Főoldal > EGÉSZSÉG > Győzd le a parlagfű-allergiát

Győzd le a parlagfű-allergiát

allergiaasztmakeresztreakcióparlagfűpollen
0

Írta: and

Dietetikus szakértőnk segítségével most annak jártunk utána, kezelhetjük-e ezt a betegséget étrendi úton, létezik-e parlagfű-allergiára diéta? A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) egy Észak-Amerikából származó gyomnövény, mely hazánkban július elején-közepén kezdi virágzását, nagy mennyiségű virágport a levegőbe juttatva. A parlagfű pollen egész nyáron és ősszel problémát okoz az erre allergiás embereknél, az érintettek száma pedig évről-évre nő. […]

Dietetikus szakértőnk segítségével most annak jártunk utána, kezelhetjük-e ezt a betegséget étrendi úton, létezik-e parlagfű-allergiára diéta?

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) egy Észak-Amerikából származó gyomnövény, mely hazánkban július elején-közepén kezdi virágzását, nagy mennyiségű virágport a levegőbe juttatva. A parlagfű pollen egész nyáron és ősszel problémát okoz az erre allergiás embereknél, az érintettek száma pedig évről-évre nő. Irtása kötelező, elmulasztásáért pénzbírság szabható ki, ám mivel magjai 30 évig is életképesek lehetnek, az irtás eredménye alig észlelhető.

Mi az allergia?

Az allergiás reakció egy téged ért ingerre a tested által adott túlzottan erős immunválasz, ami a szervezetet károsítja. Létrejöttéhez elég pár perc, pár óra, de a reakció jelentkezhet egy vagy több nap múlva is. (Az allergiás reakcióban az immunrendszerben fontos szerepet betöltő ún. IgE immunglobulin is közreműködik.) Az allergiás reakciót kiváltó tényezőket allergéneknek nevezzük. Allergének lehetnek például fémek, gyógyszerek, atkák, állati szőr és toll, élelmiszer-összetevők, és természetesen a növényi pollenek így a parlagfű virágpora is.

A táplálékallergia a táplálék vagy a táplálék összetevői által kiváltott specifikus, reprodukálható (ismételten kiváltható) tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakciók mutathatók ki. A belégzéssel szervezetünkbe kerülő allergének az inhalatív allergének. Ez utóbbiak a szem kötőhártyájának gyulladását, könnyezést, az orrnyálkahártya gyulladását, orrfolyást, tüsszögést („szénanátha”) és a tüdőbe jutva asztmás rohamot válthatnak ki. A panaszok megelőzéséhez a szezonálisan megjelenő allergén felbukkanása előtt néhány héttel érdemes elkezdeni a gyógyszeres kezelést (antihisztaminok, szteroidok) – természetesen szakorvossal konzultálva. A parlagfű allergia gyógyítása jelenleg nem lehetséges, bár vannak ezen a téren ígéretes kutatások. Sajnos a parlagfű allergia étrendi úton nem kezelhető, csak más, kapcsolódó tüneteket enyhíthetünk némi odafigyeléssel.

Táplálékallergia a pollenszezonban?

Aki allergiás a tojásra, az gyakran baromfihús fogyasztása után is kellemetlen tüneteket tapasztal, míg a tejre allergiás ember a marhahúsra is allergiás lehet. Sőt! Aki bizonyos pollenre allergiás, az gyakran teljesen más jellegű növényekkel érintkezve, azokat elfogyasztva is allergiás reakciót tapasztalhat – ezt a jelenséget nevezzük keresztreakciónak.

A fűpollenre allergiás emberben keresztreakció jöhet létre például görögdinnye, zöldborsó fogyasztásakor. Aki a parlagfű pollenjére allergiás, annál például a paradicsom, cukkini, banán, görögdinnye válthat ki tüneteket (így például bőrkiütéseket), míg a nyírfapollenre allergiás embernél az alma, körte, sárgarépa fogyasztása okozhat kellemetlen problémákat. Az allergiásoknak érdemes dietetikus segítségével tájékozódniuk arról, hogy milyen ételek okozhatnak nekik gondot. Komolyabb étrendi megszorításokat kizárólag orvossal, dietetikussal egyeztetve vezessünk be. Pollen allergiánál jelenleg nem az étrendi úton történő kezelés a megoldás kulcsa!

allergia2.jpg ()


Mit tehetsz, ha parlagfű allergiád asztmás tüneteket okoz?

Allergia esetén kerülnöd kell az allergénnel való érintkezést – ez azonban a polleneknél nem könnyen megoldható. Az asthma bronciale nagyon leegyszerűsítve a légutak gyulladása vagy túlzott ingerlékenysége miatt létrejövő légúti szűkület. A fulladás, légszomj, köhögés jellemzően éjszaka és kora reggel jelentkezik, ellátás nélkül az asztma ritkán halált is előidézhet.

A panaszok kialakulásának hátterében allergia, gyógyszerek, pszichés hatások (stressz) és más okok  is állhatnak. A asztma gyógyszeres kezelése a légutak átjárhatóságát javítja átmenetileg, illetve kortikoszteroidokkal a hátztérben zajló kóros folyamatok elnyomhatóak. Étrendi kezelésre is mód van: a hal eredetű omega-3 zsírsavakkal kutatások szerint bizonyos mértékig mérsékelhetőek az egyébként gyógyszerekkel karbantartott tünetek. A legfrissebb kutatási eredmények szerint a DNS étrendi úton történő manipulálásával a gyulladásos folyamatokban résztvevő gének „elcsendesíthetőek”, enyhítve a panaszokat, fokozva a gyógyszeres terápia hatékonyságát.

Pontos kezelési útmutatók sajnos még nem állnak rendelkezésünkre az allergiás és egyéb eredetű asztma étrendi úton történő kezelésére, de úgy tűnik, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben megtalálható bioaktív vegyületek (például szőlőben megtalálható rezveratrol, a kurkumin, a kvercetin, a tea katechin vegyületei) szerepet játszhatnak ebben. Ezek működését az antioxidáns védelem mint hatás is fokozza. Feltételezhető, hogy kielégítő gyümölcs- és zöldségfogyasztással valamint a jövőben gyógynövénykivonatok, étrendkiegészítők alkalmazásával az asztmás tünetek enyhíthetőek lehetnek, így a gyógyszeres kezelés mérsékelhető. Jelenleg ezzel a módszerrel csak szakember segítségét igénybe véve szabad megpróbálkozni.

A parlagfű-allergiának, mint láthattuk nincs speciális étrendje, melynek segítségével a tünetek teljesen megszüntethetőek, a kezelésben azonban az étrendnek is lehet több-kevesebb szerepe.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X