Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kerüld el a karácsonyi lidércnyomást!

Így kerüld el a karácsonyi lidércnyomást!

0

Írta: and

Óvatosan a gyertyákkal Nincs is meghittebb annál, mikor az ünnepi estén lekapcsolja az ember a lámpát, és helyette meggyújt pár gyertyát, melyek ráadásul kellemes illatot is árasztanak. De azt tudtad, hogy a dekorgyertyák sokszor egészségre káros anyagokat tartalmazhatnak, mint például ólmot vagy formaldehidet? Ezek a levegőbe kerülve, és a lakásban elterjedve rányomhatják bélyegüket a hangulatodra, […]

Óvatosan a gyertyákkal

Nincs is meghittebb annál, mikor az ünnepi estén lekapcsolja az ember a lámpát, és helyette meggyújt pár gyertyát, melyek ráadásul kellemes illatot is árasztanak. De azt tudtad, hogy a dekorgyertyák sokszor egészségre káros anyagokat tartalmazhatnak, mint például ólmot vagy formaldehidet? Ezek a levegőbe kerülve, és a lakásban elterjedve rányomhatják bélyegüket a hangulatodra, így anélkül érezheted magad fáradtnak és nyomottnak, hogy tudnád a valódi okát.

Wellness Cafe tipp:
Gyertya helyett használj színes égőket és természetes potpourrit, mely citromot és mentát is tartalmazzon, ezáltal energikussá és éberré válsz.

Finom fenyőillat

A fenyőfa illata a karácsony egyik elengedhetetlen „kelléke”, viszont a fenyő körülbelül két hét után alattomos módon képes allergiás reakciókat kiváltani, hiszen a vágott fenyő, akárcsak a többi növény, elkezd lebomlani. Ha azt tapasztalod, hogy köhögsz, folyik az orrod, vagy viszket a szemed, akkor könnyen lehet, hogy fenyőallergiád van.

Wellness Cafe tipp:
Ha allergiás vagy a természetes fenyőre, szerezz be műfenyőt, vagy pedig karácsony előtt egy nappal vegyél frissen vágott fát, így még azelőtt megválhatsz tőle, mielőtt az allergiás reakciók jelentkeznének.

lidercnyomas2.jpg ()Tejben-vajban

A karácsonyi asztalra könnyen kerülhetnek olyan ételek, melyek tejet tartalmaznak, mely sokaknak problémát okozhat a laktózérzékenységük miatt. Ha te is azok táborába tartozol, akik hadilábon állnak a tejtermékekkel, bizonyára már jól ismered az ezzel járó kellemetlenségeket, úgy, mint a puffadást vagy a hasmenést.

Wellness Cafe tipp:
Ha nem szeretnél lemondani egy jó kis tojáslikőrről, akkor az étkezés előtt 20 perccel vegyél be egy laktáz enzim tablettát, amely segít megemészteni a tejben lévő laktózt. Ha nem vagy a tabletták híve, akkor a főzéshez használj laktózmentes tejet vagy szójatejet, melyet szinte minden szupermarketben vagy bioboltban megtalálsz már.

Díszítsd fel!

A karácsonyfa közös díszítése is lehet egy kellemes, közös családi program, de mindeközben érdemes arra is odafigyelned, hogy mivel díszítitek fel a fenyőt. Bár szeretjük megőrizni a több mint húszéves díszeket is, hiszen a gyerekkorunkra emlékeztetnek, de érdemes tudni, hogy ezek a régi, porlepte díszek allergiás reakciókat képesek kiváltani, úgymint tüsszögés, nyomott hangulat, orrfolyás és fejfájás.

Wellness Cafe tipp:
Ha nem szeretnél megválni ezektől a régi díszeidtől, akkor rakd be őket kb. 5 órára a fagyasztóba, majd mosd, és fertőtlenítsd le őket. Ezáltal elpusztítod az allergiás reakciókat kiváltó port és kórokozókat.

Terheld magad óvatosan

Az őrült tempóban véghezvitt bevásárlást is érdemes mérsékelni, mert ez nem csak a pénztárcádat, hanem a szervezetedet is lemeríti. Nemcsak stresszes leszel a sok futkorászástól, hanem a csomagok cipelése közben az izmaidat is leterheled, ami külön rizikós olyan izmok esetében, melyeket a hétköznapokban kevésbé vannak terhelve.

Wellness Cafe tipp:
Hogy enyhítsd a vásárlás utáni fáradalmakat, tegyél magnéziumot tartalmazó Epsom-sót a melegvizes kádba. A magnézium segít regenerálni a megfáradt izmokat, így az izomláz és a görcsök is könnyebben elkerülnek.

Töltődj fel

A kapkodva elvégzett bevásárlás nemcsak a testedet, hanem az agyadat is képes lemeríteni, különösen akkor, ha nagy a család, és mindenkit szeretnél megörvendeztetni valami aprósággal. Ha még az utolsó pillanatokban is üzletről üzletre jársz, nem csoda, hogy pár óra múlva úgy érzed, hogy szellemileg is teljesen lemerültél

Wellness Cafe tipp:
Igyál egy csésze zöld teát, mely tele van egy L-teanin nevű aminosavval, mely felpezsdít, de egyben a stresszt is hatékonyan képes megszüntetni.

Ne éhezz!

Rengeteg nő szinte egész nap nem eszik, csak azért, hogy az esti ünnepi asztalnál bűntudat nélkül dőzsölhessen. Ha te is hajlamos vagy egész nap éhezni, jó, ha tudod, hogy az elmaradt étkezések egyrészt olyan tünetekkel járhatnak, mint fejfájás, rossz közérzet, feszültség, gyomorproblémák, másrészt este elszabadulva akár 32 százalékkal több kalóriát is feldézsmálhatsz, mint normál esetben.

Wellness Cafe tipp:
Ünnepek alatt is tartsd be, hogy naponta legalább háromszor étkezel, és az ételek tartalmazzanak bőven fehérjét (például sajtot, tojást), ugyanis így akár 30 százalékkal is több kalóriát tudsz megspórolni az esti lakoma során.

Kellemes hangulat

Ha a szűk családi ünneplés helyett a nagy összejövetelek híve vagy, és szeretsz fesztiválhangulatot teremteni, akkor könnyen abba a csapdába eshetsz, hogy túlszervezed magad, melynek egyenes következménye a kortizol nevű stresszhormon megemelkedése, mely kimerültséget, emésztési rendellenességeket és pattanásos bőrt okozhat.

Wellness Cafe tipp:
Aggass fel a lakásban pár fenyőgyöngyöt. Ismered a szokást, hogy fagyöngy alatt meg kell csókolnod, puszilnod valakit? A csók pedig 25 százalékkal csökkenti szervezetedben a kortizol-szintet. De ugyanilyen hatása van 20 másodperces ölelésnek is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X