Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a nyaralás kellemetlen utóhatásait!

Így előzd meg a nyaralás kellemetlen utóhatásait!

0

Írta: and

Fejfájás, napszúrás Nyugtalan éjszakák, megdagadt lábak, kipirosodott szemek – bosszantó velejárói lehetnek kedvenc évszakunknak. Néhány egyszerű megoldással azonban mindegyik kellemetlen tünet megelőzhető, érdemes tehát odafigyelni, hogy utolsó felhőtlen nyári kikapcsolódásunk után se kelljen napokig szenvednünk a nem kívánt utóhatásoktól. A leggyakoribb ilyen tünet a meleg, az időjárás változás vagy éppen az erős sugárzás okozta fejfájás. […]

Fejfájás, napszúrás

Nyugtalan éjszakák, megdagadt lábak, kipirosodott szemek – bosszantó velejárói lehetnek kedvenc évszakunknak. Néhány egyszerű megoldással azonban mindegyik kellemetlen tünet megelőzhető, érdemes tehát odafigyelni, hogy utolsó felhőtlen nyári kikapcsolódásunk után se kelljen napokig szenvednünk a nem kívánt utóhatásoktól.

A leggyakoribb ilyen tünet a meleg, az időjárás változás vagy éppen az erős sugárzás okozta fejfájás. A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, hogy bevonulunk az árnyékba, és hideg borogatást teszünk a homlokunkra, nyakunkra. Mindehhez kánikulában minimum 2-3 liter folyadék elfogyasztása javasolt, hiszen sok esetben a vízhiány okolható a fejfájásért. A következő alkalommal pedig ügyeljünk jobban a nap elleni védekezésre, és mindenképpen viseljünk szalmakalapot.

Wellness Cafe tipp: Hűsítő és fájdalomcsillapító hatású a mentaolaj, amit lefekvés előtt érdemes alkalmazni. Ezen kívül próbálkozhatunk a hagyományos fejfájás-csillapítókkal is, például Aspirinnel vagy Paracetamollal, hiszen ezek is segíthetnek a fájdalom mihamarabbi leküzdésében.

nyarcikk1.jpg ()Nyugtalan alvás

A fülledt, levegő nélküli, forró szobában nem csoda, hogy legtöbbünk csak álmatlanul forgolódik az ágyban, majd másnap nyúzottan, megviselten ébred. Érdemes ezért lefekvés előtt egy frissítő hatású langyos zuhanyt beiktatni, majd hagyni, hogy magától megszáradjunk. Szintén sokat segíthet, ha jó alapos huzatot csinálunk, és lefekvés előtt kiszellőztetjük a szobát. A takaró helyett használjunk egy üres ágyneműhuzatot, amit akár le is hűthetünk használat előtt.

Wellness Cafe tipp: Hívjuk segítségül az aromaterápiát, a citronella olaj például hatékonyan frissíti fel a szoba levegőjét. Lefekvés előtt ihatunk banános tejturmixot, hiszen mindkettő nagy mennyiségben tartalmaz nyugtató hatású triptofánt. Végső esetben gyógynövényekből készült altatót is bevehetünk.

Piros, gyulladt szemek

Akár a túl erős nap, akár a huzat, akár a medence klóros vize okozza is – a begyulladt szem a nyár egyik leggyakoribb kellemetlen mellékhatásának számít. A legfontosabb tehát, hogy igyekezzünk elkerülni a kiváltó okokat. A nap káros sugarai ellen például szinte kötelező jelleggel használandó a napszemüveg. Ezzel azonban sok esetben többet ártunk, mint használunk, hiszen az utcai árusoktól vásárolt olcsó divatszemüvegek többsége nem felel meg a szükséges előírásoknak. Így éppen az ellenkezőjét érjük el, hiszen a sötét üveg hatására pupillánk kitágul, még több UV-sugárzást engedve be. Napszemüveget tehát csak alapos válogatás után, megbízható, igazolt lencsével vegyünk.

A vörös szemek sok esetben kötőhártya-gyulladásra utalnak, melyet akár allergia, akár bakteriális fertőzés okozhat. Ha a tünetek 1-2 napon belül nem gyógyulnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen antibiotikumos kezelésre van szükség.

Wellness Cafe tipp: Sokat segíthet a patikákban kapható műkönny, mely megnedvesíti a fájó, kiszáradt szemet, ezáltal csökkentve a gyulladást és a pirosodást.

nyarcikk2.jpg ()Hólyaghurut, felfázás

A nyár talán az egyik legkedvezőbb időszak a hólyaghurut számára, hiszen a nedves bikini, a hideg kövön ücsörgés, vízbe lógatott lábak, vagy akár egy forró nyári kaland is felelős lehet a kialakulásáért. Ezért mindenképpen cseréljük le vizes fürdőruhánkat fürdés után, ha pedig már érezzük a bajt, egy forró fürdő és meleg zokni még segíthet megelőzni a betegség kialakulását. Igyunk ezen kívül legalább 3 liter folyadékot naponta, hiszen ez segít kitisztítani a veséket.

Megelőzésre a legideálisabb az áfonya, mely megakadályozza a baktériumok elszaporodását, megtelepedését a húgyhólyagban. Ha szükséges, szedjünk mellé C-vitamint is, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Jó szolgálatot tehetnek a vizelethajtó, fertőtlenítő hatású gyógyteák. Ha azonban a gyulladás nem múlik, esetleg véres a vizeletünk, haladéktalanul keressük fel az orvost.

Formásabb alak, lépésről lépésre!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X