Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázz a hasadra! SOS gyomorvédő tippek

Vigyázz a hasadra! SOS gyomorvédő tippek

0

Írta:

Puffadt has Biztos sokan tapasztalták már egy-egy munkahelyi ebéd után, hogy a nadrág majd szétpattan a hasukon, fájó, feszítő érzés kíséretében. Ennek oka a túl sok levegő lenyelése, ami a gyors evés velejárója. Természetesen nem csak a hirtelen habzsolás, hanem bizonyos ételek és italok is okozhatják a puffadást. A káposztafélék, a hüvelyesek, de a szén-dioxiddal […]

Puffadt has

Biztos sokan tapasztalták már egy-egy munkahelyi ebéd után, hogy a nadrág majd szétpattan a hasukon, fájó, feszítő érzés kíséretében. Ennek oka a túl sok levegő lenyelése, ami a gyors evés velejárója. Természetesen nem csak a hirtelen habzsolás, hanem bizonyos ételek és italok is okozhatják a puffadást. A káposztafélék, a hüvelyesek, de a szén-dioxiddal dúsított löttyök is előidézik a puffadást.

Amit tehetsz: Ha már bekövetkezett a kellemetlen baj, vegyél be gyógyszertárban kapható, kifejezetten puffadás elleni készítményt. Ezek már igazán enyhe gyógyszerek, így nem kell tartanod  tőlük.
Ha meg szeretnéd előzni, néhány egyszerű dologra figyelj oda. Próbálj evés közben kicsit lazítani, a táplálékot gondosan megrágni, és figyelni a helyes levegővételre. Ha pedig tudod, hogy bizonyos dolgok nálad fokozottan haspuffadást okoznak, igyekezz kiiktatni őket az étrendedből.

gyomorvedo2.jpg ()Gyomorégés, reflux

Az eleinte enyhébben jelentkező tüneteket hajlamosak vagyunk elhanyagolni, vagy túl lazán kezelni, pedig a későbbiekben komoly bajokat okozhat. A gyomorszáj körüli égő érzés, a szájüregig visszajövő savas tartalom és a nyelőcsőégés mind ennek a betegségnek a tünete. Felismerése azért is nehéz, mert az egészséges embernél is naponta előfordul a sav visszaáramlása, ez azonban, még ha érezzük is, nem jár fájdalommal.

Amit tehetsz: Igyekezz naponta 4-5 alkalommal étkezni kisebb adagokat, mert ez kevésbé terheli meg a gyomrot, mint a nagy adagok. A fő étkezések között rágcsálj el egy kekszet vagy magvakat, melyek felszívják a felesleges gyomorsavat. Ha az étrendi változtatás nem elég, használj savlekötő készítményt, de előtte mindenképp konzultálj orvossal!

Fekély

A fekélybetegségek szintén a gyomorsavval állnak összefüggésben, bár ezen kívül más ismeretlen kiváltó okai is lehetnek. A fájdalom, ami kíséri, sokszor hasonló a gyomorégés okozta panaszokhoz. A nyombélfekély tünetei étkezés hatására gyengülnek, míg a gyomorfekély okozta fájdalom pont ekkor erősödik.

Amit tehetsz: Aki már diagnosztizált fekélyes, az mindenképp gyógyszeres kezelést kap, ami mellett a megfelelő diéta is fontos. A kezdeti panaszoknál segíthetnek savlekötő készítmények, de a rendszeres fájdalommal orvoshoz kell fordulni!

Gyomorrontás

Számos baktérium vagy vírus is okozhatja, a leggyakoribb kiváltó ok azonban, a hirtelen elfogyasztott étel, esetleg ital mennyisége. A kínzó tünetekkel valószínűleg már mindenki találkozott élete során, ezek a feszítő gyomorfájás, a hányinger és általában a hányás.

Amit tehetsz: A megelőzés a legfontosabb és leghatékonyabb. Figyelj oda, hogy bármennyire is roskadozik az ünnepi asztal, ne egyél annyit, hogy a végén már ne essen jól. Ha többször előfordult már veled a gyomorrontás, már kitapasztalhattad, mik a kiváltó tényezők. Igyekezz kerülni ezeket az ételeket, vagy legalábbis csökkentsd a mennyiséget! Ha már bekövetkezett a baj, próbálj pihenni, és természetesen néhány napig tarts kímélő diétát, hogy ne terheld tovább megviselt gyomrodat.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X