Főoldal > EGÉSZSÉG > Életmódot váltanál? Így csináld, hogy sikeres legyen!

Életmódot váltanál? Így csináld, hogy sikeres legyen!

akciótervcélkitűzéséletmódváltásnaplótámogatás
0

Írta: and

Tippjeink abban segítenek, hogy ne csak tervezd, hanem vidd is véghez az életmódváltást, a saját egészséged és szépséged érdekében. 1. Készíts akciótervet! Ha életmódot akarsz váltani, akkor az első és legfontosabb lépés a komoly és megingathatatlan elhatározás. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgod, mint alaposan, lépésről lépésre megtervezni, hogy min akarsz változtatni. Készíts táblázatot! […]

Tippjeink abban segítenek, hogy ne csak tervezd, hanem vidd is véghez az életmódváltást, a saját egészséged és szépséged érdekében.

1. Készíts akciótervet!

Ha életmódot akarsz váltani, akkor az első és legfontosabb lépés a komoly és megingathatatlan elhatározás. Ha ez megvan, akkor nincs más dolgod, mint alaposan, lépésről lépésre megtervezni, hogy min akarsz változtatni.
Készíts táblázatot! Aszerint, hogy az életed mely területein akarsz változtatni, készíts több oszlopot.: táplálkozás, mozgás, lelki/szellemi élet. Mindegyik területhez írj hívószavakat. Pl. táplálkozás: kevesebb szénhidrát és zsír, több zöldség és gyümölcs; mozgás: napi 30 perc séta; lelki/szellemi élet: napi fél óra jóga/meditáció vagy olvasás. A táblázat vízszintes sorában pedig minden nap osztályozd, hogy hányasra értékelted aznapi teljesítményedet. A táblázatot jól látható helyre függeszd ki, hogy mindig emlékeztessen a feladataidra.

2. Vezess naplót vagy írj blogot!

Sokat segít a motivációd fenntartásában, ha rendszeresen leírod az elért eredményeket: hogy mennyit fogytál, hogyan változott a közérzeted, mennyivel vagy izmosabb, egészségesebb, szebb. Ha blogban írod meg mindezt, nemcsak az eredmények bátoríthatnak, hanem a kommentelők hozzászólásai is.

3. Apró célokat tűzz ki!

Ha nem akarod, hogy életmódváltásod csak rövid fellángolás legyen, hanem hosszú távra tervezed az új életet, akkor ne kezdj hirtelen, drasztikus változtatásokba. Tartsd be a fokozatosság elvét a táplálkozás, a mozgás, és minden egyéb változás területén.

Táplálkozási alapszabályok:
– Csak akkor egyél, amikor éhes vagy, és hagyd abba az evést, még mielőtt jóllaknál. Inkább egyél naponta ötször, keveset.
– Kerüld a finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér, péksütemények) fogyasztását, helyettük válaszd a teljes kiőrlésű, vagy rozsból, zabból készült pékárukat.
eletmodvaltas2.jpg ()– Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget (naponta legalább 2-2 fajtát), és igyál meg napi 2-2,5 liter folyadékot (vizet vagy teát).
– Kerüld a kész és félkész ételeket, a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket.
– Ha édességre vágysz, a cukros finomságok helyett inkább a gyümölcsöket válaszd. 

Így mozdulj meg!
– A mozgásnál is a fokozatosság a legfontosabb, hiszen ha az elején túlerőlteted az amúgy is edzetlen testedet, hamar elmegy a kedved az egésztől. Nem a mennyiség, hanem a rendszeresség a fontos. Többet ér, ha minden nap sétálsz fél órát, mint ha hetente egyszer kemény edzést tartasz.
– Igyekezz megtalálni azt a mozgásformát, amit élvezel, hiszen így egyáltalán nem lesz megerőltető a sportolás. Nagyon jót teszel a testeddel, ha az aerob mozgásokat (pl. futás, tempós séta) izomfejlesztő gyakorlatokkal kombinálod (pl. súlyzózás). Így a zsírégetés mellett az izmaid tömege is nőni fog.

Belül is változz!
– A teljes testi-lelki-szellemi harmónia eléréséhez nemcsak a testedre, hanem a lelkedre is oda kell figyelned. Persze ez sem megy varázsütésre. Döntsd el, min akarsz változtatni (pl. rossz szokások leküzdése, több befelé figyelés), és minden nap szánj magadra legalább fél órát, amikor csak a lelkeddel foglalkozol. Nagyon inspiráló tud lenni, ha önfejlesztő könyveket olvasol.

4. Keress társakat!

Sokkal könnyebb lesz betartani a magadnak kitűzött szabályokat, ha van melletted valaki, aki hasonló cipőben jár. Fogj össze egy barátnőddel, és dicsekedjetek el egymásnak az eredményeitekkel, de bátorítsátok is a másikat, ha az épp mélyponton van. Az is jó, ha csatlakozol egy közösséghez, ahol hozzád hasonló, az életükön változtatni akaró emberekkel veheted körül magad.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X