Főoldal > EGÉSZSÉG > Jó zsírok vs. rossz zsírok

Jó zsírok vs. rossz zsírok

koleszterinrosszzsír
0

Írta: and

A Wellness Cafe külön válogatta neked a jó zsírokat a rossz zsíroktól, hogy a létfontosságú zsírokat beiktathasd az étrendedbe. Dániában jelent meg a világon először a zsíradó, amit minden ételre kivetettek, aminek 2,3%-nál magasabb a telített zsír tartalma. Az adóköteles élelmiszerek között szerepel a tej, a vaj, a sajt, a hús, a pizza és az […]

A Wellness Cafe külön válogatta neked a jó zsírokat a rossz zsíroktól, hogy a létfontosságú zsírokat beiktathasd az étrendedbe.

Dániában jelent meg a világon először a zsíradó, amit minden ételre kivetettek, aminek 2,3%-nál magasabb a telített zsír tartalma. Az adóköteles élelmiszerek között szerepel a tej, a vaj, a sajt, a hús, a pizza és az olaj is.

A rossz zsírok mellett azonban néhány zsírsav valóban nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. A nőknek naponta 70 gramm zsírra van szükségük, míg a férfiaknak körülbelül 95 grammra. A jó zsírok biztosítják a nélkülözhetetlen zsírsavakat, amelyeket a tested nem tud előállítani, és lehetővé teszik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását is. A kérdés tehát, hogy melyek a jó és a rossz zsírok: mit kell tartalmaznia az étrendednek belőlük, és mit érdemes kerülnöd?

jozsir2.jpg ()

A rossz zsírok: a telített zsírok

A túlzott mennyiségű, telített, “rossz” zsírok súlygyarapodást okoznak,  megemelik a koleszterin szintet, ezáltal növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Nem kell 100%-osan kiiktatnod ezeket a zsírokat az étrendedből: de a telített zsírok ne haladják meg a napi kalóriabeviteled 11%-át (tehát néha belefér egy csokoládés muffin is).

Vigyázz a telített zsírokra, ezek megtalálhatóak a sajtokban, a tejfölben, a süteményekben, a kekszekben, a pitékben, az állati zsírokban: a kolbászban, a szalonnában, a zsíros húsokban, a sertészsírban és a vajban.

A jó zsírok: a telítetlen zsírok

A telítetlen “jó” zsírok fogyasztásával csökkenthető a telített zsírok káros, koleszterin növelő hatása. A jó zsírok megelőzik a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a telítetlen zsírok ugyanolyan előnyösen befolyásolják a kognitív funkciókat és a viselkedést, mint az ízületi gyulladást, a Crohn-betegséget, vagy az asztmát. A terhesség és a szoptatás alatt a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav bevitele elősegíti a baba egészséges növekedését és a kognitív funkciók fejlődését.

Az alábbi élelmiszerek tartalmaznak telítetlen zsírokat: a növényi olajak (beleértve a az olíva-, a napraforgó- és a szezámmag olajat), az olajos halak (mint amilyen a lazac, a szardínia és a makréla), minden dióféle, az olajos magvak, az avokádó, a szója és a lenmag.

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X