Normál körülmények között az immunrendszer csak akkor veszi fel a kesztyűt a kórokozókkal szemben, amikor arra valóban szükség van. A modern életstílus mellett azonban az embernek ritkán van ideje arra, hogy az egészségével törődjön, ennek eredményeként a túlterhelt immunrendszer egyszerűen alkalmatlan lesz harcolni a betegségek ellen. Az étrend az egészség kulcsa: a vitaminszegény táplálkozás, ami […]
Normál körülmények között az immunrendszer csak akkor veszi fel a kesztyűt a kórokozókkal szemben, amikor arra valóban szükség van. A modern életstílus mellett azonban az embernek ritkán van ideje arra, hogy az egészségével törődjön, ennek eredményeként a túlterhelt immunrendszer egyszerűen alkalmatlan lesz harcolni a betegségek ellen. Az étrend az egészség kulcsa: a vitaminszegény táplálkozás, ami bővelkedik cukorban és nehezen emészthető ételekben, csorbítja az immunrendszer erősségét, míg a friss és antioxidánsokban gazdag étkeket felvonultató diéta fokozza a jó közérzetet, és a védekezőrendszert is felturbózza.
1. A káposztafélék beindítják az immunrendszert
Ide tartozik a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol, a kelkáposzta és a mustárfű. Ezek a zöldségek növelik a szervezet fertőzésekkel és rákkal szembeni védekezőképességét, mivel mindegyik igen magas béta-karotin, C-, és E-vitamin, valamint kalcium tartalmú. A brokkoli szolgáltatja a legnagyobb koncentrációban a betegségeket is legyűrő karotinoidokat. Ezek a szervezetben A-vitaminná alakulnak, így segítve a sejtek közötti kommunikációt, valamint az immunrendszer erősségét. Ezenfelül megóvják a légzőrendszer egészségét is. Éppen ezért kerüljön gyakorta párolt brokkoli a tányérodra, hogy kiélvezhesd az erős immunrendszer minden előnyét!
2. Narancssárga zöldségek béta-karotinnal
A narancsszínű zöldségek – ideértve a répát, a sütőtököt és az édes krumplit – mind kiváló forrásai a C-vitaminnak, és híresen jó immunerősítők is. Ezek a zöldségfélék béta-karotint, illetve egy fontos antioxidánst is magukban rejtenek, melyeknek köszönhetően az immunrendszer ellenálló és egészséges marad még a téli „meghűlős” időszakban is. A béta-karotin a látásunk számára is áldásos hatóanyag, felveszi a harcot a rák kialakulása ellen, sőt a szív megbetegedéseit is távol tartja. A béta-karotin legmagasabb dózisban a sárgarépában, a jamgyökérben és az édes krumpliban található.
3. Gombával az immunrendszer erősítéséért
A gombák előidézik a felerősödött immunválaszt úgy, hogy fokozzák a fehérvérsejtek termelődését, növelik a sejtanyagcserét, így távolítva el a méreganyagokat. Emellett megóvják a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásától is. A gombafajták közül a legjobb választásnak a reishi, a fafüle és a shiitake bizonyul, ugyanis poliszacharidokat, szterolokat, kumarint, vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint aminosavakat rejtenek magukban. Ezek egytől egyig növelik az optimális immunműködést.
4. Teljes kiőrlésűekkel a teljes egészségért
A teljes kiőrlésű gabonafélék – a zab és a barnarizs – javítják az immunitást, csökkentik a gyulladásos megbetegedések tüneteit, megvédenek a szívelégtelenség kockázatától, a cukorbetegségtől, sőt az elhízástól is. Napi három alkalommal kényeztesd magad és az immunrendszered egy-egy adag barnarizs beiktatásával.
5. Fűszerezz, és légy egészséges!
A hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma és a snidling felfrissítik az immunrendszert, rengeteg C-vitamint, káliumot, krómot és szelént tartalmaznak. Továbbá jótékony illóolajok forrásai, amelyek antimikróbás hatásúak, és az immunitást is serkentik. Ezek a zöldségek megoltalmaznak az olyan betegségektől, mint a diabétesz, a köszvény, a szívelégtelenség és a rák egyes fajtái. De nem csak a hagymafélék óvják meg az immunrendszered, érdemes más gyógynövényeket és fűszereket is beiktatni az étrendedbe. Így például a gyömbért, a rozmaringot, a koriandert, a zsályát, a kurkumát és az oregánót.