Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezért tesz jót az egészségednek, ha kutyád van

Ezért tesz jót az egészségednek, ha kutyád van

egészségháziállatimmunrendszerkutya
0

Írta:

Egy új tanulmány szerint a kutyatartók kevésbé vannak kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek, mint azok, akiknek nincsen háziállata.

A legújabb svéd kutatások szerint a kutyák fejlesztik az egészséget, javítják az immunrendszert és 23%-kal csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések számát. A 3,4 millió ember közreműködésével készült tesztben 40 és 80 év közötti kutyatartók egészségét vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az emberek az átlagosnál egészségesebb szervezettel rendelkeznek.

A kutyatartás jótékony egészségügyi hatásai közé tartozik a vérnyomás csökkenése, a pulzus kiegyenlítődése, az alacsonyabb koleszterinszint, valamint az átlagosnál erősebb izomműködés, mely a megnövekedett fizikai aktivitásnak – így a rendszeres sétáltatásnak – is köszönhető.

Mindezek mellett, egy korábbi felmérésből az derült ki, hogy a kutyatulajdonosok kevésbé hajlamosak a stresszre és a depresszióra, valamint nagyobb szociális hálóval rendelkeznek, jobban kommunikálnak és nagyobb belső motivációval rendelkeznek, mint azok, akiket nem vár otthon semmilyen háziállat.

A tudósok jelenleg nem jutottak dőlőre azt illetően, hogy a kutyatartás azért kedvező-e az egészségnek, mert az állattartás megnöveli az immunrendszer védekezőképességét, vagy csak azért, mert a gazdik eredetileg is egészséges életmóddal rendelkeztek, és azért választottak maguknak kutyát (nem pedig aranyhalat vagy hörcsögöt), hogy ezt az életformát fent tartsák maguknak.

Érdekesség, hogy az angol pointer, a retriever, a labrador retriever és a magyar vizsla fajtájú kutyák gazdái futnak a legtöbbet – egy nap átlagosan 10 kilométert -, ezért nekik már nincs szükségük konditerem-bérletre ahhoz, mozgásban gazdag, egészséges életet éljenek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X