Főoldal > EGÉSZSÉG > Mitől eshetsz mégis teherbe?

Mitől eshetsz mégis teherbe?

0

Írta: and

Nem kell fogamzásgátlásról gondoskodnom, hiszen csak és kizárólag a „biztonságos” napokon szeretkezünk Az ilyesfajta tévhitek a menstruációs ciklus folyamatának téves ismeretéből fakadnak. A menstruációs ciklus során négy jelentős hormon kerül előtérbe: a tüszőérést serkentő hormon, a luteinizáló hormon, az ösztrogének és a progeszteron. Ezen hormonok optimális együttműködése kontrollálja a peteérést, azaz az ovulációt. Ha a […]

Nem kell fogamzásgátlásról gondoskodnom, hiszen csak és kizárólag a „biztonságos” napokon szeretkezünk

Az ilyesfajta tévhitek a menstruációs ciklus folyamatának téves ismeretéből fakadnak. A menstruációs ciklus során négy jelentős hormon kerül előtérbe: a tüszőérést serkentő hormon, a luteinizáló hormon, az ösztrogének és a progeszteron. Ezen hormonok optimális együttműködése kontrollálja a peteérést, azaz az ovulációt. Ha a pete nem kerül megtermékenyítésre, megtörténik a menstruáció. Az esetek nagy többségében a menstruáció rendszeres időközönként jelentkezik, de akadnak bizonyos körülmények (gyógyszerek szedése, stresszes életmód, vagy maga az életkor), amelyek zavart okozhatnak a korábban említett hormonok működésében. Éppen ez eredményezi a „biztonságos” napok kikalkulálásának bizonytalanságát, hiszen maga a peteérés sem határozható meg óramű pontossággal. Azoknak, akiknek eddig bevált a „naptár-módszer” a fogamzásgátlásban, nagyon körültekintőnek kell lenniük: komolyan figyelniük kell a menstruációs ciklusra, a peteérés előjeleire, és más külső tényezők felett sem hunyhatnak szemet.

shutterstock_64437886.jpg ()Nem eshetek teherbe, ha a párom még az ejakulációt megelőzően megszakítja a közösülést

Ez a technika a köztudatban megszakított közösülés néven ismert, és semmi esetre sem sorolandó a százszázalékos védettséget nyújtó fogamzásgátlási módszerek közé. Bizonyos mennyiségű spermát tartalmazó váladék ugyanis már azelőtt kilövellhet, hogy a párodnak orgazmusa lenne. Ezen felül nem mindenki képes ilyen helyzetben visszafogni magát, és időben cselekedni, ezért ez a módszer is meglehetősen rizikós.

A fogamzásgátló tabletta azonnal kifejti a hatását, amint megkezdem szedését

Egyes esetekben egy teljes menstruációs ciklus kell ahhoz, hogy a fogamzásgátlóban lévő hormonok megfelelően tudjanak együttműködni a természetes hormonokkal a peteérés kiküszöböléséért. A nőgyógyászok többsége éppen ezért azt tanácsolja a tablettával történő fogamzásgátlás első hónapjában, hogy a párok más védekezési módokat – például óvszert – is alkalmazzanak.

Még szoptatok, így nem kell újabb teherbeeséstől tartanom

A szoptatás időszakában ténylegesen elmaradhat a peteérés, ez azonban egyáltalán nem biztos, és nem mindenkinél alakul így. Tehát akkor is megtörténhet a peteérés, ha a kismama még szoptat. Ennélfogva a szoptatós édesanyáknak is gondolniuk kell a fogamzásgátlásra, ha nem szeretnének újabb babát.

Ha a menstruációm utolsó pár napjában szeretkezünk, nem eshetek teherbe

Azok a párok, akik hitelt adnak ennek a mítosznak, kellemetlen meglepetésben részesülhetnek. Egy 2000-es amerikai tanulmány szerint a nők legalább 2 százaléka már a menstruációs ciklus negyedik napján belép a termékenységi szakaszba, míg 17 százalékuknál ez csak a hetedik napon történik meg. A spermium akár öt napig is életképes lehet, így ez a tévképzet sok esetben nem kívánt terhességhez vezet.

Ha a partnerem nagyon szoros gumit húz fel, akkor nem fenyeget veszély

Ez az elképzelés azon a tévhiten alapszik, hogy minél szorosabb az óvszer, annál kevésbé valószínű, hogy a spermium kiszivárog, vagy, hogy a kondom elmozdul az aktus során. Ezzel szemben az igazság az, hogy a túlságosan szoros gumi nagyobb eséllyel szakad el a közösülés során. Amikor óvszerrel védekeztek, fontos, hogy a gumi tetején maradjon egy kis hely a kilövellt spermiumok számára, így megelőzhető a kondom megnyúlása az ejakulációkor.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X