Főoldal > MOZGÁS > 6 ok, amiért megéri sétálni

6 ok, amiért megéri sétálni

aktivitásenergiafogyásgyaloglásimmunrendszermozgásséta
0

Írta:

Igen, tudjuk, hogy a rendszeres séta segít a fogyásban, és csökkenti a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ennek a mozgásformának azonban több olyan azonnal érezhető, áldásos hatása is van, amelyre nem igazán gondoltunk eddig. Íme, 6 dolog, amiért érdemes most rögtön elindulnod sétálni!

1. Ha sétálsz, megszűnik az édesség utáni sóvárgásod!

Legalább 15 perc séta után azonnal megfigyelheted, hogy nem kívánod annyira az édességet. A kutatók szerint ez azért van, mert a mozgás által az agyad figyelme elterelődik az édes nasik iránti mérhetetlen vágyakozásról.

2. Garantáltan jobb lesz a napod

Séta közben testedet elárasztják a boldogsághormonok: a szerotonin és a dopamin. Ennél jobb doppingszer nem is létezik! Fontos, hogy inkább a természetben sétálj, ne városi környezetben! Ha ez nem megoldható, akkor legalább arra figyelj, hogy a séta alatt időnként ugorj egyet és a lóbáld a kezeidet. Állítólag ez hatásosabb, mintha csak vánszorognál, mert vidámságot eredményez.

3. Séta után kreatívabb leszel

A séta beindítja a kreatív gondolatokat. Egy kutatás során a sétálóknak 60%-kal több ötletük volt egy probléma megoldására, mint azoknak, akik ülve maradtak. Akár egy meditáció, a séta kimozdítja a gondolataidat a megszokott keretekből, és új perspektívákat nyit!

4. Felpörgeti az energiaszintedet

A séta felgyorsítja a testedben a vér- és oxigénszállítást, ezáltal feltölt energiával. Ha nincs időd beiktatni a sétát a szoros napirendedbe, legalább a szünetet használd ki arra, hogy sétálsz egyet. A kutatók szerint minden 10 perc aktív mozgás két órával növeli meg az energiaszintedet a nap során.

5. Ellenállóbb leszel a kórokozókkal szemben

Ha a gyerek beteg, vagy a munkatársaid folyamatosan tüsszögnek, azonnal sétálj egyet! A séta, mint a legtöbb mozgás, az immunerősítés hatékony része lehet, mert ellenállóbbá teszi a szervezeted.

6. Ha sétálsz, sokkal produktívabb leszel

Ha úgy érzed, hogy a munkahelyeden összecsapnak a fejed felett a hullámok, iktasd be a sétát az ebédszünetben. A kutatások szerint a délidőben történő 30 perces mozgás rendkívül kifizetődő, mert megszünteti a délutáni álmosságot és növeli a munka hatékonyságát, ráadásul sokkal kipihentebb és lelkesebb leszel!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X