Főoldal > EGÉSZSÉG > Örök kérdés: tampon vagy betét?

Örök kérdés: tampon vagy betét?

0

Írta: and

Manapság egyre több nő küzd intim területeken megjelenő betegségekkel. A nőgyógyászokat gyakorta keresik fel olyan problémákkal, mint a hüvelyszárazság, folyás, fájdalmakkal kísért menzesz, kimaradó menstruáció, hormonális valamint gyulladásos gondok, felfázás. A toxikus sokk szindróma is sok fiatal nőnél fordul elő, és szinte valamennyiüknél jellemző menstruációkor a tampon kizárólagos használata. Miért baj, ha csak tampont vetsz […]

Manapság egyre több nő küzd intim területeken megjelenő betegségekkel. A nőgyógyászokat gyakorta keresik fel olyan problémákkal, mint a hüvelyszárazság, folyás, fájdalmakkal kísért menzesz, kimaradó menstruáció, hormonális valamint gyulladásos gondok, felfázás. A toxikus sokk szindróma is sok fiatal nőnél fordul elő, és szinte valamennyiüknél jellemző menstruációkor a tampon kizárólagos használata.

Miért baj, ha csak tampont vetsz be a nehéz napokon?

Sokan preferálják a tamponokat, mert kényelmesebbnek, diszkrétebbnek találják. Ennek ellenére nem árt néhány dolgot szem előtt tartani. A tampont főként szintetikus anyagokból állítják elő, amelyek olyan mértékben vonhatják el a testnedveket, hogy utána „szabad a terep” a toxikus sokk szindróma kialakulásának, ez pedig a szervezet egészében súlyos állapotot kreálhat. A pelenkák és a tamponok fehérítése során klórt alkalmaznak, ebből pedig káros anyagok szabadulnak fel, amelyek így a hüvelybe és a petefészekbe kerülnek. A nedvesség felszívódása és a hüvely szekréciója kiszárítja a nyálkahártyát, emiatt a pH -, valamint a mikrobakteriális egyensúly felborul. Ha túlságosan sűrűn váltogatjuk a tampont, akkor hüvelyszárazság léphet fel, ha pedig sokáig nem cseréljük, akkor megsokasodnak az ártalmas baktériumok. Négy-nyolcóránként, függően a menstruációd erősségétől mindenképp ki kell cserélni a tampont. Ha mindenáron ragaszkodsz hozzá, a drogériák polcain kutass az organikus tamponok után, így elkerülheted a későbbi problémákat.

shutterstock_63905128.jpg ()A tamponnak vitathatatlanul akadnak előnyei is, például segítségével még a menstruáció alatt is hódolhatunk az úszás adta örömöknek. Az sem elhanyagolható, hogy a betétekkel szemben a tamponnál a vér nem érintkezik nyílt levegővel, így a használat során nincsenek kellemetlen szagok. Mindezek ellenére a legnagyobb gond a tampon tartós alkalmazásával az, hogy állandó nyomást gyakorol a hüvely falára, így mérséklődik annak vérátáramlása, ez pedig az oxigénellátás csökkenését indukálhatja. Hosszabb távon a folyamat azzal a következménnyel is járhat, hogy a hüvelyben lévő izmok sorvadásnak indulnak, veszítenek erősségükből.

Betétek és újszerű ötletek

A betét a hüvelyből kiáramló vért szívja magába, és a nedvességet a betét teljes területén oszlatja el – tinédzsereknek és a tampontól ódzkodóknak ideális választás. Fontos, hogy a menstruációkor az olyan termékeket részesítsük előnyben, amelyek az egészségünket is megóvják, és nem okoznak fertőzéseket. Ilyen például az anionos betét, amely megbízható alternatívája a hagyományos betéteknek, tamponoknak. Az anionos betéteken van egy különleges réteg, amellyel kiküszöbölhetőek a fertőzések, de a boltokban fellelhetőek már zöld tea kivonattal átitatott, vagy a kizárólag bio anyagokból előállított változatok is. A betétektől is sokan tartózkodnak, mert a körvonala kirajzolódhat a ruhán, és persze az alvadt vér és a rossz szagok is negatívumként hozhatóak fel. A betéteket nem teszi előnyössé továbbá az sem, hogy mozgás során zavarhatják a viselőjét, és vannak, akiknél a combok kidörzsölődését okozza.

A nőgyógyászok általában a betét használatát javasolják, ha azonban időnként élnél a tampon nyújtotta kényelemmel, válassz a biotermékek kínálatából!

Wellness Cafe tipp: www.biotech-pharma.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X