Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 dolog, amit nem tisztítunk elég gyakran

8 dolog, amit nem tisztítunk elég gyakran

egészségfertőzéstakarítástisztaság
0

Írta:

Kutatások szerint az alábbiak közül legalább egyet senki sem tart tisztán.

1. Konyharuha

Nemcsak a vizes edényeket tisztítod meg vele, hanem minden mást is, ami a konyhában található, beleértve az ételt, az olajat, a zsírt, a port, a baktériumokat és még sorolhatnánk.

Ajánlott tisztítása: Minden használat után, lehetőleg forró szappanos vízzel.

2. Sminkecset

Minél ritkábban tisztítod, annál több baktérium tapad meg rajta: a koszos sörtéinek köszönhetően a sminkecset kiváló terepet biztosít a kártékony baciknak, melyektől nemcsak pattanások és mitesszerek, hanem aknék és bőrirritációk is keletkezhetnek az arcodon!

Ajánlott tisztítása: Lehetőleg minden használat után, de legalább hetente egyszer.

3. Melltartó

Bár a melltartót nem éri közvetlen külső hatás, valójában sokkal gyakrabban kellene mosni őket, mint azt a nők többség teszi: a mindennapi izzadástól könnyen bepállhat a mell alatti érzékeny bőr, mely bőrszárazsághoz, rosszabb esetben pedig bőrgombásodáshoz is vezethet!

Ajánlott tisztítása: Két-három használat után, lehetőleg kézzel mosva.

4. Kormánykerék

Kellemetlen, de igaz tény: a kutatások szerint az autókormányok 70%-a koszosabb, mint egy publikus mellékhelyiség. Ez azért lehetséges, mert sokan nem törődnek az autójuk tisztántartásával, ahogy azzal sem, hogy az autó belső terét nem úgy tervezték, hogy ott higiéniukusan tudjuk étkezni, sminkelni vagy akár aludni.

Ajánlott tisztítása: Rendszeresen, antibakteriális tisztítókendővel, melyet akár a kesztyűtartóban is tárolhatunk.

5. Hűtő

Rendszeresen látsz vizes folyadékot a hűtőd ajtajában? Ez annak a jele, hogy nem tisztítod elég gyakran! Érdemes időt szánni rá, hogy a mindennapi ételt és italt tiszta környezetben tartsd, hiszen minél ritkábban takarítod ki a hűtőt, annál nagyobb az esélye annak, hogy a be nem csomagolt élelmiszerek is tele lesznek baktériumokkal!

Ajánlott tisztítása: Havonta egyszer, antibakteriális tisztítószerrel.

6. Takarító eszközök

Furcsának tűnhet, de a porszívót, a seprűt, a keféket is minden más tisztítóeszközt is alaposan le kell fertőtleníteni, hiszen a következő takarítás alkalmával a rajta lévő baktériumokkal fogod elárasztani a házat.

Ajánlott tisztítása: Minden használat után, eldobható szivacsokkal és kimosható mikroszálas kendőkkel.

7. Villanykapcsoló

Mi az első dolgod, ha belépsz a fürdőszobába? Felkapcsolod a villanyt. És mi az utolsó? Lekapcsolod a villanyt. Talán észre sem veszed, hogy nap, mint nap hányszor érintkezel a villanykapcsolókkal, melyek minden egyes használat után egyre koszosabbak lesznek!

Ajánlott tisztítása: Hetente egyszer, antibakteriális tisztítószerrel.

8. Távirányító

Ahelyett, hogy azon aggódnál, hogy lekésed a kedvenc műsorod, inkább a távirányítón megtapadt baktériumokkal kellene foglalkoznod. Egy amerikai kutatás szerint a távirányítón több baci van, mint a legtöbb közös használatú kórházi szobában. Ez pedig nem véletlen: a legtöbb ember nem szán elég időt arra, hogy minden gombot alaposan letöröljön a kis készüléken.

Ajánlott tisztítása: Legalább havonta egyszer, antibakteriális tisztítószerrel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X