Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 ok, amiért érdemes kutyát tartani

10 ok, amiért érdemes kutyát tartani

gazdiháziállatkedvenckutyakutyatartás
0

Írta: and

1. Aktívabb leszel Hiába szeretnél szunyókálni még, reggel kötelességed az ebet levinni és megpisiltetni. De nézd a dolog jó oldalát, egy fél órás sétával máris több kalóriától szabadultál meg, mintha csak az ágyban feküdtél volna. Nem véletlen, hogy a kutyatartók jóval aktívabbak. 2. Növeli a tempód! Egy felmérés szerint azok, akik kutyával sétálnak 28 százalékkal […]

1. Aktívabb leszel

Hiába szeretnél szunyókálni még, reggel kötelességed az ebet levinni és megpisiltetni. De nézd a dolog jó oldalát, egy fél órás sétával máris több kalóriától szabadultál meg, mintha csak az ágyban feküdtél volna. Nem véletlen, hogy a kutyatartók jóval aktívabbak.

2. Növeli a tempód!

Egy felmérés szerint azok, akik kutyával sétálnak 28 százalékkal gyorsabb tempót diktálnak, mint azok, akik csak egyedül andalognak. Nincs kecmec, itt az eb a főnök. Ez viszont további plusz kalóriák elégetését jelenti.

3. Kitartásra sarkall

Azok, akik kutyával edzenek, jóval kitartóbbak, mint azok, akik egyedül vagy barátokkal járnak le a kondiba. Ugyanis egyedül könnyebben elcsábulunk a kedvenc sorozatunknak, és a barátnőnket is könnyebb rávenni egy mozira, mint egy kiadós izzadásra. A kutyasétáltatást viszont akár tetszik, akár nem, nem lehet ellébecolni.

4. Jókedvre derít

Éppen rossz passzban vagy, és nem akarsz senkivel találkozni? Szőrös barátod mindig kéznél van, így ha éppen szomorkodsz, játssz vele, vagy egyszerűen csak simogasd. Már a vele való kontakt jobb kedvre fog deríteni, hisz az ebed önzetlenül szeret, és képes megérezni, ha a gazdija éppen nincs a topon.

kuty2.jpg ()5. Csökkenti a diabétesz kialakulását

A kutyatulajok, akik rendszeresen sétáltatják kedvencüket, sokkal kevésbé vannak kitéve a cukorbetegségnek, mint magányos társaik, vagy akik nem sétáltatnak rendszeresen. További előny: az ebtartók kevésbé vannak kitéve a szívinfarktusnak, és a magas vérnyomásnak.

6. A család mozgatórugója

A gyerekeket, tiniket nevelő családokra is jótékony hatással tud lenni egy eb, ugyanis azok a tinik, akik a szabadban játszanak, foglalkoznak a kedvenccel, sokkal aktívabbak, mint azok a fiatalok, akik inkább a számítógépet bűvölik.

7. A kutya a doktort távol tartja

No, nem azért, mert nem engedi a ház környékére, hanem, mert a kutyatulajok jóval kevesebb gyógyszert szednek, és kevésbé esnek ágynak valami betegség miatt. A kutyatartás ugyanis bizonyítottan fájdalomcsillapító hatással is bír

8. Fejleszti a képességeidet

Egy érdekes tanulmány szerint, ha egy csoport közé egy eb kerül, akkor az emberek között sokkal jobb és bensőségesebb kapcsolat alakul ki közöttük, nem beszélve arról, hogy jobban nő az együttműködő készségük is.

9. Ellenállóvá teszi a gyereket

Sok szülő kiebrudalja a kutyát a lakásból, vagy lepasszolja a nagyszülőknek, mikor gyerek áll a házhoz, mivel félnek, hogy az utód összeszed a házi kedvenctől valami nyavalyát. A valóság viszont az, hogy az a gyerek, aki kutyával együtt nő fel, kevésbé lesz hajlamos az allergiára és az ekcémára. Nem beszélve arról, hogy a kutyás gyerekek felnőttként jóval empatikusabbak lesznek.

10. Növeli a szociális életet

Akárcsak a kismamáknak a parkban, a kutyásoknak is bőven van alkalmuk az ismerkedésre, hiszen a kutyafuttatóban egy csomó másik tulajdonossal lehet barátkozni. Nem beszélve arról, hogy a neten is számos kutyás közösség van, akik rendszeresen találkoznak egy-egy hétvégi össznépi sétáltatás alkalmával.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X