Főoldal > EGÉSZSÉG > Mit üzen a tested? Árulkodó jelek

Mit üzen a tested? Árulkodó jelek

betegségjelkommunikációtest
0

Írta: and

A megpirult bőr a napégésre, a korgó gyomor az éhségre figyelmeztet. De betegségek jeleit is felfedezhetjük, ha tudjuk mire készüljünk. Ha ezt látod: Megrövidült szemöldökEzt jelentheti: Pajzsmirigy rendellenesség Tarts egy ceruzát függőlegesen a szemed külső sarkába. Ha a szemöldököd nem ér a ceruza vonaláig, tehát rövidebb, az pajzsmirigy alulműködést jelezhet. A pajzsmirigyhormonok számos funkcióval rendelkeznek, […]

A megpirult bőr a napégésre, a korgó gyomor az éhségre figyelmeztet. De betegségek jeleit is felfedezhetjük, ha tudjuk mire készüljünk.

Ha ezt látod: Megrövidült szemöldök
Ezt jelentheti: Pajzsmirigy rendellenesség

Tarts egy ceruzát függőlegesen a szemed külső sarkába. Ha a szemöldököd nem ér a ceruza vonaláig, tehát rövidebb, az pajzsmirigy alulműködést jelezhet. A pajzsmirigyhormonok számos funkcióval rendelkeznek, az egyik az, hogy szabályozzák, hogy milyen gyorsan képesek a sejtek újratölteni magukat. Ha a pajzsmirigyhormon szintje alacsony, a hatás azonnal látható a szervezet minden egyes sejtjében, még a hajhagymákban is, a haj és a fejbőr is vékonyabb és szárazabb lesz. Árulkodó tünet lehet még a testtömeg-gyarapodás, a fáradtság és székrekedés.

Mit kell tenni: Az orvos vérvizsgálatot rendelhet el, melyben mérik a hormon szintjét. Ha alacsony, akkor gyógyszeres kezeléssel kell visszaállítani a normális szintre.

beteg2.jpg ()


Ha ezt látod: Hosszú gyűrűsujjak

Ezt jelentheti: Nagyobb a kockázata csont- és ízületi gyulladás (osteoarthritis) kialakulásának

Egy 2008-as tanulmány szerint azoknál a nőknél, akiknek gyűrűsujja hosszabb, mint a mutatóujja, kétszer nagyobb valószínűséggel alakulhat ki osteoarthritis. Bár a szakemberek egyelőre csak találgatnak az összefüggés tekintetében, úgy vélik az anyaméhben lévő tesztoszteronnal állhat kapcsolatban. A hosszabb gyűrűs ujj a magasabb születés előtti tesztoszteron szinttel függhet össze. Ez csökkenti az ösztrogén koncentrációját, ami elengedhetetlen a csontok fejlődéséhez Az ujj hossza egyébként a férfiaknál is jelentéssel bír: ha egy férfi mutatóujja hosszabb, mint a gyűrűsujja, a prosztatarák kockázata harmadára csökken.

Mi a teendő: Ha valaki túlsúlyos, testsúlyának mindössze 5 százalékának az elvesztése is segíthet csökkenteni a leggyakoribb, azaz a térdízületi gyulladás kockázatát.

Ha ezt látod: Sárga köröm
Ezt jelentheti: Cukorbetegség

Elszíneződött körmök egyszerű fertőzést jelezhetnek, de ha mellette fáradtságot is érzel a legkisebb erőfeszítésre, az már valószínűleg a cukorbetegséggel magyarázható. Az állapotot a glükóz és a kollagén fehérjék összekapcsolódása okozhatja a körömben, rózsaszínből sárgára változtatva azokat.

beteg3.jpg ()Mit kell tenni: Keresd fel az orvost, a cukorbetegség nem játék. Ha bebizonyosodik, hogy az életmódbeli változtatásokra és gyógyszeres kezelésre lesz szükség, hogy kontroll alatt tudd tartani a betegséget.

Ha ezt látod: Sűrű/vastag, sötét arc-vagy a testszőrzet
Ezt jelentheti: policisztás ovárium szindróma (PCOS)

Sok nőnél látni “bajuszt” a felső ajak felett, de súlyosabb esetben sötét szőrös felületek bukkannak fel szokatlan helyeken, mint például az áll, arc, mellkas, a has, vagy a háton is, amelyek a hormonegyensúly PCOS-val összefüggő problémáját jelezhetik. A nők ebben a helyzetben – amikor a szervezet a szokásosnál több androgént (férfi nemi hormon) termel, szabálytalan ciklusokat és cisztás faggyúmirigy-gyulladást tapasztalhatnak és nem vagy csak nehezen tudják tartani az egészséges testsúlyukat.

Mit kell tenni: A hormonszint ellenőrzésére vérvizsgálat szükséges. PCOS növeli a cukorbetegség és a meddőség kockázatát, de életmódbeli változások (mint például a dohányzásról való leszokás és a fogyás) és a hormon-szabályozó gyógyszerek (pl. fogamzásgátló tabletta) segíthet csökkenteni a tüneteket és megelőzni a szövődményeket.

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Öveket becsatolni, irány a tenger!

Tippek fogaink egészségének megőrzéséhez

Őrizzük meg egészséges mosolyunkat!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X