogyasztás következtében. Fontos azt is tudnunk, hogy ez a mennyiség minden embernél eltérő, és az aktuális állapotától függően még egy embernél sem mindig állandó! Az évtizedes nagy ivászatok következtében létrejött májzsugor vége kóma lehet, de ezt megelőzően már viszonylag hamar megfigyelhető lehet az indulatosság, hallucinációk és az elbutulás.
Évezredek óta ismert az alkohol pusztító hatása: Dionüszosz görög isten a bor és az eksztázis isteneként szinte az őrületbe kergette, és gyakran erőszakos cselekményekbe vitte követőit, míg a Szodomából elmenekült Lótot a Biblia szerint saját lányai itatták le, hogy gyermekei foganhassanak.

Az alkohol könnyen feloldhatja gátlásainkat, és olyan tettekre sarkallhat, melyeket józan állapotban soha nem tennénk meg!  A kocsmák verekedései és késelései, és a leitatott emberek (általában nők) szexuális közeledés elleni tiltakozásra való képtelenségének kihasználása mindennaposak, és bizonyos mértékig sajnos ma is elfogadottnak tekintett tevékenységek társadalmunkban. Nem utolsó sorban persze kifogásnak, önfelmentésnek is gyakran használjuk az alkoholfogyasztás hatásaira való hivatkozást.

alkoholuj2.jpg ()Az alkohol élettani hatásai

Magyarországon 500-800 ezer ember tekinthető alkoholistának (és még ennél is több veszélyeztetett!), tehát a népesség jelentős részét érintő problémáról van szó. Az alkolhol (etil-alkohol) egy pszichoaktív drog, amely főként a mérgező bomlásterméken, az acetaldehiden, és részben szabadgyökök keletkezésén keresztül fejti ki szervezetünkre negatív hatását. A nagy mértékű alkoholfogyasztás kedvezőtlenül hat az izomfejlődésre az izomfehérje szintézisének gátlásán keresztül, bizonyos bevitel felett pedig májunkat, idegrendszerünket is károsítja, sejtjeit pusztítja. Hasnyálmirigy gyulladást kiváltva cukorbetegség kialakulásához, emésztési zavarokhoz és halálhoz vezethet. Míg kevés alkohol javíthatja az erekciót, és vörösbornál kutatások kimutattak már hüvelyi nedvesedést fokozó hatást, addig a tartós, illetve túlzott fogyasztás erekciós zavarokat, impotenciát és a női orgazmus gátlását idézheti elő.

Az alkoholos májbetegség három fő formája az elzsírosodás (visszafordítható), gyulladás (cirrhosisba mehet át) és a cirrhosis, azaz májzsugor (nem visszafordítható, de stabilizálható). A máj károsodása a hormonok lebontását is károsítja, a termelés pedig romlik (heresorvadás), így a férfiak elnőiesedhetnek, nőies mellük nőhet, és jól megfigyelhető az alkoholista férfiak gyakran igen dús haja is, ami szintén kapcsolatba hozható az alacsony nemihormon-szinttel. Az alkohol a gyomornyálkahártyát is károsítja, ami gyomorfekélyhez, vérzésekhez és rákos elváltozások kialakulásához vezethet.

Az alkohol gyermekekre nézve még károsabb mint a felnőttekre. Kevesebb alkoholt visel el a szervezetük büntetlenül, és az idegrendszer sérülése is komolyabb hatású lehet a későbbi életükre. Sajnos nehéz megakadályozni, hogy hozzáférjenek az alkoholos italokhoz, így a nevelés, jó felnőtt-gyermek kapcsolat, és az őszinte beszélgetések jelenthetnek az alkohollal való visszaélésük ellen védelmet. Régi és rossz beidegződés az is, ha terhes hölgyeknek “vérképzés fokozásra” vörösbort ajánlanak, függetlenül attól hogy a sarki fűszeres vagy a nőgyógyász javasolja. Az alkohol genetikai és érrendszeri elváltozásokat idézhet elő a magzatban, magzati alkohol-szindróma is kialakulhat. Utóbbi jellemző tünetei az alacsony születési súly, az arc jellegzetes torzulása, később pedig az értelmi fejlődés komoly zavarai is jelentkezhetnek. Minél korábban éri alkohol hatása a magzatot, annál komolyabban károsodhat! Már napi két dl bor is problémákat okozhat, a nagyobb mennyiséggel ezek is egyre komolyabbakká válnak.

Hogyan igyunk?

Ha idáig nem, vagy csak keveset ittunk, akkor tartsuk meg ezt a jó szokásunkat! Ha úgy döntünk, iszunk, akkor azt a helyzetet, és annak kockázatait előzetesen mérlegelve és mértékkel tegyük! Ne fogyasszunk nem, vagy kevéssé ismert emberek körében nagy mennyiségű, vagy nem előttünk kitöltött alkoholos italt – ezzel ugyanis mind a nők mind a férfiak esetében vissza szoktak élni különböző módokon. Az alkoholtartalmú italok előnyei minimálisak, a gyakran dicsőített vörösbor fogyasztása sem megfelelő módszer az antioxidáns bevitelre.
Még egészségesnek nevezhető felnőttek esetében napi 1-2 dl vörösbor elfogyasztása (férfiaknál külföldi ajánlások szerint 1-3 dl, nőknél 1-2 dl/nap). Alkoholban kifejezve a viszonylag ártalmatlan dózis férfiakban legfeljebb napi 30 g, nőkben pedig fokozott érzékenységük miatt ennek a fele, 15 gramm. Naponta elfogyasztott pár üveg sör, vagy 1 dl tömény vagy fél liter bor tíz év alatt már májkárosodáshoz, akár májzsugorhoz vezethet! Alkoholproblémákkal háziorvosunkhoz, addiktológushoz, pszichiáterhez fordulhatunk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X