Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 tipp, hogy elkerüld a délutáni kimerültséget

5 tipp, hogy elkerüld a délutáni kimerültséget

aktivitásbetegségegészségenergiafáradtság
0

Írta:

Nagyon kimerült vagy délután? Csak ülsz az asztalnál és érzed, hogy elhagy az energiád? Főleg az ebéd utáni időszakra jellemző ez, mivel ilyenkor a testünk több energiát fordít az emésztésre, vagy éppen a délelőtti kávé hatása kezd lankadni. Szerencsére nem kell aggódnod, íme néhány tipp, melyekkel elkerülheted a délutáni kimerültséget!

 

1. Tornázz reggel!

Egy jó nap jó reggellel kezdődik. A reggeli edzésnek számos jótékony hatása van: nem kell aggódnod, hogy hogyan préseld be a délutáni edzést a napodba, és így máris kihúzhatsz valamit a teendőid közül még az előtt, mielőtt a nap ténylegesen elkezdődött volna. A reggeli gyakorlatozás abban is segít, hogy fenntartsd az energiaszinted az egész nap folyamán. Ha gyakran kerülsz a délutáni kimerültség csapdájába, akkor próbáld meg az edzésed reggel elintézni, meglátod, milyen jó érzés.

2. Menj sétálni!

Ha azon kapod magad, hogy már megint elpilledtél munka közben, vagy ellenállhatatlan vágyat érzel iránta délutánonként, próbáld ki, hogy 10 perces szünet alatt kicsit felpörgeted a tested! Csak sétálgass az irodádban, látogasd meg a kollégáidat, élvezd a napsütést, mert a nap feltölti az energiaraktáraid! Viselj tevékenységmérőt, ami jelzi, milyen hosszú ideje ülsz egyhelyben – akármilyen hihetetlen, ettől is érezheted magad kimerültnek! 

3. Fogyassz könnyű ételeket!

delutan2.jpg ()Nemcsak a diétádnak tesz rosszat a zsíros ebéd, de elősegíti az ebéd utáni kimerültség érzését is. A kínai kaja és hamburger helyett próbálj meg könnyű ételeket választani! Az egészséges ebéd, ami magában foglalja a fehérjék, zöldségek és összetett szénhidrátok keverékét, jól fogsz tőle lakni, de mégsem esik le hirtelen az energiaszinted.

4. Igyál zöld teát!

Van, hogy semmi nem tart jobban ébren, mint egy jó csésze kávé. De ne ess túlzásba, nehogy alvászavar alakuljon ki éjszakára! Ha túl sok kávét iszol délután, megzavarhatja a bioritmusod. Próbáld ki inkább a zöld teát, mert koffeintartalma alacsonyabb, mégis  megkapod azt a kis felfrissülést, amire szükséged van.

5. Nyújtsd az asztalodnál!

Egy kis nyújtást, nyújtózkodást meg tudsz csinálni az asztalodnál is. A mozgástól felpezsdül a vérkeringésed, ettől pedig több energiád lesz. Sőt, képzeld, az ülés akár 20%-kal is csökkentheti az élettartamot – szóval a széked körül való mozgás segít elkerülni az ülés okozta káros hatásokat, miközben a testedet is aktiválja.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X