Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne szívj tovább!

Ne szívj tovább!

cigarettadohányzásfüggőségleszokásteszt
0

Írta: and

A halálos barát Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint napjainkban világszerte mintegy másfél milliárd ember dohányzik rendszeresen, amelynek következtében évente kb. 5 millió ember hal meg, Magyarországon nagyjából 30 ezer. A rendszeres pöfékelés olyan súlyos betegségeket idézhet elő, mint a trombózis, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés, a tüdő- és gégerák, valamint egyéb kellemetlen tünetek […]

A halálos barát

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint napjainkban világszerte mintegy másfél milliárd ember dohányzik rendszeresen, amelynek következtében évente kb. 5 millió ember hal meg, Magyarországon nagyjából 30 ezer. A rendszeres pöfékelés olyan súlyos betegségeket idézhet elő, mint a trombózis, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, az agyvérzés, a tüdő- és gégerák, valamint egyéb kellemetlen tünetek (köhögés, fulladás, asztma, cukorbetegség, termékenységi problémák, korai menopauza).

A dohányosok évente kb. 200 ezer forintot költenek el cigarettára, és bármilyen árat hajlandóak kifizetni érte. Belegondoltál már abba, hogy ezt a pénzösszeget mennyi hasznos, vágyott dologra is elkölthetnéd, ami nem káros és nem rövidíti meg az életedet?

Mit kompenzálsz vele?

A dohányos emberek általában két dologról nem tudnak lemondani. Az egyik a mozdulat, a megszokott rituálé, a másik a dohány alkaloidája, a nikotin, ami komoly addikciót okoz. Ez az állapot a kábítószer-függéshez hasonló, ám bizonyítottan erősebb, mint a kokaintól vagy herointól való függőség. A cigizés abbahagyása után olyan elvonási tünetekkel számolhatsz, mint a lehangoltság, a szorongás, az ingerlékenység, a koncentrációképesség csökkenése, ám ha nem adod fel, ezek többnyire 2-4 hét múlva megszűnnek.

Kinyílik a világ

Leszokásod után szinte rögtön tapasztalhatod a kedvező hatásokat: 1 órán belül normalizálódik a pulzus, a vérnyomás, 1 napon belül javul a fizikai közérzet, csökken a szívinfarktus veszélye, 2 napon belül pedig eltűnik a vérből szén-monoxid és újra érezni fogod az illatokat, ízeket. 1 héten belül javul a légzés, fehérednek a fogak, megnő a fizikai állóképesség, 1 hónapon belül javul a vérkeringés és elmúlnak a légzési panaszok.  1 éven belül a szív-és érrendszeri betegségek kockázata a felére csökken, 5-10 éven belül a keringési betegségek, a tüdőrák és más daganatok kockázata megfeleződik és 10 év múlva a dohányzás okozta betegségek kockázata szinte megegyezik egy nem dohányzóéval.

Wellness Cafe tipp:
Ha erős dohányos vagy, segítség nélkül kevesebb az esélyed a sikeres leszokásra.

doh2.jpg ()

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Válassz fegyvernemet a küzdelemhez!

Csoportterápia

1962-ben dolgozták ki Amerikában a „Lélegezz szabadon” módszert, amelyet a szakemberek itthon is alkalmaznak, csoportterápiás eszközökkel. A pszichológus vagy pszichiáter által vezetett leszoktatási program 10-15 fős csoportokban történik, ahol megjelenik az egyén másokkal szembeni megfelelési igénye, a segítőtársak, az együttes munka pedig megkönnyíti a leszokás nehézségeit.

Biofizikai terápia

Itthon is egyre közkedveltebb a Nyugat-Európában már évtizedek óta sikerrel használt biorezonanciás módszer. A kezelés lényege, hogy minden élőlény elektromágneses rezgéseket indukál, amely az egészségi állapot információit hordozza. A korszerű eszköz az egészséges, ám gyenge rezgéseket erősíti, a diszharmonikus rezgéseket kioltja, majd az így korrigált rezgéseket visszajuttatja a szervezetbe.

A terápia előnye, hogy fájdalommentes, egyénre szabott, és minden káros mellékhatás nélkül szünteti meg azokat az információkat (rezgés-mintákat), amelyek a cigaretta utáni vágy kialakulásában szerepet játszanak. A kezelést követő néhány órán belül megszűnik a nikotinéhség, a rágyújtás utáni késztetés, ám az eljárás nem csodaszer, így saját elhatározásod is szükséges ahhoz, hogy soha többé ne füstölj.

Wellness Cafe tipp: www.bioexpress.hu, www.antinikotin.hu, www.kapibara.hu 

Elektromos cigaretta

A leszokás egy újabb, hatékony eszköze az elektromos rudacska, amely vízgőzt állít elő füst helyett. A patron illóolajat és nikotint tartalmaz, amelynek erősségét a terápiát vezető szakember állítja be, ám a legerősebb nikotinkapszula is csupán tizedannyi nikotint tartalmaz, mint a hagyományos cigaretta. A rudacska nem tartalmaz kátrányt, ciánt, arzént, nitrogéndioxot és többé nem kell vagyonokat költened egy doboz cigire.

A kezelés végén eljutsz az elektromos cigaretta nikotinmentes változatáig, ami teljes mértékben pótolja a dohányzáskor megszokott mozdulatokat, így függőséged – elvonási tünetek nélkül – elnyújtott leszoktatással megszüntethető.

Wellness Cafe tipp: http://elektromos-cigaretta.com/, http://www.e-smoker.hu/

Nikotinpótlók

Az elvonási tünetek mérséklése érdekében a recept nélküli készítmények 3 hónapon keresztül csökkentett mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetbe, ez pedig jóval kevesebb, mint amit egy szál cigarettával magadba szívsz. A Niquitin CQ 14 vagy a Nicorette patch transzdermális tapasz helyettesíti a dohányzás során felvett nikotint, így segíti a leszokást.

A Nicotinell Fresh Mint gyógyszeres rágógumi is nikotint tartalmaz, amely rágáskor lassan szabadul fel és a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel. Ez a fajta nikotinpótlás enyhíti a leszokás kellemetlen tüneteit, és nem tartalmaz egészségre ártalmas anyagokat.

A nikotinpótló orrspray-k, inhalálók, nyelv alá helyezhető és szopogató tabletták is mellékhatásokkal járhatnak, ezért alkalmazásuk előtt feltétlenül konzultálj a háziorvossal.

Wellness Cafe tipp:
A dohányzást támogató rendelésekről tájékozódhatsz a www.oefi.hu honlapján.

Teszteld a függőségedet! (Fagerström-féle Nikotin Dependencia Teszt)

1.Mennyi idő után gyújtasz rá ébredést követően?
5 percnél kevesebb = 3 pont, 5-30 perc = 2 pont, 31 – 60 perc = 1 pont

2.Ott is rágyújtasz, ahol tilos?
Igen = 1 pont, nem = 0 pont

3.Melyik cigarettádról mondanál le legkevésbé?
Reggeli első = 1 pont, bármelyik másik = 0 pont

4.Hány szállal szívsz naponta?
30 szál felett = 3 pont, 21-30 = 2 pont, 11-20 = 1 pont, 10 alatt = 0 pont

5.Az ébredés utáni órákban több cigit szívsz, mint később?
Igen = 1 pont, nem = 0 pont

6.Akkor is rágyújtasz, ha ágyban fekvő beteg vagy?
Igen = 1 pont, nem = 0 pont

Értékelés:
8-10 pont: nagyon súlyos
6-7 pont: súlyos
5 pont: közepes
3-4 pont: enyhe
0-2 pont: nagyon enyhe nikotinfüggőség


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X