Főoldal > EGÉSZSÉG > Védekezz a hasgörcsök ellen!

Védekezz a hasgörcsök ellen!

0

Írta: and

Betegség, vagy múló rosszullét? A hasfájás népbetegség: a rohanó élettempó, a rendszertelen étkezés, a mozgásszegény életmód, a stressz, illetve a nőknél a menstruáció hasi fájdalmat produkálhat. A görcsök sokak életében mindennapos problémát jelentenek. A panaszok súlyosabb esetben az életritmust is befolyásolják, mivel az intenzív fájdalom az egész hasra kiterjed. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a […]

Betegség, vagy múló rosszullét?

A hasfájás népbetegség: a rohanó élettempó, a rendszertelen étkezés, a mozgásszegény életmód, a stressz, illetve a nőknél a menstruáció hasi fájdalmat produkálhat. A görcsök sokak életében mindennapos problémát jelentenek. A panaszok súlyosabb esetben az életritmust is befolyásolják, mivel az intenzív fájdalom az egész hasra kiterjed. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a föld népességének negyede szenved hasi görcsöktől – a problémák főleg a 35 év alattiaknál jelentkeznek. A kutatásban résztvevők 70 százalékánál a görcsök egyik pillanatról a másikra lépnek fel, és akár hetente gyötrelmes érzéseket eredményeznek.

Mutasd, hol fáj?

Sok betegség tünete lehet a hasi görcs, ám a fájdalom leggyakoribb forrása a táplálkozás. A hasi szervek rendkívül érzékenyek külső és belső hatásokra. Bizonyos tápanyagokat a szervezet nem képes megemészteni, és a túl fűszeres, zsíros ételek is érzékenységet okozhatnak a belekben. Az idegeskedés és stressz is gyakran okoz görcsöket a vékony és vastagbél izomzatában. Az irritábilis bélszindróma (IBS) az egyik leggyakoribb nem szervi eredetű bélbetegség. A felnőtt lakosság kb. 20 százaléka szenved olyan fájdalmas hasi görcsöktől, melyekhez gyakran puffadás, hasmenés vagy székrekedés párosul, minden fizikai ok nélkül. Az IBS betegek közül sokan azt tapasztalják, hogy bizonyos ételek hatására a panaszok csökkenek. A rostdús élelmiszerek, a zöldségek és gyümölcsök jótékonyan hatnak a belekre, ám tarts mértékletességét, mert túlzott fogyasztásuk puffasztja a beleket!

shutterstock_50680840.jpg ()Hasi görcsök esetén fontos tisztázni, hogy milyen okok állhatnak a fájdalom hátterében. Ha tartós vagy romló hasfájástól szenvedsz, ami magas lázzal, vagy testsúlycsökkenéssel jár, esetleg véres a székleted, azonnal keress fel egy szakorvost, és kérj segítséget! Visszatérő fájdalom esetén vezess hasfájásnaplót, ahová lejegyzeteled, hogy mikor és mit ettél, mozogtál-e, és ezek kapcsán milyen formában, időben jelentkeznek a tünetek.

Wellness Cafe tipp: Buscopan görcsoldó tabletta (1066 Ft), www.buscopan.hu, Espumisan emulzió (1512 Ft), Troparin Combinatum tabletta (414 Ft)

Havi görcsök

Menstruáció idején az alhasi fájdalmak teljesen normálisak, ilyenkor a hormonok a méh izomzatát összehúzzák, melynek következében az emésztőszervek begörcsölhetnek. A fájdalom főleg az alhasban jelentkezik, ám sokan észlelnek egyidejűleg puffadást, székrekedést vagy hasmenést. Ezek a görcsök a menstruációs ciklus természetes velejárói, de hormonális változások, magánéleti problémák, vagy magnéziumhiány tovább súlyosbíthatja a tüneteket. Így migrénes fejfájáshoz, levert hangulathoz is vezethetnek. Különféle gyógyteák, speciális tornák és a pihenés segíthet, hogy havi vérzésed kevésbé fájdalmas legyen!

Wellness Cafe tipp: ülj a földre egyenes háttal, majd hajlítsd be a lábaidat úgy, hogy közben talpaidat összeérinted. A térdek nézzenek kifelé. Tedd a tenyeredet a térdedre, és óvatosan, erőlködés nélkül emeld fel, majd nyomd le őket a kezeiddel. Csípőnyújtással hajolj úgy előre, hogy még épp kényelmes legyen. Maradj ebben a testhelyzetben pár percig, majd lazíts el mindened!

Létezik megoldás!

A természetes görcsoldók többféle hatásmechanizmus alapján működnek, attól függően, hogy a simaizomgörcsnek, illetve a simaizom összehúzódásnak mely pontján lépnek be a rendszerbe. Vannak olyan készítmények, melyek a sejtek kalciumszintjét befolyásolják, így késztetve a simaizmot elernyedésre, és léteznek olyanok, melyek a bélfal, illetve a simaizomnak az összehúzódásáért felelős idegek ingerületátvivő anyagát blokkolják le.

Egyes gyógyteák hatékony megoldást nyújtanak fájások esetén, ám ezekben sok olyan anyag lehet, melyek az adott helyzetben kellemetlen mellékhatásokhoz vezetnek. Mindig ellenőrzött gyártmányú, tisztított készítményeket vásárolj, és fogyasztásuk előtt kérdezd meg kezelőorvosodat vagy gyógyszerészedet.

Wellness Cafe tipp: Schüssler só (1400 Ft), Naturland görcsoldó tea (1006 Ft), Wörishofeni Spasmi görcsoldó cseppek (1225 Ft)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X