Főoldal > EGÉSZSÉG > Fel a fejjel! Számolj le a 4 leggyakoribb fejfájással!

Fel a fejjel! Számolj le a 4 leggyakoribb fejfájással!

fejfájásmegoldásmigréntünet
0

Írta: and

1. Feszítő fejfájás Tünetek: Úgy érzed, hogy mindjárt szétfeszül a fejed, mintha az agyad a kétszeresére duzzadt volna. A feszülés általában a homloknál, a halántéknál, a fej hátsó részén és a nyak tájékán tapasztalható. Ez a típusú fejfájás szinte az egész fejet érinti, de a migrénnel ellentétben kevésbé fájdalmas. Gyakoriság: Ez a leggyakoribb fejfájástípus. A […]

1. Feszítő fejfájás

Tünetek:

Úgy érzed, hogy mindjárt szétfeszül a fejed, mintha az agyad a kétszeresére duzzadt volna. A feszülés általában a homloknál, a halántéknál, a fej hátsó részén és a nyak tájékán tapasztalható. Ez a típusú fejfájás szinte az egész fejet érinti, de a migrénnel ellentétben kevésbé fájdalmas.

Gyakoriság:

Ez a leggyakoribb fejfájástípus. A nők 90, a férfiak 70 százaléka tapasztalta már életében legalább egyszer. Míg a nők 37, a férfiak pedig 21 szálakéka szenved tőle rendszeresen. Hogy meddig tart, az eléggé kiszámíthatatlan. Lehet az pár perc, de extrém esetekben akár hetekig is.

Kiváltó okok:

A leggyakoribb okok közé sorolható a stressz, depresszió és az idegesség. Mindezek mellett kialvatlanság, nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány, szemmegerőltetés, koffein, alkohol, de akár a fájdalomcsillapítók túlzott használata is okolható.

Megoldás:

Ha már elviselhetetlen a helyzet, természetesen használhatsz fájdalomcsillapítót, de ne egy maréknyival dobj be egyszerre, mert az csak ront az amúgy is kellemetlen helyzeten. Az igazán hosszan tartó megoldást az életmódváltás tudja meghozni. 

 fejf2.jpg ()

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Migrén

 Tünetek:

Elsősorban a fej egyik felén tapasztalható a fájdalom, de persze az is gyakori, hogy az egész fejet érinti a kínzó fejfájás. A lüktető, pulzáló érzés a halántékot, a szemeket és a fület is érintheti. A migrén együtt járhat hányingerrel, hányással, fényre és hangra történő érzékenységgel. Több migrénesnek elkezd káprázni a szeme, mielőtt a fájdalom ténylegesen bekövetkezne.

Gyakoriság:

Kb. háromszor annyi nő szenved migrénben, mint férfi. Sok esetben orvosi közbeavatkozást igényel, mert a krónikus migrén a mindennapi tevékenységeket is ellehetetlenítheti. A migrénesek 60 százaléka legalább havonta egyszer szenved a tünetektől, míg 25 százalékuk hetente. A migrén pár óráig, de akár napokig is eltarthat.

Kiváltó okok:

Stressz, fáradtság, nem megfelelő táplálkozás, hormonális változások, túl erős, villogó fény, erős zaj, időjárás-változás, túlterheltség, koffein, nikotin, alkohol, sőt, a csoki is ide sorolható. De a leggyakoribb kiváltó ok mindenekelőtt a stressz, mely persze nem minden esetben okoz migrént, de ha más kiváltó okkal, például kimerültséggel párosul, nagyobb a valószínűsége a migrén kialakulásának.

Megoldás:

Természetesen érdemes orvoshoz fordulnod, aki felírja a megfelelő fájdalomcsillapítót. Mindemellett a migrén idején tartózkodj elsötétített, csendes szobában, és jegeld a kobakod. Masszázs és egyéb relaxációs technikák is hatékonyak tudnak lenni migrén idején.

3. Hormonális, migrénes fejfájás

Tünet:

A hormonális fejfájás a migrénes fejfájás csoportjába tartozik, hiszen itt is a fej azon tájékain jelentkezik a fájdalom, legalább olyan intenzitással, mint a „hagyományos” migrén esetében. A fejfájást a menstruációs ciklus alatt bekövetkező hormonális változások okozzák. A fejfájás főleg közvetlen a menzesz előtt vagy alatt jelentkezik, mellyel szintén együtt járhat hányinger, hányás, fényérzékenység.

Gyakoriság:

A nők 60-70 százaléka tapasztal fejfájást a menstruáció alatt, mely az egészen enyhétől a migrénig terjedhet.

fejf3.jpg ()Kiváltó ok:

A menstruáció alatt fellépő hormonális változás, mikor is az ösztrogén-szint hirtelen megugrik. De a menopauza idején is gyakori a jelenség, mikor a szervezetben szintén drasztikus hormonális változások mennek végbe.

Megoldás:

Hacsak nem terveztek most gyereket, a fogamzásgátló tabletta enyhítheti, vagy meg is szüntetheti a migrén tüneteit. A pirulák mellett sokat segíthet a kipihentség, az egészséges táplálkozás, a testmozgás, de ha a hormonális fejfájás nem akar múlni, mindenképp keresd fel az orvosodat, aki a kivizsgálás során felírja a neked megfelelő készítményt.

4. Koncentrált fejfájás

Tünetek:

A fájdalom elsősorban az arc egyik felén és a szemkörnyéki területre koncentrálódik. A fájdalom lüktető és éles, a szem pedig könnyezhet és bepirosodhat. A fájdalomtól szenvedők sokszor tehetetlennek érzik magukat, mivel az olyan intenzív.

Gyakoriság:

A ciklikus fejfájás nem túl gyakori, és férfiaknál gyakrabban fordul elő, mint nőknél.

Kiváltó ok:

Ez a típusú fejfájás ciklikusan jelentkezik, és negyed órától akár három óra hosszáig is eltarthat. A ciklikusság változó. Lehet, hogy hetente jelentkezik, de az is előfordulhat, hogy évszakhoz köthető, tehát a beteg a tavasz beálltával kezd szenvedni a fájdalomtól. A kiváltó okok még nem igazán tisztázottak, de legtöbben az alkoholra, a dohányzásra és bizonyos gyógyszerekre gyanakodnak.

Megoldás:

Természetesen itt is a megfelelő gyógyszer enyhíthet a problémán, plusz némi életmódváltás, például kevesebb alkohol fogyasztása, valamint a dohányzásról való leállás.

Alternatív megoldások

Jóga: a légzésgyakorlatok, az izomösszehúzás és -lazítás és a meditáció mind segíthetnek abban, hogy legyőzd a kínzó fejfájást.

Egészséges életmód: itt nem kell semmi nagy dologra gondolni, csak a mindennapi csülköt lecserélni némi zöldségre, és a napi testmozgást is beiktatni az életedbe. Hidd el, megéri, már csak a fejed miatt is.

Kognitív-terápia: a fejfájás gyakori kiváltó oka lehet az állandó szorongás és a depresszió. Mindezt kezelheted azzal, hogy konzultálsz egy pszichológussal, aki segít megtanítani a kognitív viselkedésterápiát.

Akupunktúra: Ha nem idegenkedsz a kis tűktől, érdemes kipróbálnod az akupunktúrát, hiszen sok betegség mellett, a fejfájásra is megoldást tud nyújtani.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X