Főoldal > EGÉSZSÉG > Élj egészséges gerinccel!

Élj egészséges gerinccel!

egyenesgerinchát
0

Írta: and

Lássuk, milyen sportos segítenek abban, hogy egyenes gerinccel élhessünk! Valljuk be, a napunk nagy részét üléssel, görnyedéssel töltjük, ami által az izmaink elsorvadnak és előbb-utóbb ez a testtartásunkon is látszódni fog. Ekkor bármennyire is odafigyelünk, nehéz lesz megtartanunk egyenes hátunkat, mivel a gravitáció ereje legyőzi az izmainkét, ezért görnyedté válunk, ami közel sem szép látvány. […]

Lássuk, milyen sportos segítenek abban, hogy egyenes gerinccel élhessünk!

Valljuk be, a napunk nagy részét üléssel, görnyedéssel töltjük, ami által az izmaink elsorvadnak és előbb-utóbb ez a testtartásunkon is látszódni fog. Ekkor bármennyire is odafigyelünk, nehéz lesz megtartanunk egyenes hátunkat, mivel a gravitáció ereje legyőzi az izmainkét, ezért görnyedté válunk, ami közel sem szép látvány.

Erősítsük a hátizmainkat!

Megfelelő hátizomzat nélkül sajnos nem tudjuk visszaszerezni tartásunkat, ezért első lépésben erre kell rágyúrnunk! Ennek eléréséhez keressünk olyan mozgásformákat, melyeknek segítségével újra felépíthetjük a csuklyás, a lapockazáró- és a széles hátizmainkat, amik az egyenes hátért felelnek. Sajnos a legtöbb alakformáló edzés alatt kevés figyelmet fordítunk erre a résznek, pedig még a párductest se ér semmit, ha közben görnyedten és púposan vonulunk.

Viszont a szép tartás nemcsak az esztétikum, hanem az egészség megőrzése érdekében is fontos, mivel enélkül a gerincoszlop eldeformálódhat, és reumás panaszok jelentkezhetnek. Amennyiben tartósabban fennáll ez az állapot, akkor az összenyomott mellkas miatt a szerveinknek se lesz elegendő helyük, sőt, az oxigénfelvételük is lényegesen csökken.

hatas2.jpg ()

Jóga

Nem hiába vesszük az első helyre, ugyanis a jóga az, ami kiemelten foglalkozik a házizomzat erősítésével, ugyanis a keleti tanok szerint a magával harmóniában élő ember egyenes gerinccel viseli az életet. Szinte nincs is olyan sport, ami annyi figyelmet szentelne a helyes testtartásnak, mint a jóga, mivel a legtöbb gyakorlatot csakis úgy lehet kivitelezni, ha a hátunkat megtornáztatjuk.
Mára már elfogadott tény, hogy a lelki állapotunk hatással van a fizikai valónkra is, ezért azt mondják, hogy aki nem bírja a világ terheit, az púposan jár. Ezért is kiváló gyógyír erre a problémára a jóga, mivel az ászanák (gyakorlatok) megfelelő végrehajtása révén olyan folyamatok zajlanak le, melyek pozitív hatással vannak a lelkünkre és testünkre egyaránt.
Sokan úgy tartják, hogy az órák alatt kért mozgássorok kivitelezhetetlenek és csak a fiatalabb generáció tagjai képesek kitartani őket, pedig ez közel sincs így. A legtöbb gyakorlatnak ugyanis létezik könnyített változata, amit a kezdő jógások is könnyedén végre tudnak hajtani.

Tánc

Ha szeretnénk két legyet ütni egy csapásra, akkor próbáljuk ki a temperamentumos táncok valamelyikét, például a salsát, vagy a tangót! Amellett, hogy nagyszerűen átmozgatják az egész testünket, észrevétlenül is kihúzzuk magunkat, hogy a mozdulatok még szebbek legyenek. Igaz, hogy nem az a fő cél, hogy erősítsük az izmokat, de „mellékhatásként” ezt is vegyük számításba!

Hátúszás

Leggyakrabban az úszást javasolják a hátfájásra, és a tartás helyreállítására, mégsem az összes úszásnemet ajánlják ekkor a gyógytornászok. Akik csupán hobbi szinten űzik ezt a sportot, a fejüket általában nem tartják lenn a víz alatt, ami ugyanúgy púpos háthoz és további fájdalmakhoz vezethet, ahogy a nyakat megtartjuk. Éppen ezért a hátúszást szokták javasolni, mivel az az egyetlen, amikor az egész gerincoszlop – a nyakat is beleértve – egy vonalban van. Aki ezt az úszásnemet választja, annak biztosan rohamosan javulni fog az állapota!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X