Főoldal > EGÉSZSÉG > Elvágtad az ujjad? A ragtapasz nem elég!

Elvágtad az ujjad? A ragtapasz nem elég!

fertőzésgézkörömvirágragtapaszsebsérülés
0

Írta: and

Ügyelj a fertőzésveszélyre! A nyílt sebek nyitott kapukat jelentenek a baktériumoknak, a vírusoknak és a kórokozóknak. Bőrsérülés esetén a testednek nagyobb erőket kell mozgósítania a károsodott helyeken, hogy új bőrsejteket képezzen, és a kialakult sebet a lehető leggyorsabban bezárja. A brit tudós, George D. Winter felfedezte, hogy az optimális sebgyógyuláshoz nedves seb-környezet szükséges, ami gátolja […]

Ügyelj a fertőzésveszélyre!

A nyílt sebek nyitott kapukat jelentenek a baktériumoknak, a vírusoknak és a kórokozóknak. Bőrsérülés esetén a testednek nagyobb erőket kell mozgósítania a károsodott helyeken, hogy új bőrsejteket képezzen, és a kialakult sebet a lehető leggyorsabban bezárja. A brit tudós, George D. Winter felfedezte, hogy az optimális sebgyógyuláshoz nedves seb-környezet szükséges, ami gátolja a további fertőződést, s így gyorsítja a seb regenerálódását. A seb ellátása a sérülés típusától és méretétől függ, így másfajta kezelést igényel az égési sérülés, a vágás és a horzsolás is. Mielőtt nekilátnál, moss alaposan kezet, és soha ne érj közvetlenül a sebhez.

Kisebb égési sérülések

Ha megégetted magad, tartsd az érintett területet hosszabb ideig (kb. 15-20 perc) folyó hideg víz alá, így enyhítheted a fájdalmat és csökkentheted a sérülés mértékét. Amennyiben ez nem lehetséges, alkalmazz hideg vizes borogatást, de ne tegyél jeget közvetlenül a sebre, mert fagyást okozhat, és súlyosbodhatnak a sérülés okozta károk. Amikor teljesen kihűlt a seb, fertőtlenítsd, majd kend be hidratáló készítménnyel, így megakadályozhatod a bőr kiszáradását. Ezután egy steril kötszerrel (de ne túl szorosan) fedd le a sérülést, majd rögzítsd ragtapasszal, így a sebet megóvhatod a levegőtől, és enyhítheted a fájdalmat. Készíts kamillából vagy körömvirágból főzetet, szűrd le, majd itass át vele egy kendőt, és naponta többször borogasd a sebet. Ha az égés nagyobb területet érint, és erősebb fájdalmakkal jár, azonnal fordulj orvoshoz.

Wellness Cafe tipp: Octenisept fertőtlenítő spray, Salvemed sebtapasz égésre

sebcikk1.jpg ()Horzsolások

Kisebb horzsolásoknál csupán a bőr felső rétege sérül meg, ilyenkor a vérzés is enyhébb, és a seb általában pár nap alatt magától begyógyul. A fertőzések elkerülése érdekében tisztítsd ki a sebet tiszta, hideg vízzel, és ha egy kicsit vérzik, szoríts rá gézlapot. Mielőtt steril kötést helyeznél a sérülésre, fertőtlenítsd az érintett területet, ám ha nem csillapodik a vérzés, ajánlott felkeresned az orvost.
A teafa, az aloé vera és a körömvirág sebgyógyító tulajdonsága közismert, a méz pedig a benne lévő hidrogén-peroxidnak köszönhetően antibakteriális hatású. A hagyományos házi mézek helyett kezeld a sebet manuka mézzel, ami elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a gyulladásokat és segíti a szövetek regenerálódását.

Wellness Cafe tipp: Bepanthen Plus krém, Tihanyi levendula olaj

Zúzódások

Ha elesel vagy bevered a fejed, az ütés hatására a bőrödön vérömleny, véraláfutás formájában egy tompább sérülés keletkezik.  Az enyhébb duzzanatokra, bevérzésekre jeget és hideg vizes borogatást is tehetsz, a regenerálódást pedig támogathatod heparin és propolisz tartalmú készítményekkel. Ha a természet patikájához fordulnál, bizonyos gyógynövények gyors segítséget jelenthetnek: 1 evőkanál szárított árnikát áztass 2 deci forró vízben negyed óráig, szűrd le és máris kész a fájdalomcsillapító borogatás. 100 gramm szárított apróbojtorjánt vagy izsópfüvet főzz 1 liter vízben 15 percig, szűrd le a folyadékot, és borogasd vele a sérült testrészt. Súlyosabb zúzódás, illetve fejsérülés esetén feltétlenül keress fel egy szakembert

Wellness Cafe tipp: Medhirud krém, Herba Gold Energia krém

Vágott sebek

Vágás során egy éles tárggyal sérülést ejtesz a bőrödön, ami enyhén tátongó sebet eredményez. Ilyenkor a seb közvetlen környezete nem sérül, ám a túl mély vágás veszélyes is lehet, hisz nagyobb ereket, inakat és idegeket érinthet. Ha elvágtad az ujjadat, először mosd ki a sebet langyos vízzel, és szoríts rá pár percig több gézlapot, hogy elálljon a vérzés, majd fújj fertőtlenítőt egy kis vattára, és ezzel kezeld az érintett felületet. Ezután tegyél a vágásra steril kötszert, és szorosan ragaszd le. Ügyelj arra, hogy a friss hegeket ne érje közvetlenül napfény, mosószer vagy parfüm, és kerüld a szűk ruhákat is. Ha nem áll el a vérzés, vagy zsibbadást, bizsergést érzel, esetleg fertőzést észlelsz, rögtön fordulj orvoshoz.

Wellness Cafe tipp: Plerudin HegNe gél, Dr. Theiss Körömvirág kenőcs


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X