Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezt tedd, ha görcsöl a lábad!

Ezt tedd, ha görcsöl a lábad!

betegségfolyadékgörcsmegelőzés
0

Írta: and

A legtöbbször éjszaka vagy kora reggel rád törő kegyetlen görcsök egyáltalán nem olyan veszélyesek, mint amilyennek érzésre tűnnek. Ilyenkor az történik, hogy a láb izomzata ezeken a területeken megkeményedik, és nem képes ellazulni. Mi okozza? A görcsöknek több nagyon egyszerű oka is lehet, amik nagyon könnyen orvosolhatók. Az egyik legáltalánosabb ok, ha a szervezetből hiányoznak […]

A legtöbbször éjszaka vagy kora reggel rád törő kegyetlen görcsök egyáltalán nem olyan veszélyesek, mint amilyennek érzésre tűnnek. Ilyenkor az történik, hogy a láb izomzata ezeken a területeken megkeményedik, és nem képes ellazulni.

Mi okozza?

A görcsöknek több nagyon egyszerű oka is lehet, amik nagyon könnyen orvosolhatók. Az egyik legáltalánosabb ok, ha a szervezetből hiányoznak a szükséges ásványi anyagok, mint a kalcium, a kálium, vagy a magnézium. Ez a hiány okozhatja például megterhelés, vagy sportolás közben is a görcsöket, ezért mindig nagyon figyelj oda a megfelelő folyadékpótlásra.

Az éjjeli görcsök lehűlés következtében is felléphetnek, ha a végtagok a hűvös levegőben alvás közben kihűlnek. Ennek megelőzésére célszerű kipróbálni milyen hőmérséklet az, ami megfelel neked és izmaidnak is.

Egy másik lehetőség az esti görcsökre, ha egy hosszú és fárasztó nap után a lábaidban felhalmozódik a fölösleges folyadék. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha egész nap talpon voltál.

Tippek görcsök ellengorcscikk.jpg ()

1. Mindig fogyassz megfelelő mennyiségű folyadékot, vagyis naponta legalább két litert. Ha pótolni szeretnéd az elveszett ásványi anyagokat, akkor válassz izotóniás sportitalokat, mert ezek minden olyan anyagot tartalmaznak, amire szükséged lehet.

2. Ha a hálószobádban hűvös van, akkor a kihűlés okozta görcsöket úgy előzheted meg, hogy jó alaposan betakarod a lábad. Vásárolhatsz tollpapucsot, ami nagyon könnyű, szinte észrevétlen viselet alvás közben, és nagyon jól melegíti a lábat.

3. Ha a görcsök éjjel kínoznak, lefekvés előtt igyál meg két deciliter tonikot. A benne lévő kinin izomlazító hatású. Ha nem szereted az ízét, keverd egy kevés narancslével, így biztosan meg tudod inni.
 
4. Ha felébreszt a görcs, azonnal állj fel. Támaszkodj a falnak, a begörcsölt lábaddal lépj hátra és feszítsd meg. Meglátod, gyorsan ellazul majd. Ha olyan erős a görcs, hogy képtelen vagy felállni, akkor fogd meg a lábujjaidat, és a lábfejedet húzd magad felé. Ez is hatékony módszer a gyors fájdalomenyhítésre.
 
5. Ha már valamivel jobban vagy, akkor erős mozdulatokkal masszírozd végig a vádlidat és a talpadat, ez tovább enyhítheti a még meglévő görcsöket. Esetleg ha van annyi erőd, hogy kitámolyogj a fürdőbe, ülj a kád szélére, tedd bele a lábad, és váltakozva locsold hideg és meleg vízzel. Ez felfrissíti a vérkeringést, így gyorsan elmúlhatnak a kellemetlen érzések.

Mikor jelez komoly betegséget?

Ha a görcsök nem csak néha-néha jelentkeznek, hanem folyamatosan fennállnak, esetleg gyakrabban a még tűrhető mennyiségnél, akkor jobb, ha orvoshoz fordulsz, mert lehet, hogy komolyabb betegség tünete ez. Ha például a vádligörcs tartósan jelentkezik, leginkább járás közben, akkor az érszűkület jele lehet. Ha nyugalmi állapotban érzed az állandó görcsölést a lábadban, akkor lehetséges, hogy vérrög alakult ki valamelyik érben, ez akadályozza a vérkeringést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X