Főoldal > EGÉSZSÉG > Mennyei finomságok Halloween idejére!

Mennyei finomságok Halloween idejére!

0

Írta: and

Készítsd fel szervezetedet! Az amerikai indiánoktól származó zöldség véd a hidegtől, a megfázástól, pürés állaga tökéletesen alkalmas csecsemők, kisgyermekek táplálására. A sütőtököt régen betegségek ellen fogyasztották, hisz remek béltisztító, hashajtó étel. Ha zord időben rendszeresen fogyasztod, köhögésre, megfázására, torokgyulladásra hatékony, a benne lévő antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, így erősítik legyengült immunrendszeredet. Minél sötétebb színű, […]

Készítsd fel szervezetedet!

Az amerikai indiánoktól származó zöldség véd a hidegtől, a megfázástól, pürés állaga tökéletesen alkalmas csecsemők, kisgyermekek táplálására. A sütőtököt régen betegségek ellen fogyasztották, hisz remek béltisztító, hashajtó étel. Ha zord időben rendszeresen fogyasztod, köhögésre, megfázására, torokgyulladásra hatékony, a benne lévő antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, így erősítik legyengült immunrendszeredet. Minél sötétebb színű, annál gazdag karotinoidokban, C-és E-vitaminokban.

A tökmagolaj kedvező élettani hatású, B-vitamint, vasat, magnéziumot, káliumot tartalmaz. A sütőtök nem csak finom, de alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt ideális táplálék, ha fogyókúrába kezdesz, ráadásul fogyasztásával energikus maradsz. A sütőtök nagyszerűen alkalmazható mindenféle diétában, és ha gyümölcsnapot tartasz, sült sütőtökkel is helyettesítheted a gyümölcsöket. A vásárlásnál mindig figyelj arra, hogy olyan tököt válassz, ami friss és zsenge.

Tökös túrótorta

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 közepes méretű tök, 50 gramm túró, 18 dkg cukor, 2 deci tejföl, 2 tojás, 1 csokor kapor, 1 kávéskanál só.

Bélelj ki egy kerek sütőformát leveles tésztával, és tedd addig hűtőbe, amíg elkészíted a tölteléket. A tököt hámozd meg, a magját távolítsd el, gyaluld le, keverd hozzá a sót, és hagyd állni 10 percig. A tejfölt a tojással és a túróval keverd ki, és add hozzá a cukrot is. A legyalult tökből mosd ki a sót, keverd a tejfölös masszához, az apróra vágott kaporral együtt. Az elkészült tölteléket öntsd a leveles tésztára, és előmelegített sütőben süsd meg. Várj a szeleteléssel, amíg a torta kihűl, a végén vaníliás cukorral hintsd meg a tetejét.

tokrec2.jpg ()Tökkel töltött palacsinta diós köntösben

Süss meg 8 palacsintát, egy közepes sütőtök húsát kapard ki, csurgass rá 1 evőkanál mézet, és ugyanennyi frissen facsart citromlevet. A tökpépet kend rá a palacsintára, két oldalát hajtsd középre, csavard fel, majd lisztes, tojásos, diós zsemlemorzsába forgasd bele. Forró olajban mindkét oldalát süsd aranysárgára, és szitálj rá fahéjas porcukrot.

Tökös-mákos cookie

Hozzávalók: 25 deka vaj, 30 deka liszt, 20 deka cukor, 2 evőkanál darált mák, 15 deka sütőtök, 2 tojás, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, kevés só.

A száraz összetevőket a cukor kivételével keverd össze, majd a cukrot a vajjal verd habosra, add hozzá a felvert tojást, a sütőtököt, és végül az egészet vegyítsd össze. Helyezz a tepsire sütőpapírt, és dió nagyságú adagokat kanalazz bele. Előmelegített sütőben negyed óra alatt készre sütheted, a tészta előnye, hogy akár 2-3 napig omlós marad!

Tökös álom

Ha ínycsiklandó ízorgiára vágysz, süsd meg édes álmodat, és kényeztesd vele párodat!

Keverj el egy tálban 25 deka sütőtökpürét 20 deka cukorral, fél teáskanál sóval, ¾ teáskanál gyömbérrel, és 1 teáskanál liszttel. Adjál hozzá 2 tojást, 1 tubus sűrített tejet, 2 evőkanál vizet, és 1 teáskanál vaníliaaromát. Jól dolgozd össze a hozzávalókat, és 30 dkg pitetésztát önts a pürés masszával vékonyan bélelt sütőformába, és helyezd előmelegített sütőbe. Negyed óráig sütheted magasabb hőfokon, majd mérsékeld, és további 30 percig hagyd a sütőben.
Az öntet karamellből készül: 20 dkg cukrot melegítsd fel serpenyőben, és várj, míg elolvad teljesen. Keverj hozzá 10 deka vajat,1,5 dl tejszínt, a kész süteményre evőkanállal csorgasd a karamellás öntetet.

Tökös muffin

10 deka olvasztott vajba keverj 25 deka cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, majd adjál hozzá 3 tojást, 5 púpos evőkanál, villával áttört sült sütőtököt, 1 narancsot és fél narancs facsart levét. Ezután jöhet 30 deka liszt, 1 csomag sütőpor, és pár szem mazsola a keverékbe. A muffin papírt nagyjából ¾-ig töltsd ki a tésztával, és közepes lángon süsd meg.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X