Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd fel időben az aranyeret!

Ismerd fel időben az aranyeret!

aranyérbetegségkezelésmegelőzéstünet
0

Írta: and

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A felnőtt lakosság közel 50 százaléknál megtalálható valamilyen aranyeres elváltozás, így népbetegségnek tekinthető.Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek a végbélnyílás nyálkahártyája alatt lévő vénás fonatból alakulnak ki. A csomók különböző okokból begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, kifordulhatnak, vagy vérrög képződhet bennük, ami fájdalmat okozhat. […]

Az aranyérbetegség a leggyakoribb végbél környéki betegség. A felnőtt lakosság közel 50 százaléknál megtalálható valamilyen aranyeres elváltozás, így népbetegségnek tekinthető.
Az aranyeres csomók a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulatok, melyek a végbélnyílás nyálkahártyája alatt lévő vénás fonatból alakulnak ki. A csomók különböző okokból begyulladhatnak, vérezhetnek, megnagyobbodhatnak, kifordulhatnak, vagy vérrög képződhet bennük, ami fájdalmat okozhat. Érdemes odafigyelned a tünetekre, hogy felismerd a problémát, ne ijedj meg fölöslegesen.

aranyer2.jpg ()Külső vagy belső?

Két fajtáját különböztetik meg attól függően, hogy a végbélnyíláshoz képest merre helyezkedik el.
A belső aranyér a végbél belső részén jelentkezik, a belső részen lévő vénákat foglalja magában. Ez általában nem okoz fájdalmat, de vérezhet. Előfordulhat, hogy annyira megnyúlik, hogy kidudorodik a végbélnyílásnál, de általában magától visszahúzódik, vagy vissza lehet nyomni, ha ez mégsem sikerül, akkor okozhat fájdalmat is.
A külső aranyér ezzel szemben a végbélnyalás külső részén helyezkedik el. Ha kis méretű, akkor gyakran tünetmentes, azonban ha a mérete nagyobb, vagy vérrög alakul ki benne, akkor nagy fájdalmat okozhat, mivel a végbélnyílás ezen a részén nagyon sok az érzőideg. Ebben az esetben vérzés inkább erőlködés, vagy dörzsölés hatására jelentkezhet.

Mitől lesz az aranyér?

Az aranyeresség öröklődő probléma, gyakrabban fordul elő olyanoknál, akiknek a szülei is aranyeresek voltak. Ezen kívül sok más tényező is kiválthatja, mint például a túlsúlyosság, a mozgásszegény életmód és a helytelen, rostszegény, fűszeres táplálkozás. Kialakulhat gyakori megerőltetéstől vagy nagy súlyok emelgetésétől, de székrekedéstől és hasmenéstől is. Nőknél leggyakrabban a terhesség alatt alakul ki, amikor a kismedencei vénák nyomás alatt vannak, vagy a szülés alatt az erőlködéstől.

Vedd észre a tüneteket!

Az aranyér, főleg az enyhe fokú belső csomó sokáig nem okoz tüneteket. Az első jelei rendszerint a székletűrítés után látható kis mennyiségű vérzés, ami nem jár fájdalommal.
A már begyulladt aranyerek fájdalmas, kemény dudorrá nőnek, amit kézzel is könnyedén ki lehet tapintani. A fájdalom rendszerint székletűrítéskor fokozódik, de később sem szűnik meg teljesen, sőt, nagyon kellemetlen szúró, feszítő érzés tárul hozzá, ami zavaró lehet ülés közben. A kívül lévő csomók felszíne gyakran kidörzsölődik, ami kisebesedést és váladékozást okozhat.
Tehát a külső aranyér már korábban okoz tüneteket a belsőnél, azonban utóbbi súlyosabb vérzést okozhat, ha nem figyelnek fel rá időben.

Megelőzés és kezelés

Ha vérzést veszel észre a végbélnél, először mindenképpen keress fel orvost, mert ez más, komolyabb betegségek tünete is lehet. Csak akkor kezdj otthoni kezelésbe, ha biztos vagy benne, hogy aranyérről van szó.
Az enyhébb aranyerek általában nem igényelnek kezelést, azonban a súlyosabbaknál már orvosi beavatkozásra van szükség.

Enyhébb esetben könnyedén kezelheted a dolgot otthon is. A legfontosabb, hogy odafigyelj a táplálkozásra. Állítsd át étrended úgy, hogy a székleted kissé lágyabb legyen, például rostdús ételekkel, mint a zöldségek, gyümölcsök, müzlik és korpafélék, valamint nagyon sok folyadék. Jótékony hatásúak lehetnek a gyógyszertárakban kapható vény nélküli kúpok vagy kenőcsök, melyek csillapítják a különböző enyhe tüneteket is. Ha éppen nem vérzik az aranyered, készíthetsz forró fürdőt is. Például kamillából, ami fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatású.

Súlyosabb tünetek esetén többféle orvosi kezelés áll rendelkezésre. Ezeket mindig az orvos határozza meg az aranyér stádiumától függően. Alkalmazhatnak gyógyszeres kezelést, injekciós kezelést, amikor a csomóba fecskendezik a gyógyszert, gumigyűrűt, ami a csomók fájdalommentes elhalását okozzák, a legvégső esetben pedig műtétet. Ezek a műtétek nem számítanak nagy műtétnek, még kórházba se kell feküdni miattuk, mindössze 8-10 perc alatt készen is vannak.

Fotó: Profimedia.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X