Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne legyél a menedzserbetegség áldozata!

Ne legyél a menedzserbetegség áldozata!

megelőzésmenedzserbetegségstresszszemélyiségtípustünet
0

Írta: and

Mit jelent a menedzserbetegség? Az elnevezés mindazon testi-lelki tüneteket jelenti, melyek halmozottan alakulnak ki azoknál, akik egy eredménycentrikus cégnél vagy vállalatnál tevékenykednek. A kiélezett versenyhelyzet, a teljesítményorientált környezet az érzékenyebb személyiségjegyekkel rendelkezőket jobban veszélyezteti, ám a menedzserproblémák másokat is érintenek, hisz bizonyos embertípusok bizonyos terhelés alatt hasonló tüneteket produkálnak. Ennek oka, hogy a stressz és […]

Mit jelent a menedzserbetegség?

Az elnevezés mindazon testi-lelki tüneteket jelenti, melyek halmozottan alakulnak ki azoknál, akik egy eredménycentrikus cégnél vagy vállalatnál tevékenykednek. A kiélezett versenyhelyzet, a teljesítményorientált környezet az érzékenyebb személyiségjegyekkel rendelkezőket jobban veszélyezteti, ám a menedzserproblémák másokat is érintenek, hisz bizonyos embertípusok bizonyos terhelés alatt hasonló tüneteket produkálnak.

Ennek oka, hogy a stressz és a bizonytalan, állandóan változó körülmények miatt semmi sem kiszámítható, így mindennapjaink során nem tudunk hosszabb távon bejáratott megküzdési stratégiákat alkalmazni, s ez jelentősen kifárasztja személyiségünket – mondja Dr. Erős Erika neurológus, pszichiáter.

menedzs2.jpg ()Szuper-stressz

Egy amerikai intézmény a stressz kapcsán nemrégiben azt vizsgálta, mi a különbség a mai ember és az ősember viselkedése között. A kutatások megállapították, hogy noha a túlélésért harcoló ősembert is érte stressz, ám a modern egyén folyamatos nyomás alatt él. Olyan ingerek közepette, melyek rendszeresen beindítják a kortizol (stresszhormon) termelődését, főként nehezen adaptálódó személyiségeknél.

A vezető halálokok (rák, szív-és érrendszeri problémák) genetikai hajlamokból és környezeti tényezőkből állnak, melyekre minden ember másképp reagál. A nők idegrendszere biológiai aspektusból vizsgálva sokkal érzékenyebb, mint a férfiaké. Evolúciós szempontból az ő feladatuk a gyermekszülés, a gyermeknevelés, így két egyedre kell összpontosítaniuk figyelmüket. A tudatalattiijukban ott munkálkodik a különféle szerepeknek való együttes megfelelés, a feladatok időre történő elvégzése, az ezekre adott reakciók hatása pedig a legkülönbözőbb szervrendszereken keresztül érvényesül. Attól függően, hogy kinek mi a gyenge pontja, más lesz a sebezhető része is.

Te melyik típusba tartozol?

Az A-típusú személyiség jellemzője, hogy impulzív, maximalista, rivalizáló, domináns, karrierista valamint kiadja magából az indulatokat. Ő hordozza magában az olyan tipikus menedzsertüneteket, mint a magas vérnyomás vagy a szorongásos betegségek (pánik, depresszió).
A C-típusú személyiség ezzel szemben nem adja ki magából a feszültséget, magában őrlődik, melynek a későbbiek során súlyos betegségek (daganatok) is lehetnek a következménye.
Mindkét típus magas rizikófaktort jelent a pszichoszomatikus tünetek tekintetében, és ezek előbb-utóbb testi formában is megnyilvánulnak.

Wellness Cafe tipp:
Tudtad, hogy a menedzserbetegségek viszonylag tünetmentesek kezdetben, és a stressz hosszú ideig nem tudatosul, holott súlyos lenyomatokat hagy a szervezetben?

Lankadó vágyak

A férfiak egyik leggyakoribb menedzserproblémája erekció- és potenciazavarokban nyilvánul meg, ám ennél sokkal jellemzőbb, hogy eltűnik a vágy, és passzívan állnak hozzá a szeretkezéshez. E centrális tünet rendkívül fontos a szexuális problémákon belül is, mert előjele egy későbbi szív- vagy érrendszeri betegségnek.

Vezető beosztású nők esetében a szeretkezési hajlandóság ennél árnyaltabb képet mutat – mondja szakértőnk. A magas pozícióban lévő hölgyek állandóan rivalizálnak a férfi kollégákkal, így egy idő után felveszik a férfias attitűdöket. A nemi szerepzavar hatására a hazaérkező nő nem csábító vagy kedves lesz, hanem parancsolgat, uralkodik, úgy, ahogyan munkahelyén is viselkedik.
A probléma kiküszöböléséhez, a harmonikus párkapcsolathoz nem szabad elfelejtenünk a klasszikus szerepeket – vélekedik Dr. Erős Erika – valamint azt sem, hogy a szeretkezés egyfajta energiatöbblet és olyan rekreációs tevékenység, ami jelentős mértékben csökkenti a stresszt.

Fókuszálj a megelőzésre!

Ha egy stresszhelyzetet kihívásnak élsz meg, védettebbé válsz a rossz hatásoktól, ám ha krízisként vagy kudarcként értelmezed, hajlamosabb leszel a későbbiek folyamán súlyosabb betegségekre. A különböző stresszkezelési stratégiákkal és a problémák időben történő felismerésével nagy lépéseket tehetsz a testi-szellemi-lelki egység megteremtése érdekében.

1. Próbáld ki a relaxációs gyakorlatok legegyszerűbb formáját, a mélylégzést: teremts meghitt, nyugodt hangulatot, gyújts gyertyákat, füstölőket. Nagyon lassan szívd mélyre a levegőt, majd hasonlóképpen fújd ki, így koncentrálhatsz belső világodra, tudatod legmélyére.
2. Napi fél órás, ütemes séta megnöveli fizikai aktivitásod, így hatékonyan oldja a felgyülemlett stresszt.
3. Az omega-3 zsírsav, a folsav megfelelő mennyiségű fogyasztásával olyan biokémiai mechanizmusok indul be, melyek ugyancsak elősegítik a stressz kezelését.
4. Egy jóízű nevetés is csodákra képes a stressz egészségkárosító következményei ellen.
5. A baráti és családi együttlétek sokat segíthetnek, ahol kellemes légkörben kapcsolódhatsz ki vagy lazulhatsz el.
6. Gondolj minden nap olyan dolgokra, melyekért igazán hálás lehetsz. E metódus védőhatásával az agyi struktúra izgalma fokozható, ami a jó közérzet biztosításában játszik kiemelkedő szerepet.

Wellness Cafe tipp:
Ha szeretnél a munkahelyi változásokra vagy a napi problémákra jobban reagálni, járj kognitív terápiára, így pozitívabb attitűddel szemlélheted a körülötted zajló eseményeket.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X