Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő tények a tejről

Megdöbbentő tények a tejről

0

Írta: and

Mióta iszunk tejet? Manapság egészen alapvető táplálékunk a tej, ám azt talán kevesen tudják, hogy ez nem volt mindig így. Lehet, hogy ősi italnak tűnik, de gondolj csak bele, hogy ahhoz, hogy egy pohár tej kerüljön a reggelizőasztalra, szükség van valahol egy tehénre, vagy egy kecskére. Ezért azokban a népcsoportokban, ahol nem létezett az állattenyésztés, […]

Mióta iszunk tejet?

Manapság egészen alapvető táplálékunk a tej, ám azt talán kevesen tudják, hogy ez nem volt mindig így. Lehet, hogy ősi italnak tűnik, de gondolj csak bele, hogy ahhoz, hogy egy pohár tej kerüljön a reggelizőasztalra, szükség van valahol egy tehénre, vagy egy kecskére. Ezért azokban a népcsoportokban, ahol nem létezett az állattenyésztés, a tej fogyasztása csak a szoptatás időszakára volt jellemző. Sok felnőtt nem is rendelkezett a tejcukrot lebontani képes enzimmel. Ez az évezredek során megváltozott, és ma már sokan gond nélkül képesek lebontani a tejet. Vannak azonban olyanok, akik még ma is elveszítik a laktóz-lebontó képességüket felnőtt korukra.

shutterstock_36425413.jpg ()Kalcium és sok más

Azt talán sokan tudják, hogy a tej rengeteg kalciumot tartalmaz, így jó hatással van a fogakra és a csontokra is. A kalciumon kívül azonban sok más értékes tápanyagot és vitamint rejt a tej. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például cinket, fluort és foszfort is, amely szintén az erős csontozat kialakulását segíti elő. Mindezek miatt két deciliter tej fedezi a napi ajánlott tápanyagszükséglet jelentős részét.

A friss tej veszélyes lehet

A tej általában nem rögtön a tehénből kerül a pohárba, és habár a friss tej is fogyasztható, azt sokan veszélyesnek tartják. Kifejezetten nem ajánlott kismamáknak, gyermekeknek és időseknek. A friss tej, amelyet még nem forraltak fel, rengeteg baktériumot tartalmazhat, így fogyasztás előtt ajánlott felforralni. A pasztörizált tej ilyen szempontból ideálisabb, hiszen ez tartalmazza azokat a vitaminokat, melyek a nyers tejben is fellelhetőek, de a hőkezelés egy kellemes ízvilágot ad, ráadásul több napig fogyasztható.

A tej nem hizlal

Bár igaz, hogy a tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ, egyáltalán nem kell az elhízástól tartanod akkor sem, ha rendszeres tejfogyasztó vagy. Két deci félzsíros tej ugyanis mindössze 132 kalóriát tartalmaz, ami körülbelül két nagyobb alma energiatartalmának felel meg.

Az UHT tej hajszálnyival sem egészségtelenebb a friss tejnél

Sőt! Ahogy korábban említettük, a házi, kimért tej kórokozókat (többek között tuberkolózist) tartalmazhat. Sokan megingathatatlanul hiszik, hogy a boltok polcain sorakozó dobozos tejek valójában vízzel higítottak, tehént pedig talán soha nem láttak. Nos, ez tévhit, hiszen az UHT tej kizárólag friss tejből készül, csupán hőkezelésen megy át, melynek során vitamin- és ásványianyag tartlamának maxiumum 10 százalékát veszíti el.

A dobozos tej nem a tartósítószerektől tartós

Szintén tévhit, hogy az előrecsomagolt tejek tele vannak különféle adalékanyagokkal. Ha eddig te is ezt gondoltad, most megnyugtatunk, hogy az UHT (Ultra High Temperature Treated) felirat nem jelent mást, csupán, hogy a tejet ultra magas hőmérsékleten kezelték, mely a baktériumok eltávolítására szolgál. A dobozos tejek tehát nem az “E” számoknak, hanem ennek, valamint a speciális, hatrétegű aszeptikus csomagolásnak köszönhetik tartósságukat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X